
Marit ordnar ”Häxvecka” i Älvdalen
Ett dystert kapitel i Älvdalens historia var när kyrkan och makten lät halshugga och bränna oskyldiga kvinnor och män i de så kallade häxbränningarna som pågick i Älvdalen mellan 1669 fram till 1671.
Älvdalen kom att bli den dystra startplatsen för de tragedier som följde på barns fantasier när kyrka tillsammans med myndigheter pressade fram bekännelser om trolldom och häxor.
I Älvdalen finns ett skylt vid Märbäck som minner om den fasansfulla perioden då 17 människor dömdes till döden för trolldom. Av dessa avrättades också 14 älvdalsbor, medan tre avled i fängelsehålor i väntan på avrättning. Fyra av dem som dömdes och avrättades var män, varav en avled i fängelset.
För att berätta och fundera om den perioden ordnar Marit Norin nu en ”Häxvecka” i Älvdalen i september.
— Eftersom det är första året så blir det en vecka med tre dagar. Slår det väl ut kan det bli en hel vecka på sikt, berättar Marit.
Med företaget Rockdale har Marit ofta tillsammans med kollegan Torbjörn Zakrisson på olika sätt belyst Älvdalens historia.
— Det här är något jag gör på egen hand så det ligger inte under Rockdale, poängterar Marit och berättar att det är älvdalssonen och Malungs-entreprenören, Lars Bälter, som gav henne idéen att gå vidare.
Annika Andebark som engagerat sig i temat häxprocesserna arrangerade för fyra år sedan en weekend med temat Häxprocesserna. Då i samarbete med Rockdale.
— Det blev bara en engångshändelse, men nu har förslaget från Lars fått mogna och jag försöker utveckla det hela med målet att det ska bli en hel vecka på sikt.
— Vi börjar med en mindre grupp, men till vissa av programmen går det att direktanmäla sig till ett enskilt evenemang om det finns platser kvar, säger Marit och hänvisar till hemsidan haxveckan.se.
Premiären sker fredagen den 17 september och sedan väntar ett blandat program som både handlar om själva häxprocesserna som hur livet vara att leva på 1600-talet.
Inledningen på veckan sker med informationen om de rättsprocesser och rannsakning som skedde vid sockenstugan intill Älvdalens kyrka.
— Vi kommer att ha en vandring i de häxanklagades fotspår till Mimmikulle, som kan vara platsen där avrättningarna skedde.
Exakt var de anklagade halshöggs och brändes på bål är oklart. Sedan kraftverken kom till så har mycket av älvdalen förändrats och ängar lagts under vatten.

Det är heller inte säkert att den minnestavla som finns vid Märbäck, inte långt från Mimmikulle, är korrekt placerad.
— Häxprocesserna kallades då för ”Det stora oväsendet” och det skedde på ett flertal platser över hela Sverige och inte minst i Dalarna, berättar Marit.
Utanför Dalarna skedde ett av de största övergreppen mot de oskyldigt utpekade i ångermanländska Torsåker. Där dömdes 71 personer till yxa och bål för trolldom, bortförande av barn till Blåkulla, egna färder till Blåkulla och syndigt leverne med djävulen.
— Håkan Sjöberg kommer att ge sin syn på vad som skedde i Torsåker, när niten ersätter förnuftet, säger Marit som själv kommer att lyfta två av ödena i Älvdalen. De om Gyris Marit som i kyrkböckerna utpekas som ”värsta trollkonan” och 20-åriga Lars Pärsson från Åsen.
— Jag arrangerar det här som ett paket med boende på Tre Björnar och olika aktiviteter både i fäboden Skärklitt och på hembygdsgården Rots Skans.
Evenemanget som marknadsförts ganska försiktigt har redan samlat ett tiotal som bokat weekendpaket och flera som valt att boka plats för ett eller flera av evenemangen.
— Ambitionen är att det här ska bli ett årligen återkommande evenemang och innehålla mer än enbart själva häxprocessen. Jag vill också förmedla hur man bodde och levde på 1600-talet, säger Marit Norin.

Totalt avrättades omkring 300 människor i Sverige under ”Det stora oväsendet”. Det hela inleddes i just Älvdalen där elvaåriga Gertrud Svensdotter enligt nioåriga Mats Nilsson räddat getter från en holme med övernaturligt bistånd. Kyrkoherde Lars Elvius fick höra talas om händelsen som blev inledningen på jakten på oskyldiga människor.
I september 1676 stod det klart för myndigheterna att flera barn ljugit och då upphörde också processerna.
I Älvdalen finns det planer på att resa en minnessten med namnen på dem som utsattes för rättsövergreppet som kom att kosta dem livet.