Siljan News logo
Annons
Adam Justin Mol hyvlar timmerstockar till sitt badhusbygge. Foto: Linda Axelsson.

Adam bygger ett eget japanskt badhus

Det kom in en bygglovsansökan till Leksands kommun angående ett badhusbygge högt beläget i Norr Lindberg. Ett nytt badhus i Leksand? Det här måste undersökas närmare och ganska snabbt visade det sig att det varken en stor aktör eller kommunen som ville bygga ett sådant, utan privatpersonen Adam Justin Mol, helt själv. Nu är han på god väg med det egentimrade badparadiset hemma på gården utanför Leksand. 

Annons

Under en stor ek i skuggan sitter Adam i hatt och snickarbyxor tillsammans med familjen och tar fikapaus från badhusbygget en bit bort. Man pratar om badkultur och både Adam och frun Hedvig är Japanfrälsta och efter att ha upplevt den japanska badkulturen med landets varma källor, onsen, ja, så var det givet att de skulle lägga bröllopspresent-pengarna på arkitektritningar till ett eget japanskt badhus. 

— Efter att vi varit i Japan så saknade vi deras badkoncept, varmt avslappnande bad som gör att man får ro i sinnet. Här är det antingen badhus med motionssimning och action eller så är det jättedyra spaanläggningar, berättar de.

Foton: Linda Axelsson.

Annons
Foton: Linda Axelsson.

—Vi vill kunna bada när som helst och tanken är att det alltid ska vara uppvärmt. Nu ska jag bara komma på hur vattnet till den relativt grunda bassängen ska värmas upp och hur vi bäst behåller värmen, klurar han. 

Ett timrat hus med en del vedeldad bastu, nedsänkt varmt japanskt bad och tvagning samt terrass med kallbad. Adam tar upp ritningarna och man riktigt ser hur han längtar. Men det tar tid att timra sitt eget hus och sedan ska allt annat på plats, men till vintern är nog bastun klar, hoppas han. 

— Tänk att du bygger ett eget hus, det är respekt, säger pappa Göran stolt och plockar upp en påse kanelbullar och bjuder runt.

— Förutom bad så kommer det bli något för alla sinnen. Lite som att sitta i Japan och titta ut över Dalarna.  

Ritningen över badhuset, arkitekt Elias Bernsveden.

Tillvardags är Adam byggnadsantikvarie på Dalarnas museum, men de senaste två åren har han varit tjänstledig för att gå en timringsutbildning på Sjöviks folkhögskola utanför Avesta. Stommen till badhuset byggde han som ett projekt under utbildningen och fraktade sedan hem den till Norr Lindberg för att färdigställa husgrunden under sommaren. Stora timmerstockar ligger under ett öppet tält. Efter fikat är det snabbt tillbaka för att fortsätta hyvla och täta.

— Jag kanske sköt mig själv lite i foten när jag valde japansk stil på timmerhus. Noggrannheten är extrem och det får inte finnas en minsta glipa, skrattar Adam och fortsätter täta den nyhyvlade timmerstocken med lindrev. När den sista på kortsidan ska sättas på plats behöver farsgubben ge honom ett handtag. 

Annons

På utbildningen har han lärt sig oerhört mycket och har fått en helt annan förståelse för timmerhus och dess konstruktion. 

— Dels ville jag bygga, men samtidigt ville jag också kunna renovera de andra timmerhusen vi har här på gården i framtiden. 

När de kånkat upp den sista stocken och första väggen är klar klappar han stolt längs sidan av den robusta träkonstruktionen och ler. Det tar tid, men visst blir det ett badhus alltid och troligen det högst belägna i kommunen, om än i mindre skala och med en rejäl japansk touch.  

Annons