
”Viktigt att föra dialog med våra invånare”
Det är nog inte många som lusläst Gagnef kommuns 250 sidor tjocka översiktsplan, även kallad ÖP2040. Detta är ett strategiskt dokument över hur man bland annat vill att mark och vatten ska användas i kommunen. Men, ett stort antal Gangsingar har nog skummat igenom väl valda delar och framförallt det som rör den egna boendeorten.
Nu har turen kommit till Djurmo/Sifferbo och strategiska samhällsplaneraren Kia Visén, kommunchefen Tommy Sandberg, samhällsbyggnadschefen Marcus Brödden Blomqvist, kommunstyrelsens ordförande Fredrik Jarl (c), två fat med stora kärleksmums och kaffe är man redo att diskutera framtidsvisioner för de två orterna.

Det är kväll och redan mörkt ute när samrådsturnén landar mitt i skolbespisningen på Djurmo skola. På värmeskåpet som tidigare under dagen värmde skolelevernas kalops har nu Kia Visén satt upp en stor karta över Djurmo/Sifferbo. Under samrådet ska kartan fungera som bollplank för åsikter skrivna på postitlappar.
Enligt Tommy Sandberg att det har varit bra uppslutning på samrådsmötena ute i byarna. Ett 70-tal medborgare kom till mötet i Bäsna, i Gagnefs kyrkby var det 40 personer som samlades och nu i Djurmo dök 39 medborgare upp fysiskt, sedan fanns det även möjlighet att följa det direktsända mötet via nätet.
— Det här betyder att det är ett starkt engagemang för samhällsbyggnads-frågor och vi är jättetacksamma för alla synpunkter vi får in, säger kommunchefen.
Kan invånarna påverka något?
— Ja, det kan man. Det här är ett samråd och vi arkiverar alla postitlappar med förslag och uppmuntrar till att även efter diskussionerna skicka in sina synpunkter eller förslag till registrator@gagnef.se. Alla synpunkter och åsikter kommer besvaras i en sammanställning senare. Det är viktigt att föra dialog med våra invånare.
— Vi behöver nå miljömålet med 100% förnybar energi. Därför har vi också tittat på energi- och naturresurser. I nuläget har vi markerat ut tre möjliga områden för vindkraft samt fem för solkraft, berättar Kia Visén och drar med den röda pekaren över kartan.
— Kom ihåg att för vindkraften har vi bara tittat på aspekten var det blåser, det finns givetvis långt mycket mer som spelar in.
Helt plötsligt dyker det upp en till prick på kartan, en grön ljuspunkt rör sig snabbt. Mötesdeltagarna börjar vrida sig för att hitta den skyldige.
— Va, en grön prick? Det var skumt! säger Kia.
Det lätt att misstänka att busfröet med den gröna lyspekaren är en något yngre variant med kalops i magen och som leker utanför på skolgården. Mötet fortsätter och man uppmanar till en aktiv kaffe-och-kaka paus och samhällsplaneraren redovisar tankarna om förslaget med en bro över älven och bekräftar trafikproblemen vid bland annat fotbollsplanen i Djurmo.
Det kommer även upp förslag på nya bostadsområden och bland annat en förtätning av Bygattu i Sifferbo, där finns en tanke om att nyttja lucktomter och man måste ta hänsyn till befintlig boendestruktur, konstaterar samhällsplaneraren.
— Sitter ni bara på kommunhuset och tittar på kartor när ni planerar eller är ni ute? Undrar en besökare på samrådsmötet.
— Självklart är vi ute på platserna, försäkrar Visén.
Detta händer framöver:
Nästa samrådsmöte är torsdag 28 oktober, Dala-Floda, Syrholns skolmatsal sedan är det sista den 15 november i Mockfjärd, Mockfjärdsskolans matsal och fram till 2021-12-02 kan man lämna in synpunkter till kommunen. Efter alla samrådsmöten upprättas en samrådsredogörelse vilken redovisar inkomna synpunkter samt hur kommunen ställer sig till dessa. Inkomna synpunkter ingår i omarbetningen av förslaget som i nästa skede ställs ut på granskning innan det antas och slutligen vinner laga kraft. Kommunen räknar med att anta planen under 2022.