
”Vägen skapas medan man går”
Från det norska fjordlandet vände Tomas, Katarina och deras tre barn hem till Sverige för bostad i Leksand och företag i Vansbro. I bagaget finns redan två hotellverksamheter i Norge och många likheter finns med det nya förvärvet; Flottarens värdshus.
— Det är samma kundgrupp, handelsresande och arbetare, berättar Tomas Perers.
Tomas Perers och Katarina Norell är sedan april det nya ägarparet till Flottarens Värdshus i Vansbro. Paret med sina rötter i Stora Skedvi och Bollnäs är erfarna hotellägare då Flottarens Värdshus är deras tredje verksamhet. Bland de norska fjordarna finns ytterligare två hotell i parets ägo.

När Tomas och Katarinas vägar möttes via säsongande i Norge fanns hotellägande inte i planerna. Det ena ledde dock till det andra och 2016 tog de över driften för sitt första hotell. Några år senare blev det av en händelse ytterligare ett.
— Vägen skapas medan man går, skrattar Tomas.
— Vi tänkte att ett eller två hotell inte spelade någon roll, fortsätter han.
Så blev det då nyligen tre hotell. Livet rullade på och paret med sina tre barn trivdes gott i Norge. När pandemin kom förändrades dock förutsättningarna. Reglerna kring karantän förhindrade resor till Sverige och barnen saknade sina far- och morföräldrar. Till slut gjorde familjen valet att flytta hem. En osedd tomt köptes för bostadshuset i Leksand och Värdshuset Flottaren blev den nya näringen i parets ägo.
— Vi hade kikat i några år och övervägt flera verksamheter. Genom det här får vi ett ben till att stå på om vi inte skulle vilja fortsätta att ha verksamhet i Norge. Tidigare ägare har drivit det här jättebra. De har hållit efter och renoverat och har bra siffror. Personalen kan allt och det är bara för oss att utveckla vidare, säger Tomas.

Genom åren med hotellverksamheter har paret lärt sig att leda effektivt. Nyckeln finns i att delegera och den viktigaste resursen är personalen.
— Vi har investerat i teknologi som gör att vi kan sköta det mesta på distans. I Norge kan jag göra allt via telefon förutom att gå ut med maten, berättar Tomas.
Också vid Flottaren har paret gjort en del investeringar, bland annat för att rusta upp tekniken för konferensverksamhet. Det största fokuset ligger just nu på att synliggöra hotellverksamheten som under veckorna har en bra beläggning men som kan utnyttjas mer under helgerna.
— Värdshuset är hjärtat i verksamheten. Vi kommer att köra AW en fredag i månaden i samband med löning och det pågår lokala diskussioner kring utelivet. Målsättningen är att kunna ha restaurangen öppen fem till sex kvällar i veckan, berättar Tomas.
Vansbros goda företagaranda har redan gett sig till känna.
— Vansbroborna är väldigt positiva. Här finns dessutom en jättebra industri och handelsnäring som droppar på alla. Går det bra för en går det bra för flera, menar Tomas.
Den egna entreprenörsandan föddes redan under barndomen och Tomas inställning är att köra på, annars ångrar man sig. Lärdomarna kommer från misstagen.
— Min moster drev stadshotellet i Säter och jag hjälpte till att klippa gräset där ibland. Sedan dess har det varit en dröm att ha eget. Jag uppskattar att livet är fritt och flexibelt, säger Tomas.