Siljan News logo
Annons

”Det här handlar om så mycket mer än att flåsa i spåret”

Mora Nisse var en verklig skidlegendar med sina nio Vasaloppssegrar under 40 och 50-talen samt ett OS-guld 1948 men även genom sitt fortsatta engagemang för idrotten. Nu har döttrarnas privata samling tillsammans med andra föremål från Vasaloppets Samlarklubb fått ett permanent hem i ”Mora Nisses Hus” vilket är den lilla röda byggnaden nere vid målportalen.

Byggnaden, som tidigare inrymde IFK Mora och Vasaloppets kansli, skänktes av kommunen till Vasaloppsföreningen för två år sedan och har sedan dess varit oanvänd. För några månaders sedan blev det klart att samlarklubben fick ta över lokalen och under den perioden har det varit bråda dagar med att ställa i ordning en utställning till loppets 100-års jubileum.

Annons
Rolf Hammar och Lars-Åke Hansson från samlarklubben tar emot och visar samlingarna.

Samlingarna har fokus på Mora Nisse som var en stor profil men det finns även en hel del andra spännande saker att se, bland annat finns en liten samling av skidor från olika år, där de äldsta är från just 1922 när det första loppet arrangerades.

— I februari ska det ju vara ett jubileumslopp med gammal utrustning. Jag tror många får en tuff dag för det är helt annan teknik att åka med gamla skidor, säger Rolf Hammar.

— Vi får många frågor om den gamla utrustningen nu och de meriterade åkarna som ska vara med inser hur svårt det kan bli, fyller Lars-Åke Hansson i.

Förutom att det är en helt annan stil att åka med den gamla utrustningen så är det svårt att hitta äldre skidor som fortfarande har någon spänst kvar och så gäller det att byta ut läderremmarna så att inte loppet börjar med att dessa går av i första backen för då är det slut.

Rolf Hammar, från samlarklubben och tidigare generalsekreterare i Vasaloppet, visar hur det kan ha gått till att staka 1922. Foto: Oskar Lindberg

Några av de mest speciella föremålen i utställningen kommer från Mora Nisses döttrars privata samling och dom finns i ett eget rum.

— Här finns jättemycket spännande som utrustning, bilder och inte minst några av Mora Nisses priser, det mest exklusiva nämligen guldmedaljen från OS 1948 har vi beslutat att lämna tillbaka för det känns för osäkert att ha den här, säger Rolf Hammar.

Åke Stärner och Arne Andersson, båda i samlarklubbens styrelse, visar säkerhetsdörren som installerats för att skydda den unika privata Mora Nisse samlingen. (Foto: Oskar Lindberg)

En annan del av utställningen är Veteranklubben som är öppen endast för dom som åkt minst 30 Vasalopp och som när den bildades 1987 endast hade 29 medlemmar någon som har växt till över 1 400  idag. I entrén kan man läsa mer om veteranerna av vilka vissa har åkt så mycket som 60 lopp.

Föreningen har intäkter från att sälja föremål av vilka de har flera som tidskrifter och kläder till samlare och andra intresserade, man säljer även Vasaloppsmärket som för 100 års jubileet får en upplaga på 1 000 st. Foto: Oskar Lindberg

— Det här handlar om så mycket mer än att flåsa i spåret, ibland är det lite för mycket fokus på just det! Det är så mycket runt omkring annars skulle man inte återvända och åka så många gånger och loppet skulle inte ha överlevt och växt under alla dessa år, säger Rolf Hammar.

Mycket har förändrats under årens lopp. Det första loppet hade 119 startande och på den tiden var det träskidor och de flesta som åkte var skogsarbetare. Transporten de sista milen upp till Sälen var med häst och släde. Första radiosändningarna med Sven Jerring var 1925 och då ökade intresset i hela landet. På 50-talet började det komma åkare som var åtminstone halv-proffs.

Annons
Föremål där det finns dubbletter är till salu. Foto: Oskar Lindberg

— Förr kom de flesta åkarna norrifrån och var skogsarbetare, nu kommer de flesta söderifrån och går på gym. Betydelsen av sociala medier har ökat och radio minskat, bland annat, det är mycket som har förändrats, säger Rolf Hammar.

— Om det är något som oroar är det väl att samlarintresset minskar och vi får väl erkänna att medelåldern är ganska hög bland samlarna, fortsätter han.

Under Vasaloppsveckan kommer utställningen att hålla öppet ”nästan dygnet runt”  Det kommer också vara öppet under sommarmånaderna. För den som inte vill vänta så länge finns en chans att besöka utställningen på lördag den 11 december mellan 10-14, men det blir också enda chansen under det här året.