
Filippa är Sveriges yngsta lavintekniker – ”Tackade ja innan jag hann tänka efter”
Lavintekniker! Det är inte många som har den titeln och antagligen ingen som är yngre än 20-åriga Filippa Häggberg från älvdalsbyn Åsen. Efter en lång utbildning under vintern kan nu Filippa sätta lavintekniker på sitt visitkort. Det kan också Jonas Sjögren från Transtrand.
De två jobbar båda med skoterturism. Jonas med företaget Sälens skoter och Motoraktiviteter och Filippa i familjeföretaget Idreskoter och motor.
— Jag tackade ja innan jag ens hann tänka efter, säger Filippa, sedan hon fick frågan av Jonas om att gå utbildningen.
— Filippa hade praktiserat hos mig. När vi nu samlade ihop en grupp som jobbar med skoterturism tycket jag det skulle vara perfekt om Filippa ville vara med, så det inte bara blev gamla gubbar, skrattar Jonas, men avbryts av några kunder som vill hyra snöskoter. Vintern är absolut inte över i dalafjällen.


Även äventyrsfilmen Rickard Lövgren från Borlänge anslöt till utbildning. Rickard är en av männen bakom ”Fresh set of tracks”, en av de allra bästa, om inte den bästa, filmen om snöskoteråkning. Han jobbar också med ett filmprojekt om säkerhet och snöskoter.
— Intresset för snöskoteråkning växer, men när det gäller lavinkunskap så har den till stor del varit anpassad för skidåkare. I skidanläggningarna är ofta pistörerna utbildade och har kunskap om det lokala området. Därtill har ett antal friåkare gått utbildningen, berättar Jonas.
Med det växande intresset för snöskoter har Branschorganisation för hållbar snöskoterturism (BOHST) bildats av ett antal skoteruthyrare. I den ingår både Jonas och Filippas företag. BOHST är en del av Nationella snöskoterrådet.
— Nu såg vi möjligheten och behovet att även utbilda en grupp som använder snöskotern på fjället.
Utbildningen som arrangeras av Svelav, Sveriges Lavinutbildningar, är ett nationellt utbildningskoncept för lavinsäkerhet där Naturvårdsverket har ett huvudmannaskap och SLAO, Sveriges skidanläggningars organisation har ett administrativt ansvar.
Utbildning till lavintekniker har för Filippas del pågått hela vintern och inleddes med utbildning i första hjälpen i terräng under tre dagar.
Senare under vintern väntade nästa del av utbildningen, Pro 2 med målet att bli lavintekniker. Den kursen genomfördes i Vuoggatjålme, några mil norr om Arjeplog och låg över sju dagar.

— Det var en tuff utbildning, mycket av teorin var på engelska och det var hårda pass på fjället med mycket snöskottande med tung och vindpackad snö, berättar Filippa.
Efter genomförda kurser är nu Filippa och Jonas godkända som lavintekniker.
— Det här är starten nu väntar fler utbildningar, säger Filippa, som fått blodad tand och nu bland annat kan bidra med underlag för lavinprognoser.
— Jag behöver ytterligare en utbildning för att kunna göra en riktigt prognos. Det finns idag inga lavinprognoser för det här området, med mer erfarenhet kan jag nu göra snöprofiler och studera snö och dela det på internet. Men då krävs mer utbildning.
— Nästa steg blir Pro 3, men innan jag får gå den måste jag jobba ute i minst 100 dagar med att göra snöprofilen, det är lite som att gå lärling så det dröjer innan jag kan gå den.
En tanke är också att gå kompletterade kurser för att själv få jobba som instruktör.
— Att gå med i Fjällräddningen är också något som lockar, säger Filippa.
I butiken i Idre eller som turledare för turistgrupper, har Filippa nu en hög kunskap om säkerhet och förutsättningen att kunna göra lavinprognoser.
— Jag kan nu på ett bättre sätt prata om lavinkunskap med kunder och sälja lavinutrustning. Det är alldeles för få som tänker på det när man köper en skoter.
Vintern går mot sitt slut, men fortfarande går det att åka snöskoter i fjällen. Lavinfaran finns alltid där det finns snö och sluttningar. Nu växer kunskapen om laviner och på sikt kan även Dalarna komma att omfattas av Naturvårdsverkets lavinprognopser. Då behövs den kunskap som Jonas Sjögren och Filippa Häggberg nu skaffat sig.

Lavintekniker
En lavintekniker utför fältobservationer och samlar in information om lavinaktivitet, snötäcket och vädret. Arbetet i fält sker systematiskt och observationerna dokumenteras på ett strukturerat och standardiserat sätt. En lavintekniker kan arbeta exempelvis med observatörsarbete inom lavinprognostjänst, i skidpatrull på skidanläggning eller som lavinspecialist inom Försvarsmakten. Utbildningen inkluderar ett flertal examensprov.