
”Det var morsan, farsan och jag på en liten salong med två frisörstolar”
Rickard Lyko har genom sin kraft som entreprenör både satt familjeföretaget och hemkommunen på kartan. Han ligger steget före och planerar för Europa och världen samtidigt som verksamheten byggs ut på hemmaplan. Ett resultat av att våga tro på att allt är möjligt.
— Det var farsan som startade och farfar var också inom frisöryrket. Jag klev in i firman 2008. På den tiden skrev vi för hand och slickade frimärken. Det var morsan, farsan och jag på en liten salong med två frisörstolar. En bra dag omsatte vi kanske 10 000 kronor, berättar Rickard Lyko om hur det hela startade.
Det är sannerligen inte många som gjort en sådan företagarresa som Rickard Lyko lyckats med. Från att ha bott och studerat på annan ort i tio år valde han, en aning motvilligt, att flytta tillbaka till hem för att arbeta i familjeföretaget.
— Jag ville ut i världen och egentligen inte tillbaka till Dala-Järna. Jag bestämde mig redan från början att skulle jag satsa så skulle det bli ett jättebolag, berättar Rikard Lyko.

Att Rickard ville satsa stort stöttades av föräldrarna, men givetvis var det en stor omställning från det lilla och familjära till det stora och expansiva. Redan innan Rickard tog över företaget var han inblandad i affärerna och skötte förhandlingar med leverantörer samtidigt som han läste sista året på sin utbildning i organisation och ledarskap i Uppsala.
— De tyckte att det var kul och jag fick göra vad jag ville. Morsan, farsan och syrran fick ta lån på hus och lägenhet för att vi skulle kunna investera. Men det var ett stort steg bara att anställa en första person. Morsan stod hemma vid köksbordet och sa ”över min döda kropp att vi tar in någon utanför familjen”, berättar Rickard.
Tidigt såg man över det sortiment av produkter som såldes i salongen och via web. Ett viktigt steg i processen blev så småningom att starta en salong i Stockholm vilken kom att vara en betydande kontakt med marknaden.
Sedan starten har verksamheten stegrat successivt. 2009 anställdes den första personen och 2014 gick man samman med skönhetskedjan Bellbox vilket gav 30 fysiska butiker i Sverige och Norge. Redan 2017 klev LYKO in på börsen och har sedan dess prisats bland annat som bästa arbetsplats och Rickard själv som årets digitala ledare. Omsättningen har passerat både en och två miljarder och målsättningarna är långt större.

Men hur är det egentligen möjligt? Vad utmärker den fyrtioåriga småbarnsförälder, uppväxt i Dala-Järna, som på drygt tio år byggt sitt miljardbolag med fortsatt huvudsäte i Vansbro?
— Jag tog med mig kunskaper- och intresset för hur man bygger en stark kultur från min utbildning. Jag är mån om att det ska vara en orädd kultur där det är ok att ha fel och där ingen har alla svar, berättar Rickard.
Han drivs av att se människor växa och kan idag stoltsera med att flera av de lagerarbetare som tidigt startade i verksamheten växt med företaget till att idag ha höga chefsposter. Att kunna släppa ifrån sig ansvar ser han som en viktig nyckel för framgången.
— Jag har alltid varit dålig på många saker, skrattar Rickard och menar att det har gjort det lätt att lämna över till andra.
— Får man ansvar så växer man och jag har alltid haft lätt att lämna ifrån mig, menar han.
Kanske är det tur att Rickard har lätt för att känna tillit och dela med sig av sina arbetssysslor. Tillväxten har gått snabbt och idag har företaget många hundra anställda varav de flesta Rickard själv aldrig har möjlighet att träffa. För att ändå ha möjlighet att hålla kontakten spelar han in en fredagsvideo varje vecka som skickas ut till alla i företaget.

Hemma i Stockholm, där Rickard idag mestadels bor, finns fru och en dotter på ett och ett halvt år. Till sommaren väntas barn nummer två och för att kunna kombinera företagande med familjelivet krävs det att tiden optimeras.
— Jag försöker att effektivisera min tid, att se var jag gör skillnad och inte, menar Rickard.
Han minns tillbaka till tiden då allt startade och på hur viktigt det då som nu var att lägga ner det lilla extra.
— I början när jag packade ordrar, det är klart att la jag en timme extra då fick jag ner kostnaderna och det betydde mycket, menar Rickard.
Idag gäller det att skapa tid för att tänka framåt. Att tänka framåt och i cykler, titta på möjligheter och tro på tillväxt. Rickards roll innebär idag att han behöver ligga långt fram i tanke och planera för processer som tar lång tid att genomföra.
— Det har verkligen varit kul hela tiden. Men det gäller också att gilla där man befinner sig. Att älska det man gör och inte göra det man älskar, menar Rickard.
Inspirationen hittar Rickard från andra som gjort liknande resor. Han lyssnar mycket på ljudböcker och inspireras av företag som H&M och IKEA.
— Det gäller att våga tänka större och utmana de man har runt omkring sig. Jag blir inte nöjd utan ser hela tiden att det finns mycket kvar. Man kan se saker från olika perspektiv, jag menar vår omsättning är stor men den är mindre än H&M’s valutadiff, menar Rickard.
Självförtroendet är gott och kommer enligt Rickard själv från familjen som alltid stöttat och peppat.
— Man måste tro på att det går att lyckas. Jag har nog alltid haft en övertro på mig själv. Verkligheten har kommit ikapp i många fall, som när jag ville bli världsmästare i skidskytte, skrattar Rickard.
Ett vinnande koncept verkar det i alla fall verkligen vara. Rickards resa sticker onekligen ut och idag drar han hela sin hemkommun framåt. Att han är en förebild är inget Rickard själv reflekterat särskilt över även om han menar att det såklart är roligt om han kan inspirera.

Såväl företagande som skönhetsindustrin ser han på med glädje.
— Målet är att om man tänker på skönhet så ska man börja leta hos LYKO. Skönhet ska vara kul men det finns också en mörk sida. Till den vill vi vara en motpol, menar Rickard.
Nu ligger en expansion i Europa framför Rickars och LYKOs fötter samtidigt som verksamheten i Vansbro byggs ut. Självklart finns hela världen i målbilden och den spännande företagsresan fortsätter. Kanske ligger dock Rickards största fokus nu på sommaren och på familjen som snart ska bli fyra. Om nästa generation en dag ska ta över företaget låter Rickard vara osagt. Nej barnen ska få gå sin egen väg, det är han mån om.