
Sagorna är verkliga i familjen Colletts temapark
När drömmar går i uppfyllelse brukar man prata om att en saga blivit verklighet. Familjen Collett lever i stället sin verklighet i åtta olika sagovärldar – bland grymvättar, skuggvittror och drakar på Tomteland i Gesunda.
Längs den slingriga vägen upp på Gesundaberget strax utanför Mora varnar vägskyltar för troll. Men här i skogen bor det även grymvättar, häxor, älvor och drakar. Välkomna till Tomteland, den arton hektar stora skogstemaparken som sedan 2018 drivits av familjen Collett. Här får vi möta Camilla och Tommy som förvandlat Tomteland till en framgångssaga.
— Vi ses i Drakland, säger temaparkens vd Camilla Collett på telefon.
Förbi det stora sagoslottet, Häxans nya stuga och vid Sagotorget finns en pil med stigriktning mot Drakland.
I medeltidsinspirerade kläder står så Camilla och Tommy och hälsar på Draklands nya invånare. Det är en ny, gigantisk, blå och busig vattendrake som sticker ut huvudet för att nosa på sina ägare.
— Som temapark är vi relativt ensamma om att ha öppet under alla delar av året. Från höstens rysliga, ruskiga spöklov till sagolika vinterdagar, från ett förtrollat påsklov till den stundande magiska sommaren, berättar Camilla och kliar vattendraken under hakan.
Hon berättar vidare att det här är den största fantasy- och fictionparken i Sverige och sommartid Dalarnas tredje största besöksmål.
När paret tog över temaparken fanns det ett linjärt program och alla besökarna slussades vidare från en punkt till nästa. Det ändrade man så fort man kunde och byggde i stället ut parken med fler sagovärldar och utomhusscener; på så sätt kan man ha flera parallella shower samtidigt.
— En vanlig sommardag har vi över tusen besökare inne i parken, och därför måste man ha ett bra flöde med aktiviteter. Vi satsar på minst en stor nyhet varje säsong, förklarar Camilla och förtydligar sedan att Tomteland inte handlar om jultomten.
— Visst, han bor här med tomtemor, men han är mer som vår Gandalf, vår beskyddare. Och till julen, i november och december, är han frontfiguren för sagolandet.
Camilla och Tommy berättar att de strax innan köpet av temaparken faktiskt hade planer på att börja ta det lite lugnare.
— Precis innan vi köpte verksamheten så funderade vi på att tagga ner på arbetstakten, men så köpte vi en temapark, skrattar paret som båda fyller sextio i år.
Själva ägarförhållandena av parken är en sanning med modifikation – de egentliga ägarna heter Måns, Solvej och Sixten, skrattar paret Collett. Det är familjens tre katter, som bor i temaparken året runt. Solvej ligger ofta och sover på högen av silkespapper på köpdisken medan Måns och Sixten lugnt vandrar omkring i parken helt obrydda om alla tusentals besökare. Till de unga besökarnas förtjusning kan de fyrbenta husdjuren hyfsat oregisserade ibland spatsera rakt igenom en pågående teaterföreställning.
Familjen är stolt över vad man åstadkommit och hur förändringarna av parken har blivit en succé.
Under 1990-talet arbetade Camilla på Tomteland, och redan då föreslog hon de ändringar som hon nu nöjt har sjösatt tillsammans med sitt team. Hon är vd, marknads- och teaterchef. Parets dotter Tindra designar kostymer och kommer på nya karaktärer – och är också drakskötare. Sonen Leopold komponerar musik till showerna och arbetar med ljud och ljus. Yngsta dottern Saga pluggar för tillfället, men även hon är mycket engagerad i familjens verksamhet.
Tommy och Camilla berättar att hela resan med verksamheten Tomteland har varit långt ifrån ett självskrivet blad, och visst har familjen haft sina utmaningar. Första vintern kom det otroligt mycket snö och sedan bjöd den efterföljande sommaren på en enorm hetta. Därefter följde coronapandemin.
Men trots den motiga starten har de lyckats näst intill trippla omsättningen – man har gått från tretton miljoner kronor i omsättning, till dagens trettiofyra miljoner – och successivt bygga ut parken. Under åren har de också utökat parken med fler sagovärldar, och byggt ett stort sagoslott – och så har Häxan fått en stuga.
Håller du på med teater, Tommy?
— Nej, nej, jag har aldrig stått på scenen! Jag bygger scener och underhåller alla byggnader, och planerar nya sagovärldar. Man kan nog säga att jag gör allt annat här på parken än att hålla på med teater, ler han.
I stället för att trappa ner på arbetet så som tanken var innan 2018 så har ägarparet i sin femårsplan nu idéer om att bygga ytterligare ny sagovärld.
De beskriver att bland det bästa med att driva den här typen av verksamhet är ynnesten att få ge sina unga besökare hopp om framtiden.
— Något som är fantastiskt och en av de bästa sakerna med parken är att vi får tillfälle att prata med barnen om våra budskap; att ta hand om naturen, djuren och varandra, och det viktigaste av allt att tro på sig själva och att de är bra som de är. Vi vet att många av besökarna uppskattar att de får möjlighet att interagera med våra sagofigurer och att de får vara med och lösa alla äventyr och bli skogarnas och de rödlistade drakarnas beskyddare.