
Vansbro Vintersim blev en riktig folkfest
En riktig folkfest vid Vansbro Vintersim!
Solen lyste i kapp med den goda stämningen och glada leenden från både simmare och publik. Några få minusgrader, gnistrande snö och isande kallt vatten gjorde förutsättningarna för ett riktigt lyckat arrangemang optimala.
— Det är jättehärligt, riktigt lyckat. Alla 300 platser är fullbokade. Jag var just vid campingen och såg hur de tävlande njöt i badtunnorna, berättar Britta Granberg, Sportchef vid Vansbrosimningen.
Simmare från när och fjärran ställde upp i de olika klasserna 25 m frisim, 25 m bröstsim, 50 m bröstsim, 50 m frisim, 25 m bröstsim, 4×25 m lagkapp valfritt simsätt och dopp i isvak.

De tävlande gick in för arrangemanget med hull och hår. Idel glada miner rörde sig mellan den uppsågade bassängen vid Plasket och startbåset. Många var pirriga inför loppen och desto mer nöjda när det kalla kraftprovet väl var avklarat.
I publikhavet rörde sig roliga huvudbonader av alla dess former. Något som var den enda tävlingsgren som prisades, den för mest kreativa huvudbonad.
Riktigt bra exempel på kreativa skapelser bjöd Maria Oskarsson och Sandra Kinely på. Maria i egenvirkad mössa som föreställde ett flöte, med en extra krok att fiska upp henne med. Sandra gestaltade sitt intresse för att skåda och fotografera fåglar och simmade för American Indian Movement, för att den Amerikanska Indianen Leonard Peltier ska släppas fri från fängelse.
Karin Hamne från Falun satte en extra Dala-prägel på isbassängen då hon simmade i en hätta från Dala-Floda. Dagens lopp var hennes första Vintersim men hon har tidigare deltagit i sommarens Tjejsim.



Ett stort gäng gröna mössor från Willmans potatis i Dala Järna syntes både i vattnet och bland publiken. Ett glatt gäng firade det väl genomförda loppet vid målgången. Dagens lopp gick enklare än de tänkt sig och tjejerna förbereder sig för att resa till värmen i Asien om bara några dagar.
— Det är viktigt med kontraster, skrattar Sanna Svedberg.



Helt oförberedd till tävlingen kom Anders Johansson, ursprungligen från Borlänge men sedan många år boende i Florida. Han hade i hemlighet anmälts till tävlingen av vännen Magnus Haggårds, Borlänge.
— Han sa bara;”får jag låna dig på lördag”. Jag har inte ens någon rolig huvudbonad, jag visste ju inte att jag skulle hit, säger Anders Johansson som är van triatlet om än i varmare väder.


Ett dansant lag laddar i startbåset till den gamla hitlåten ”Ice ice baby” som passande nog spelas i högtalarna. Det är gänget från Leksands vinterbadare som i sina rosa mössor peppar varandra. För flera av dem är det första gången de ställer upp i Vintersimmet.
— Det är en fantastisk tillställning, jättespännande och roligt. Jag gillar kylan i vinterbadet, säger Stina Norddahl Kinnulel.



Riktigt stolt över sin prestation var Marie-Louise Olsson från Storvreta. Hon var riktigt pirrig inför loppet men såg fram emot möjligheten att få utmana sig själv.
— Jag har provat att simma i 2,5 minuter som uppladdning. Jag hoppas att det räcker till 50 meter, säger Marie-Louise som skiner som en sol efter målgång.


För den som inte ville simma någon längre sträcka i det kalla vattnet fanns möjlighet att ta ett dopp i den lilla isvaken som omringades av granris och brinnande eldar. Riktigt stämningsfullt för bland andra Hanny Zorgdrager som stannade en lång stund i vaken.
De vackra medaljerna väntade alla som tog del av arrangemanget så väl i isvak som i bassängen. Dessutom bjöds alla simmare till varma badtunnor vid campingen efter sina dopp.



En hel del administration, funktionärer och inte minst säkerhet krävs kring ett arrangemang som detta.
— Vi är här utifall något skulle hända, berättar sjuksköterska Solveig Wallenberg och tillägger att den vanligaste skadan vid ett sådant här arrangemang är att man skär sig på isen.
Med sig har sjukvårdsteamet akututrustning så som läkemedel, möjlighet att sy sår, syrgas, defibrillator och möjlighet att värma den som fryser. Ännu har de inte behövt gripa in.
— Det värsta som skulle kunna inträffa är hjärtstopp eller drunkning. Alla deltar ju på egen risk men vi vet ju inte om någon har någon underliggande sjukdom eller äter medicin. Det är många äldre som deltar, berättar Solveig Wallenberg.
Om olyckan skulle vara framme finns också dykaren Dan Steinland från Borlänge på plats.
— Om det bär ner under ytan är jag redo att hoppa i. Jag är här för att se till att ingen drunknar, säger Dan Steinland.

