Siljan News logo
Annons
Henrik Méróvingian tillverkar prisad absint i Mockfjärd. Foto: Linda Axelsson.

Absint i världsklass tillverkas i Mockfjärd

Henrik Méróvingian ifrån Mockfjärd firar tio år som destillatör och har precis släppt en grön gin. Sedan 2011 har han producerat den gröna anisbaserad spriten på 68% som han döpt till Valkyria Absinthe. För några år sedan flyttade han hela destilleriet till hemorten. Följ med på hans resa i lakritstoner och hur han fört medelhavsbrisens starka dryck till grogg och snappslandet.  

 — Jag gör allt från grunden och produkten lämnar inte min hand förrän den står på Systembolagets hyllor runt om i Sverige och Dalarna. För mig är det ett hantverk. 

Annons

Enligt Henrik är marknadsföringen av starksprit ett gissel och oerhört kostsam. Foton: Linda Axelsson.

— De stora ölproducenterna kan ju göra en alkholfri produkt som har ett liknande utseende som den alkoholhaltiga, men det är svårare med den 68 procentiga absinten. Färgat vatten är det ju ingen som köper och tv-reklam är alldeles för dyrt. Därför tänkte Henrik att själva platsen för destilleriet i sig skulle marknadsföra produkten. 

— Vi ville spela på myten om att man blir galen av drycken och därför ville vi köpa Säters mentalsjukhus som var till salu då.

Blir man galen av absint?

— Nej, men drycken har ett brokig historia. Vare sig örterna eller själva drycken gör dig galen eller får dig att hallucinera. 

När så Henrik och kollegan Göran gick till banken och sa ”Vi vill låna en miljon för att köpa ett mentalsjukhus, för där vi ska börja koka Sveriges starkaste sprit” så blev det avslag på låneansökan. Han minns tillbaka och skrattar, 

— Det hade varit perfekt! Stort ställe med eget vattentorn och egen brandbil!

Att de blev nekade lån förstår han dock till fullo. Så då sålde herrarna allt de hade, bilar, möbler, lägenhet och med en miljon på fickan var de redo att inhandla ett sjukhuset, då meddelade mäklaren att det såldes en vecka tidigare. Deras tankar på gratis och något tokig marknadsföring gick således i stöpet.

— Beckomberga gamla mentalsjukhus i Stockholm var visserligen till salu då, men prislappen låg på 20 miljoner, vilket inte var vår prisklass direkt. Istället tänkte vi om och bestämde oss för att köpa en nedlagd kyrka. 

Annons

— Vi lånade vi mammas bil och åkte runt i Sverige och kollade in nedlagda kyrkor som var till salu och i den lilla gruvbyn Stråssa som ligger mellan Kopparberg och Lindesberg hittade vi den, så vi slog till och flyttade in.

Det är drygt tio år sedan han blev med kyrka och på grund av affärsverksamhetens natur så fick de alla myndigheter på sig, ja förut migrationsverket, skrattar Henrik.

Vad sa byborna när ni började koka sprit i kyrkan?

— Inte nog med det, märket heter Valkyria som är namnet på fornnordiska dödsängeln. Men, eftersom vi behöll stora kyrksalen intakt så gick det bra. Många kom förbi och mindes hur de gift sig där eller döpt sina barn i den lilla kyrkan.  

Tre månader efter att de släppte sin gröna absint vann de silvermedalj i världens största absinttävling. Ett år senare hade de utökat sortimentet och i samma tävling blev det storslam. Valkyria Absinthe vann guld i både kategorierna Vert och Amber (grön och bärnsten).

— Det kändes skithäftigt! Den franska spritproducenten Pernod har hållit på i 204 år och efter drygt ett år så vinner vi! Alltså två tomtar i en kyrka i Stråssa borde väl inte ha något att säga till om, skrattar Henrik. Efter den vinsten visste vi att vi var på rätt väg, nu var det bara att nå ut med produkterna. 

Efter några år boendes i sakristian och dess knappa nio kvadratmeter så ville flyttfågeln Henrik hem igen. Han köpte ut kollegan och tog över pappa Kenneths chokladföretag i centrala Mockfjärd. 

— Jag rev ut köket i lokalen och byggde ett destilleri.

Annons
Henrik Méróvingian i produktionen. Foton: Linda Axelsson.

I vit labbrock visar han stolt upp företagets hjärta, en femtio liters handslagen kopparpanna. I produktionsrummet står mörka flaskor, etikettmaskin och mätinstrument. Själva produktionen tar ungefär en och en halv månad från det att han blötlägger kryddorna till färdig dryck på flaska. Det senaste tillskottet i den mörka flaskfamiljen är den gröna ginen. Henrik mäter upp och kontrollerar densiteten samt alkoholhalten innan han buteljerar en flaskan. 

Favoritdrink just nu?

— Green gin GT!

På väg tillbaka till konferensrummet berättar han att här finns både larm och kameraövervakning. Väl framme tar han fram två olika absintflaskor och visar hur man ska späda med vatten så att den mjölkvita tonen kommer fram.  

Vad gör dina drycker så speciella?

— Jag drar smakerna till det extrema och så har jag ju i mycket mer kryddor än de andra spritproducenterna. Det finns 400 olika ginsorter på Systembolaget och det här är den enda som har beskrivningen mycket kryddig.

Berätta?

— Jag har lite otraditionella kryddor så som russin och citronmeliss i min gin och så finns det ungefär 5-10 gånger mängden kryddor i flaskorna med en Valkyriaetikett.