Siljan News logo
Annons
Dick Gottberg som är ansvarig för Veteranpoolen. Foto: Thomas Agnegteg

Aldrig tidigare har så många pensionärer jobbat – ökning med trettio procent

Andelen pensionärer som arbetar har ökat dramatiskt bara under senaste året. Ökningen är hela trettio procent och det finns ett trendbrott man aldrig sett tidigare – vissa jobbar nu för att de måste. Tidigare för att man ville.

Det är många som inte känner sig klara när det är dags för pension. Man har mer att ge. Sjuttio är det nya femtio trummas ut. Och visst kan det vara utmärkt att jobba vidare om man vill och kan. Är man inte utsliten och vill fortsatta ha arbetskamrater, utveckla sitt nätverk, kanske prova helt nya saker eller bara vill ha en guldkant på tillvaron så varför inte? Tidigare var det så att de pensionärer som sökte jobb hos Dick Gottberg på Veteranpoolen ville just det – jobba för att dom ville. Nu har trendbrottet kommit för första gången.

Fram till förra veckan var det bara en känsla hos Dick. Att något håller på att hända. En del av de som söker jobb nu gör det för att klara sig ekonomiskt. Så har det inte varit. Av en slump sprang han på BND en eftermiddag och vädrade sina tankar. Vi bokade upp ett möte men innan vi hann träffas så kom resultatet av en undersökning som Veteranpoolen gjort. Och den visade inte bara att det Dick kände stämde. Undersökningen visade även att andelen pensionärer som arbetar har ökat med 30 procent på bara ett år. Det är en extrem ökning.

Annons
Dick Gottberg som var den första att se vad som komma skall. Foto: Thomas Agneteg

— Andelen som fortfarande jobbar efter de har börjat ta ut pension är nu uppe på 34 procent. Så mer än en tredjedel jobbar vidare på ett eller annat sätt, säger Dick när vi ses över en lunch.

Mer än en tredjedel jobbar alltså vidare. Då pratar vi om gruppen 65 -70 som undersökningen handlade om. Och av de som inte jobbar längre svarar 34 procent att de kan tänka sig att jobba efter pensionen. Så intresset för att bli och vara jobbonär är rekordstort. Men det har skett en förändring också. En stor förändring.

— Det är absolut en attitydförändring som vi märker. Det har blivit dyrt i samhället och det behövs mer pengar helt enkelt. De som söker idag är även äldre än tidigare då det var vanligast med sextiofemåringar. Nu kommer det in personer som varit hemma i tio år för att de behöver pengar. Den äldsta som sökt jobb var 78, fortsätter Dick.

Att jobba i sig är inte dåligt utan tvärtom bra. Men det gäller bara om du vill göra det. Inte om du måste. Att vara aktiv förgyller tillvaron för många. Och en hel del av de som söker sig till Dick är aktiva i bland annat föreningar. Man är engagerad. Vill vara med och göra nytta.

Nu verkar det vara så pass tråkigt att många måste jobba för att klara sig – kan du se någonting positivt i det?

— Många äldre känner sig ofrivilligt ensamma och det skär ju i hjärtat. Att jobba lite kan vara ett sätt att bryta det. Att komma ut bland andra. Att få jobbarkompisar och ett sammanhang. Och många av våra jobbonärer får vänner för livet. Ur ett samhällsperspektiv skulle man ju helst vilja slippa att det finns människor som måste jobba efter pension av ekonomiska skäl men jag försöker hitta positiva saker och presentera, säger Dick.

Hur är det för pensionärer att komma tillbaka till arbetslivet?

— Många är nervösa och för en del är det kanske deras första arbetsintervju när dom träffar mig och det har jag respekt för. Men vi försöker få alla att känna sig välkomna. Bland annat har vi praktiktimmen där en ny pensionär får följa med en rutinerad ut på jobb för att se hur det går till. Sen är vi måna om att alla ska trivas. Till exempel har vi julbord och hittar på aktiviteter. Det är många som kommer in på kontoret bara för att ta en kopp kaffe och prata. Som på vilket jobb som helst, fortsätter han.

Flest anger idag att man arbetar efter pensioneringen föra att man vill ha eller behöver extra pengar. Det är ett trendbrott för tidigare var det för att man ville jobba och tyckte det var kul. Sju av tio som arbetar efter pensionen gör det på max halvtid. De flesta arbetar helt utifrån vad som passar i livet. Och det är många som har extremt mycket kvar att ge. Kunskap och erfarenhet finns det gott om

Ok, vi måste kolla upp lite mer hur det är med pensionärerna. Vilka har koll? Givetvis PRO.
Efter att ha bollats fram och tillbaka hamnar vi hos Joel Stade som är ekonomiskt sakkunnig.

Annons
Joel, som är sakkunnig på PRO, håller med om att jobba är bra. Om man vill. Inte måste.

Hej Joel, stämmer det att det har ökat med 30 procent gällande pensionärer som jobbar?

— Vad säger du? Det har jag inte hört men det stämmer absolut med våra beräkningar och förväntningar gällande ekonomiska trender. Det finns ingen viktigare fråga för oss än den du beskriver, säger Joel när vi får kontakt.

Att 2023 och 2024 kommer att bli tufft för pensionärer råder det inga tvivel om. Pensionen räknas upp tre procent i år och en procent nästa år. Det är väldigt långt ifrån vad inflationen säger. Här kommer man att släpa efter. Samtidigt visar PRO:s undersökning att matpriserna har gått upp 20%. Undersökningen går till så att man handlar samma varor i över 600 butiker över hela landet för att få en bild.

— Köpkraften har minskat radikalt för alla men främst för pensionärerna. Som arbetande kan man påverka sin inkomst genom att kanske byta jobb eller jobba mer. Det kan inte pensionärer, fortsätter Joel.

Även PRO ser att arbete är bra för de som orkar och vill. Man får vara med i ett sammanhang och får fortsätta att känna att man bidrar. Och träffa människor om man tycker om det.  En stress över att få pengarna att räcka till kan också minskas. Sen är det nu, och kommer att vara så framöver, kompetensbrist. Det finns för få som arbetar och det öppnar möjligheter för de som vill. Man är eftertraktad på arbetsmarknaden och fler och fler ser värdet av erfarenhet.

— Arbetsgivare måste förstå att det finns så mycket kompetens att ta tillvara, sen förstår jag att det är svårt för många att jobba vidare. Många är slut i kroppen när det är dags för pension men inte alla. Och här tror jag att många har att tjäna på att man kan anpassa arbetet utifrån förmåga. Kanske ska man inte klättra på höga ställningar när man är äldre men det finns garanterat annat att göra om man som arbetsgivare tänker lite utanför boxen. Alla behöver inte jobba sju till fyra måndag till fredag, säger Joel och fortsätter:

— Sen ska vi komma ihåg att det är inte alla pensionärer som har det tufft. Många har en bra tjänstepension och klarar sig bra. Sen är det andra som kanske bara hamnar på 50% av den inkomst man hade som arbetande och då kan det bli att sälja bil eller hus. Om man har bil och hus vill säga.

PRO har som mål att alla ska ha 70% av den inkomst man hade när man slutade jobba.  Men är det ett lite trubbigt mått för 70% av lite är lite medan 70% av mycket är betydligt mer.

Dick säger att seniorer har en plats i samhället. Joel säger samma sak. Så varför är det då så svårt? Varför kan vi inte se våra äldre som en naturlig del av vår framtid? Även om de inte ska behöva jobba för sin överlevnad om de inte vill.