
Vandra i Jonas fotspår
För tio år sedan släppte Jonas Gardsiö i Idre sin första vandringsguide för Dalafjällen, ”Vandringsturer i Norra Dalarna”. En bok med 29 olika vandringsförslag.
Den följdes fem år senare med en uppdaterad utgåva ”Norra Dalarna vandringsturer och utflykter”. Nu med några ytterligare vandringsleder och uppdaterad text.
Nu har Jonas tillsammans med Vildmarksbiblioteket släppt sin tredje bok med vandringsturer.
— Det handlar om flera nya förslag till vandringar, men också en uppdatering av de tidigare turerna, berättar Jonas.


Själv vill han minnas att hans första vandringstur skedde till Städjan som tolvåring.
— Det var nog min första tur, då tillsammans med min morbror Hugos svärfar Gösta Hessinger.
Sedan följde jag med min morbror som fotograferade mycket. Han gick på kryckor men besteg ändå Städjan. En sommar gick han upp till toppen på Hemmeråsen (idag Himmelfjäll) 18 gånger. Han var duktig, säger Jonas.
Under många år jobbade Jonas på Idre turistbyrå och insåg då att många frågade efter just utflyktsmål och förslag på vandringar.
Intresset för vandring och fisketurer var fött. Det ledde till den första boken, som nu följs av den tredje.
— Turerna har jag vandrat och dokumenterat genom åren, men även tips måste uppdateras.
— I den första boken tipsade jag om att ha med extra batteri till mobilen, så man kunde byta det. Idag går det ju inte att byta batteri i en telefon, säger Jonas som ett exempel på vad som skett de senaste tio åren.

I den nya boken finns en ny tur till Stenåsen med.
— Det är en tur värd att vandra. Utsikten från Stenåsen är vandringens belöning, berättar Jonas om en av de nya turerna.
Stenåsen når man från Harundssjöns parkering och det är en lättvandrad tur på 8 km.
Motsatsen, men fortfarande vacker är turen Göljådalen-Risdalen på Fulufjället. Det är en fin tur men lång och med en hel del höjdmeter. En tur i samma område leder till sägenomspunna Altarringen. En religiös plats från medeltiden eller en anordning för falkfångst? Berättelsen om Altarringen och hur man vandrar dit finns väl beskrivet i boken, men det handlar om en 22 km lång vandring.
I de tidigare böckerna fanns vandringen till motståndskojan Rävhålet med.
— Nu har jag kompletterat turen till Rävhålet med Röskåsen och Råtthålet, berättar Jonas.
Råtthålet var också ett gömställe för motståndsrörelsen. Motståndsmännen trodde att Rävhålet var röjt och skapade då Råtthålet. Det var länge känt att det lägret skulle finnas men just Råtthålet har återfunnits först nyligen.
— Den är väldigt svår att finna, men i boken har jag lagt in koordinaterna. Den är i princip orörd sedan den en gång övergavs. Det är bara att vädja till vandrare att visa hänsyn och låta den ligga som ett minne utan att trampa ner för mycket runt själva Råtthålet, säger Jonas.
Det som är nytt i boken är några vandringar i Älvdalens stora skogar.
— Jag var ner och började titta och fann vattenfall, brandtorn, häxbränningar ja hur mycket som helst av kultur och fantastiska vandringar.
— Det är något jag måste fortsätta att bekanta mig med, ler Jonas.
— Skjutfältet gömmer ju hur mycket fantastisk natur som helst. Dit hör till exempel Södra Trollegrav och Rotensugnet.


Boken innehåller också en rad enklare turer som mer kan beskrivas som utflykter snarare än vandringar. Många som kan nås med bara några få steg från bilen. Stop vattenfall och Guennas grotta är två sådan lättbesökta utflyktsmål medan Hykjeberg i Älvdalen eller Stuånästallen i kommunens nordligaste delar.
En bok som både inspirerar och ger kunskap men framförallt leder fram mot nya vandringsmål.
— Parkeringen kan vara full, men går man upp på fjället är man ensam, konstaterar Jonas Gardsiö.
I Idre går det att köpa boken på turistbyrån eller också går den att beställa från Vildmarksbibliotekets hemsida.
