
”Det är mindre slitsamt och vi får lite bättre arbetstider”
På Botans Lantbruk i Stumsnäs går 300 kor som numer mjölkas via robot. En stor investering på runt nio miljoner som gjorts under våren för att byta ut en sliten mjölkkarusell och för att minska arbetsbördan för de anställda.
— Förhoppningsvis så behöver vi lite färre anställda och så blir det en bättre arbetsmiljö. Sedan så hade karusellerna snurrat så länge så vi förstod att vi behövde göra något inom en snar framtid och då föll valet på robot, säger Kristina Pershagen Samuelsson och Bengt Samuelsson som driver gården.
Bengt är född och uppvuxen på gården och arbetet här har gått i arv. Hans farfar började med ett par kor, hans far tog över och byggde ut för fler och efter det har gården vuxit mer och mer. I dag driver de flera gårdar och samarbetar med dottern Josefine som tillsammans med sin sambo driver en spannmålsgård i Stora Skedvi.
Här på gården arbetar förutom familjemedlemmar även fem heltidsanställda och två deltidare. När robotarna tar över en del av arbetsbördan frigörs mer tid och och en naturlig avgång sker nu under hösten då sonen lämnar jobbet här för studier. Men ingen av de övriga anställda berörs av moderniseringen eftersom det här är en del i att kunna behålla den personal som jobbar.
— Det har blivit svårare och svårare att få tag i arbetskraft och man ska vara rädd om de man har. Ofta är det tjejer som är duktiga och det tar ganska mycket på kroppen att stå och mjölka 250 kor varje dag åtminstone en gång och vi vill behålla de som är duktiga.
Att utvärdera vad det här kommer att ge för besparingar är för tidigt att säga än, men något man märkt av hittills är att arbetsdagen har blivit kortare för de som kommer allra först till gården. Från att ha jobbat mellan 04.00–12.30 går man numer hem klockan 11 och börjar en halvtimme senare på morgonen.
— Det vi redan nu kan se är att vi spar arbetstimmar, det är mindre slitsamt och vi får lite bättre arbetstider och det är inte vi utan de anställda som sagt att de vill ha det så och målsättningen inför vintern är att vi ska börja 05 och sluta 10. En annan sak vi märkt av är att det blivit lite lugnare, tidigare hade vi alltid ett race varje morgon innan tankbilen skulle komma, allt gick ut på att hinna klart till tankbilen men nu behöver vi inte bry oss om det utan kan lunka på tills det är klart, berättar Kristina.
Det var i mars som Botans ersatte de gamla mjölkkarusellerna med fem nya mjölkrobotar. Den stora skillnaden är att korna själva går in i den när de vill och roboten sköter mjölkningen medan kon kan äta lite under tiden. När Siljan News kom på besök var det även studiebesök av Växa och Lantmännen och Daniel Hedman som är servicetekniken på De Laval fanns på plats för att svara på frågor kring den nya tekniken.
— Det fungerar så att kon blir identifierad via ett chip som hon har i örat och sedan så kommer ”armen” och hämtar en tvätt kopp och tvättar varje spene individuellt med vatten, luft och vacuum. När det är klart sätts spenkopparna på och systemet känner av när den det är klart och drar av spenkopparna individuellt.
Mjölken går vidare ner i mjölktanken där den kyls ner och när kon har mjölkats klart spolas golvet rent inför nästa individ. Varje dag hamnar cirka 10 000 kilo mjölk i tanken som sedan går till Grådö, ut till affärer för att till slut hamna på någons köksbord. Att mjölkpriserna stigit har knappast undgått någon men för Bengt och Kristina har mjölkpriset börjat att dala igen.
— Världsmarknaden har gått ner. De senaste åren har vi fått betydligt mer betalt men nu är priserna för oss på väg nedåt väldigt. Det steg med drygt med drygt två kronor men nu har det gått ner 1,50 igen, säger Bengt.
Det äts smörgåsar och dricks kaffe samtidigt som Kristina och Bengt berättar lite om gården. De stora fälten utanför är gröna och har växt så det knakat under den senaste tiden. Men till skillnad från många andra ser årets skörd god ut och man kommer inte ha brist på gräs trots torkan i början av sommaren.
— Vi hade bevattning i våras så vi har klarat oss rätt bra och nu växer det enormt, men nu är det i stället problem med att skörda för att det är så blött i backen, så det gäller ju att få in det också, säger Bengt.
— Många fick runt 70 procent på första skörden men vi fick i princip normalt och sedan bevattnade vi andra skörden och fick kanske 80 procent medan många andra fick bara 50. Nu får vi jättemycket i tredje skörd här men växtodlingsmässigt har det inte varit ett bra år, avslutar Josefine som konstaterar att spannmålsproduktion på gården i Stora Skedvi inte gynnats av det här vädret alls utan kommer att ge en betydligt sämre skörd i år.