
”Mycket kunskap om ätbart i naturen har fallit i glömska”
Hos Elles utemat får deltagarna lära sig allt möjligt om matlagning ute i vildmarken och återtar kunskapen om hållbar vild mat i skogen. Här är det rå natur som gäller. Och det verkar vara ett vinnande koncept som många efterfrågar. För kurser och event är snabbt fullbokade.
Intresse för naturen och allt som hör där till har alltid funnits hos människan. Med ökat hållbarhetstänk och miljömedvetande har också naturen och dess tillgångar fått en renässans.
Elle Nikishkova som driver ”Elles utemat” startade sitt företag 2016 och hon hamnade verkligen rätt i tiden med en passion för friluftsliv och matlagning ute.
Hon har varit i vildmarken och utan mobiltäckning under en vecka. Vi fångar henne när hon är på väg hem för att ge den senaste boken med arbetsnamnet ”Utemat på stekhäll” en sista bearbetning innan deadline. Boken släpps den sista veckan i maj.

Hon vurmar också extra mycket för hållbarhet, vilket också går som en röd tråd genom hennes företag. Via samarbete med Visit Dalarna och Taste av Dalarna nätverket använder hon också mycket lokal- och närproducerad mat i sina kurser och andra event.
— Jag har många kurser och event i främst södra Dalarna och där finns många lokala små producenter som jag gärna handlar av och så finns ju även Skedvi bröd som samlar många småproducenter vilket för det lätt handla produkter.
Men hur kom det sig att hon började?
— Ibland tar livet oanade vändningar, säger Elle.
Innan Elle startade Elles Utemat 2016 hade hon tagit en Masterexamen i Internationell politik med inriktning på Ryssland och Centralasien och jobbade i flera år som tolk och översättare i människorättsliga projekt genom olika svenska organisationer. Men passionen för matlagning och friluftsliv tog över och nu ägnar Elle sin arbetstid till mat över öppen eld och events i naturen.

Elle är utbildad svampkonsulent och håller idag kurser i svampplockning med fokus på svamp och mat. Förutom att lära ut kunskap om ätligt i naturen samarbetar hon med lokala gårdar och småproducenter av hantverksmässig mat över hela Sverige. Hon erbjuder kurser för privatpersoner i grupp och företag där hon får möjlighet att visa sin passion för utemat, eld, skog och svampplockning.
—Jag skräddarsyr upplevelser för företagsgrupper med fokus på eld, utematlagning och uteliv. Vilket har blivit populära event för företag som till exempel vill ha kick-off med personalen med spännande kunskap, naturupplevelse och hållbar mat i centrum. Ätliga växter och svampar i naturen, olika matlagningstekniker över öppen eld, Bushcraft eller kanske prova på toppfågeljakt?

Har du sett ett ökat intresse under pandemin?
— Nej snarare tvärt om, för oss inom sådan här verksamhet med grupper har det varit tufft. Många har ju trott att nu går folk ut i naturen och då får vi mycket jobb, men så är det ju inte. Folk har gått ut familjevis och grillat korv typ, men vi har ju events med grupper och flera deltagare och där har det varit mycket lugnt. Det börjar väl komma i gång. Nu under våren har jag haft mycket företagsförfrågningar. Jag har fullbokat på flera event. Men det finns fortfarande kvar några platser på kursen om vilda ätliga växter den 21 maj.
För Elle är det högsäsong mellan april till november, även om hon också har en del vinteraktiviteter.
Har du sett ett ökat intresse för ”preppning” (att folk vill bli mer självförsörjande)?
— Naturintresset har ju ökat överlag och det är ju positivt.
Men om det har med preppning att göra är hon osäker på. Elle ser snarare att människor i allmänhet har blivit mer medvetna och vill veta lite mer om vilda växter och vad man kan ha dom till. En sak hon märkt av att en del känner att det är viktigt att själv kunna tillgodose nån procent av sin matförsörjning genom att vara ”beredd” att försörja sig själv.
— Mycket kunskap om ätbart i naturen har fallit i glömska. Idag plockar vi för att det är mysigt att plocka bär och vara ute i naturen. Förr behovsplockade man, förklarar Elle.

Elle håller kurser året runt, men högsäsongen startar nu.
—Nu när våren kommer med stormsteg spirar de gröna primörerna ur marken. Ätliga blommor, örter och blad. De första vårsvamparna kommer innan midsommar, säsongen är i gång och det är dags att upptäcka naturens skafferi. Elden brinner och sprider en härlig doft av rök och svunna tider. Vi täljer fjäderstickor, hugger ved, bakar i fältugn och njuter av friheten och naturens vackra fenomen, berättar Elle förföriskt.
Eldworkshop och eldmästartävling, kokkaffe-workshop eller matlagning på stormkök är annat som lärs ut.
Nässlor, violer, älgört och granskott är mat. Förr i tiden var skogen folkets viktiga skafferi där man plockade växter, örter och bär till både mat och medicin, en kunskap som idag tyvärr har fallit i glömska. Massor av näringsämnen, vitaminer och mineraler finns lagrade i olika växter i folks omedelbara närhet, tillgängliga till alla som har kunskapen om dessa. Elle lär ut kunskap om de vanligaste växterna i omgivningen, deras nyttiga egenskaper och historia. Mycket av det som kallas för ogräs, användes tidigare flitigt i både mat och medicin.
