
Draghunden visar urkraft under Husky hiking
Långt ut i skogen i Leksands östligaste by Oxberg bor paret Jansson. Nyligen bestämde de sig för att göra business av sitt stora intresse, att köra hundspann, året om. På gården hälsas man av världsmästarna Annika och Pär och deras arton pigga och taggade Siberian Huskys tävlingshundar.
Efter många sena kvällar med träning gjorde de slag i saken, företagsnamnet inspirerat av just många sena kvällar blev således, Måsek´s. Nu delar man sin passion i livet med både utländska och svenska gäster som vill prova på att köra hundspann.
— Superhäftigt, alltså vilken fart vi fick upp! Svettiga och en aning höga på den nya upplevelsen dogscooter, spänner deltagarna av hundarna och samlar sig.

Cyklarna de använt är Pärs egna specialbyggda i form av en stor sparkcykel, rejält byggd utan att vara för tung med stora tjugonio tums däck. Framför spänner man en eller fler huskyhundar som sedan drar cykelekipaget. Pär berättar att tillsammans jobbar man och hunden sig uppför berget och då får man tillfälle att träna in balansen och känslan i ekipaget innan man får släppa på farten. Uppe på toppen gör man en omstart innan det bär utför och där får den som vill känna på tävlingshastighet med sitt ekipage.
Hur fort gick det?
— Kändes som jag körde i åttio! Skrattar en av deltagarna.
— Nä, riktigt så fort gick det inte, men vi var uppe i trettio kilometer i timmen vilket också känns riktigt snabbt, skrattar Annika.
Att hon som älskar fart och har en vinnarskalle låg i täten var ingen slump, det är inte heller alla hennes medaljer från lopp hon vunnit i just dogscooter. Det här är hennes passion och nu hoppas hon att hon och maken i förlängningen ska kunna livnära sig på det nya affärskonceptet med hundspannsåkning året om.
Efter välbehövlig vätskepaus och grillunch på bergsknallen bakom villan är man redo för dagens tredje aktivitet, Husky hiking. Nu har man gosat med hundarna och testat farten i dogscooter längs skogsgrusvägar och är redo för vandring tillsammans och med hjälp av hundkrafterna.
Det är inte bara dagens deltagare, utsända från Dalahotellen som älskar det här, det gör också hundarna. När Annika närmar sig hundgårdarna med selar blir det ett rejält hålligång. De smidiga polarhundarna hoppar upp och ner i sina stora burar. Uppspelta och glada för att få göra det de älskar mest, få upp farten, rejält med fart. Att springa och dra är det bästa de här djuren vet.
Draghundarna behövs inte trugas eller lockas. Så fort selarna är på och människan är kopplad bakom så spelar det ingen roll om det är släde, dogscooter eller ett midjebälte på människa, oavsett drar så djuren iväg längs skog och mark.

Behöver man förkunskaper för era aktiviteter?
— Kennelbesök eller träffa hundarna kan alla göra, men för både husky hiking och dogscooter behöver man bara ha en bra grundfysik och hyfsad balans. Vi brukar rekommendera att barn ska ha fyllt tolv år, på Husky hiking kan man vara parkopplad med sin förälder eller ha ett koppel och gå bredvid om man är yngre, förklarar Annika och berättar vidare att med dogscooter så övningskör man alltid utan hund först så man blir trygg med fordonet. Som grundkunskap behöver man kunna cykla och hantera handbromsar. Sedan brukar hon och Pär lasta in hundarna i transporten och åka i väg till ett område som är utmärkt för just dogscooter.
Under tiden gruppen vandrar uppför berget berättar Annika att deras kunder är allt ifrån familjer som vill ha lite äventyr, folk som älskar djur och natur eller konferensgäster som vill göra något annorlunda.
— Vi hade ett franskt par på Husky hiking här precis och de var supernöjda och under vandringen kunde de inte sluta ropa, Oh la la! Hörrni, glöm inte att tjoa lite och klappa händerna, det finns björn och varg i skogen, ropar hon sedan till de deltagarna som tillsammans med hundarna snabbt tagit täten en bit framåt längs skogsstigen.
— Va björn!?
Ihopkopplade med en expanderande draglina blir deltagarna och hundarna ett sammansvetsat team och när de tillsammans med gemensamma krafter når bergets topp utbrister de:
— Oh la la!