Siljan News logo
Annons
Brigadunderstödsövning Älvdalens skjutfält medöverstelöjtnant Kenneth Nygren. Foto Nisse Schmidt

2000 militärer fyllde skjutfältet vid storövning: ”väldigt värdefullt för försvaret”

Älvdalens skjutfält är ett av Europas största skjutfält, men när den stora brigadunderstödsövningen som pågått under en dryg vecka nu avslutats, räckte inte skjutfältets 54 000 hektar till.

– Skjutfältet rymmer en brigad, men i den här övningen har vi jobbat och övat även med en divisions understöd. Därför har vi haft verksamhet även i Oxberg, med logistik och en bakre stab i Väsa, berättar överstelöjtnant Kenneth Nygren, som ansvarar för den stora övningen med 2 000 soldater från hela landet.

Annons

Även Mora berördes av den stora övningen genom påverkan på vägar, tåg och flygplats.

– Mora blir en ingång i området och när vi nu övar använder vi ett område som är åtta mil långt och fyra mil brett. Vi hade också kunnat vända på kartan och använt Särna som bas, men av praktiska skäl blev det så här.

Det innebär att hälften av det område som används är civila marker.

Annons
Älvdalens stora skjutfält räckte inte till för den stora brigadunderstödsövningen där överstelöjtnant Kenneth Nygren pekar ut området. Foto Nisse Schmidt

– Jag kommer från A8 i Boden, som är ett artilleriregemente, och det här är ett skjutfält som jag känner väl till, säger Kenneth Nygren.

I förra veckan anslöt förband från Skåne i söder till Boden i norr, liksom från Gotland, men också från I13 i Falun – allt för att tillsammans öva i vinterförhållanden. Det handlade om samordning, eldledning och en rad andra uppgifter, både med skarp ammunition och stridsövningar med en fiende som den här gången fanns norr om skjutfältet.

– Vi övar bland annat samband, ledningssystem och luftrumssamordning, men för de deltagande förbanden tillkommer också logistik, berättar Kenneth Nygren.

Siljan News var inbjuden att följa med ut på skjutfältet efter de två inledande dagarnas övning, när övningen övergick i mer skarpt läge.

– Risken är stor att du blir kvar här hela natten, för just nu är det väldigt mycket som händer och när det skjuts skarpt så handlar det om säkerhet, förklarar Kenneth Nygren.

Nu var det dock inte skarpskjutning som dominerade övningarna.

– Vi planerar att skjuta 300 skarpa granater.

Annons
Brigadunderstödssövning med Archer som skjuter inne på skjutfältet. Foto: Viktoria Cassersten/Försvarsmakten

Bland annat med artilleripjäsen Archer, som kan skjuta på avstånd upp till fem mil.

Älvdalens stora skjutfält är perfekt för just sådana pjäser som Archer.

– Att vi väljer Älvdalen beror framför allt på skjutfältets storlek. Här kan vi placera en pjäs i mitten och skjuta åt olika håll. På andra skjutfält är det ofta betydligt smalare och vi vore tvingade att skjuta i skjutfältets längdriktning.

För modernt artilleri handlar det numera om betydligt längre avstånd, och på sikt kan det bli mer vanligt att stå utanför ett skjutfält och skjuta in på det.

– Det kan komma att handla om att skjuta närmare hundra mil, så i framtiden kan det bli aktuellt att stå på ett skjutfält och skjuta till ett annat.

Med Sverige som medlem i Nato kan ett exempel på det bli att skjuta från norska Rena till Älvdalens skjutfält, som då kan bli målområde.

Ute på det stora skjutfältet har det under två veckor varit full aktivitet. Medan övningen pågick rådde stor sekretess, men när den nu avslutats kan Siljan News berätta om övningen.

Annons
BrigU 3 (Eldledare vid observationsplats). Foto: Li Edqvist/Försvarsmakten

– Vi skulle också ha varit vid området runt Kuntmått, men med mildvädret har vi planerat om. Vi vill inte köra sönder vägar, så de här förbanden är nu grupperade runt lägerområdet här på skjutfältet, berättar Kenneth, där kamouflerade lastbilar och terrängmaskiner är uppställda. På skjutfältets lilla flygfält står tre helikoptrar – modell Helikopter 16, eller mer kända som Black Hawks.

– De kommer från Linköping och ingår i övningen, förklarar Kenneth Nygren.

Skjutfältets storlek och vintern är två viktiga pusselbitar när Försvarsmakten vill öva på Älvdalens skjutfält. En tredje anledning är själva Trängsletlägret.

– Vi jagar ju vinterförhållanden, men med årets vinter hade vi lite otur, konstaterar Kenneth Nygren om det relativt tunna snötäcket.

Men ett färdigt läger finns det i Trängslet.

– Själva lägret är extremt värdefullt för vår verksamhet. Vi är etablerade på två dygn i stället för två veckor. Här finns ju både förläggning, verkstäder, spolhallar, förråd och mycket mer.

Annons
Kolonner med militärfordon rullar mot skjutfältet. Foto Nisse Schmidt

Trots tillgången till det stora hotellet och kasernerna på lägret så räcker de inte när 1 800 man intar skjutfältet.

– Vi har också fyllt lägren i Mossberg och Rivsjöläger. Alla sängar, utom en, gick åt, så för väldigt många har det handlat om att bo i tält.

Årets brigadövning är den tredje i rad på Älvdalens skjutfält, men nästa år blir det ingen övning motsvarande den som nu avslutats.

– Av flera orsaker kommer den att hållas i norra Sverige nästa år, men här kommer ett antal andra övningar att ske, för det här är ett skjutfält som är väldigt värdefullt för det svenska försvaret, säger överstelöjtnant Kenneth Nygren.

Under onsdagen och torsdagen avslutades den stora brigadunderstödsövningen. Några av artilleriförbanden blir kvar på skjutfältet för att under de kommande veckorna genomföra sina slutövningar.

Det innebär att avlysningarna av skjutfältet fortsätter, även om det delvis kommer att öppnas upp – något som innebär att allmänheten måste fortsätta att hålla sig informerad om var man kan röra sig på skjutfältet.

Överstelöjtnant Kenneth Nygren med ett antal stora helikoptrar i bakgrunden. Foto Nisse Schmidt