
Helge – blivande besökshund som ska förgylla tillvaron
Helge, fem månader, är fortfarande en lekfull valp av rasen Barbet. Men leken blandas också med allvar för när Helge fyller ett år ska han förhoppningsvis ha en social funktion att fylla i samhället. Det som tjänstehund med inriktning på att finnas till hands och lätta upp livet för dem som är äldre eller de som har det svårt.
— Jag hade tidigare en Helga och det var med henne som jag kom i kontakt med den här verksamheten, berättar Christina Sköld Westling som är matte till Helge och tidigare också till Helga.
Under pandemin gick det inte att besöka de äldre på äldreboenden.
— Då kunde jag fylla en väska med kavelgris, som Helga kunde springa in med till de äldre.
Hundens besök blev ett välkommet avbrott för de äldre och givetvis också en välkommen leverans av nybakad kavelgris.
— Nu är Helga borta men mitt intresse blev väckt och nu har jag Helge som nu inleder sin utbildning till besökshund, berättar Christina.

Siljan News träffar Christina och Helge utanför Bompabackens äldreboende i Transtrand.
— Det är här Helge haft tillstånd att göra sin pryo-tid, berättar Christine.
Under sommaren har det i regel handlat om att Helge varit på plats när de äldre kunnat sitta utomhus.
En av de boende inne på Bompabacken är Christinas mamma Kerttu.
— Egentligen så var det Helga som mamma tydde sig till, hon har inte riktigt lärt känna Helge ännu, förklarar Christina.

Snabbt springer Helge fram och hälsar, men sedan tar valpens leklust över en stund och band annat fångar Kerttus robotkatt Helges intresse.
Christina jobbar till vardags som behandlare inom öppenvården i Malung.
— Än kan jag inte ha med mig Helge i jobbet. Först ska utbildningen genomföras och Helge ska bli godkänd, något jag hoppas han ska kunna bli när han fyller ett år. Då ska en så kallad BPH-test (beteende- och personlighetsbeskrivning hund) genomföras där hunden och hundföraren ska bli godkänd.
— I nuläget måste jag lägga sjukt mycket tid för att träna honom, men redan nu ser jag hur betydelsefull han är för människor med social ohälsa.

Sedan kommer den formella delen där lokala politiska beslut ska fattas för att godkänna en besökshund i verksamheten.
— Jag ser ju den nytta som det för med sig med en besökshund. Nu är det ju jag som tar kostnaden för hela utbildningen, men blir Helge godkänd så kan också bli en del i mitt jobb på öppenvården.
Det gäller även vid kommande besök på äldreboenden men Christina ser också fler möjligheter där en besökshund kan vara värdefull.
— Jag avser att gå med i FRG (Friviliga resursgruppen). Den kallas ju in vid olika händelser och att då ha en hund på plats kan för många innebära en tröst vid en olycka eller allvarlig händelse. Både för barn men också för äldre.
Besökshundar finns på flera platser, både kopplat till äldrevård men också till skolan. Bland annat finns det en sådan hund i Orsa, men både Mora och Älvdalen saknar konceptet. Däremot kan nu Malung-Sälen få en besökshund.
— Jag ser ju en besökshund som en tröskel in till dem som av olika orsaker behöver få möta en hunds värme och nyfikenhet.
— Han är en nallebjörn på fyra ben, säger Christina Sköld Westling, medan Helge hoppar upp till Perttu och sprider en valps lekfulla värme.