
”Tekniken blir mer avancerad – och mer lik magi”
I en lokal i Gagnef hörs skratt och applåder när Fredrik Löfgren tar scenen på företagsfrukosten. Med en engagerande framtoning fångar han uppmärksamheten hos en mångfald av företagare, alla fascinerade av teknikens framsteg under de 40 minuter han håller dem fångade. Publiken är engegerad och intresserad genom hela föreläsningen när Sifferbo-sonen har återvänt till Gagnef.
— Mina föräldrar är inte programmerare. Jag gick hem till Stefan för att leka med hans son, men när jag kom dit sa jag: ’Gå ner i källaren Linus, jag ska prata med Stefan istället.’
Det var i Stefan Eriksson, digitaliseringsutvecklare på Gagnefs kommun, som Fredrik fick hjälp att utveckla hemsidor och robotar. Idag bygger Fredrik robotar och har startat fem olika företag efter att han gick klart universitetet. Det var egentligen inte planen, men eftersom det inte fanns något företag som byggde robotar när han skulle söka jobb så startade han ett själv. Sedan dess har han startat fler företag inom VR-teknik, metaversum och AI.
— Jag rider på de här vågorna. Men AI-vågen, den har jag suttit på sedan slutet av 90-talet, och den kommer jag att fortsätta sitta på, konstaterar han.
Det finns redan många AI-verktyg på marknaden som kan användas inom alla branscher, från tillverkningsindustrin med robotar till transportsektorn med förarlösa bilar. Även inom sjukvård och hälsa kommer tekniken blir stor. Inom alla branscher behövs marknadsföring, anteckningar och skrivande av olika texter och för det finns det mängder med verktyg som är användbara redan idag. Språkmodeller, som ChatGPT kan nämligen skriva både text, annonser, offerter och kod.

— Under 2023 ökade vi omsättningen med faktor tre. Det beror till stor del på att vi använder AI för att producera kod. Vi kan producera tre gånger så mycket kod och tre gånger så bra kod, och det syns direkt i omsättningen.
Fredrik nämner olika verktyg som Firefly, Chatgpt, Microsoft co-pilot, Midjourney och Sora. Med snabba knapptryck och enkla medel visar han hur AI kan summera mailtrådar och formulera nya mail, skriva annonser till Facebook-evenemang med hashtags och emojis, och till och med skapa nya Eurovision-hits.
— Texten är ju märklig, men det är den ju i Eurovision-låtar också, så, säger han skämtsamt.
— Det är hela tiden ett samskapande. AI gör någonting, jag modifierar, AI gör en presentation, jag ändrar. Tekniken blir mer avancerad och mer lik magi.
Även vid medarbetarsamtal tar Fredrik hjälp av AI som en förberedande coach. AI:s förmåga att klona röster och skapa deepfakes är något som Fredrik ser som en potentiell utmaning i framtida val och presskonferenser. Men det finns fördelar, även där. Snart ljuder stadsminister Ulf Kristerssons röst i högtalarna. Rösten hälsar alla välkomna till företagsfrukosten i Gagnef. Men det är förstås inte Kristersson själv som pratar utan en röst som genererats av en AI. Men vad finns det för syfte med att ta fram ett sådant verktyg?
— Det tar ungefär tio sekunder. Det gör att man kan ha en presskonferens på alla världens språk, berättar Löfgren.
Och det är inte science fiction, det är verklighet idag. På väg till jobbet har Fredrik en AI i lurarna medan han cyklar. Med den resonerar han och formulerar mail. När han når kontoret är mailen redan klara och behöver bara skickas iväg.
— Det finns enormt mycket verktyg. Prova, testa, utforska. Våga använda de här verktygen. Det kommer ge er konkurrensfördelar framöver, avslutar Fredrik Löfgren.