
Om 18 månader kommer svaret om det blir en järnväg eller om det stannade vid en dröm
— Om fem år kan i bästa fall en järnväg vara på plats, säger Malung-Sälens kommunalråd Hans Unander.
Det nya bolaget, Scandinavian Mountains Railway, startar sin verksamhet den 1 juni med uppdraget att inom 18 månader ta fram ett beslut om att förverkliga järnvägsplanerna eller att säga nej.
Det handlar i grunden om att utöver den befintliga järnvägen från Borlänge via Gagnef, Vansbro, Malung till Malungsfors förlänga järnvägen med fem mil till Lindvallen.
— Det var det lokala terminalbolaget som återbyggde sträckan Malung-Malungsfors. Det enda Trafikverket då bidrog med var att ta ut en hyra för banvallen på 50 000 kronor. Bara att återställa järnvägskorsningen norr om Malung, som Trafikverket asfalterade igen för tio år sedan kostade över en miljon kronor, säger Hans Unander.
Att visa att det gick att få ordning på järnvägen till Malungsfors med egna resurser gav blodad tand. Fiskarhedens Trävaru insåg fördelarna med järnväg och möjlighet med järnvägsspår hela vägen till sågverket.
Året efter att det första tåget lämnat den nyrenoverade terminalen satte sig sig kommun, destinationsbolaget och skidanläggningarna i ett möte på Kläppen. Ett konsultbolag som jobbar nära Trafikverket visade att det kan röra sig om 1,5 miljoner ton gods och 800 000 gäster som skulle använda järnvägen.
— 80 procent av skidbranschens klimatavtryck kommer från resorna hit. Tillsammans med näringslivet var alla överens om att lösningen är järnväg, säger Anders Bjernulf, då vd för Destination Sälenfjällen, men sedan 1 april destinationschef för Skistar Sälen.

Tanken var redan då att förlänga järnvägen från Malungsfors förbi Fiskarheden till Lindvallen.
Arbetet med det inleddes, men sedan kom Rysslands invasion av Ukraina och helt plötsligt handlar det inte längre om enbart frakta skidåkare till Sälenfjällen och virke från Fiskarheden.
— De ursprungliga planerna ligger kvar, men tyvärr har världsläget inneburit att det nu finns ytterligare ett behov av både den järnvägssträckan, men även en fortsättning över till Norge, säger Anders Bjernulf, när han presenterar planerna för Siljan News.
Vid en akut evakuering vid ett eventuellt hot mot Sverige finns möjligheten att använda fritidshus i Dalafjällen som en resurs.
— Här och tillsammans med idreområdet finns hundratusentals bäddar och med en järnväg blir en evakuering möjlig, betonar Anders.
De ursprungliga järnvägsplanerna handlade om att ta över Västerdalsbanan och rusta den med skarvfri räls för att kunna köra med hög hastighet. Av kostnadsskäl blir det inte en elektrifierad bana. Om möjligt kan det bli tåg som drivs med vätgas.
— Sedan handlar det om att bygga ny järnväg från Malungsfors till Lindvallen.
Den nya järnvägen ska till stor del följa den befintliga banvallen, men vika av över skogen förbi Tandö och där det behövs byggas som en brobana ovanför marken.
— Det är ett snabbare och billigare sätt att bygga och ger mindre intrång på olika markägares marker.
Någonstans söder om Kläppen planeras spåret korsa Västerdalälven för att sedan klättra mot Lindvallen. För att nå Fiskarhedens sågverk behövs ytterligare en bro tillbaka över älven.
Ursprungligen planerades slutstationen vid Lindvallen, men sedan försvaret vistas sitt intresse för järnvägen har stationen vid Lindvallen flyttas ner, närmare Sälens by, till området vid den stora bergtäkten intill gamla Fjällvägen.
— Det handlar om att klara de krav som finns från försvaret på hur de tunga transporterna kan klara större motlut, berättar Anders.

För nu är arbetet inriktat på att inte stanna vid Lindvallen utan nu ska banan fortsätta norrut mot Fulunäs och därifrån förbi Stöten och vidare till flygplatsen.
Till flygplatsen kommer en ny järnväg från norsk Elverum via Nybergsund.
— Det här är något som tillkommit väldigt snabbt under det senaste året. Det står nu klart att det finns ett önskemål om en väst-östlig järnväg från norska Elverum till flygplatsen och vidare österut i Sverige.
Om den ursprungliga tanken var ett projekt för att skapa en järnväg för gods- och persontransporter till och från Sälen handlar det nu också om ett försvarsprojekt.
— Det finns behov från näringslivet även på en norska sidan men där handlar det framförallt om försvarets önskemål, säger Anders.
Under det senaste året har järnvägsplanerna presenterats för de tre norska kommunerna Åmot, Elverum och Trysil, som nu alla tre är positiva till planerna.
— På den norska sidan sker nu en kraftig upprustning av försvaret och inte minst deras logistikbehov för regementen i Rena och Elverum.
Anders och Hans har även besökt Natos högkvarter i Bryssel och känner ett stort stöd för planerna och där finns också en möjlighet för finansieringen av hela sträckan.
— Delen Borlänge-Lindvallen fram till flygplatsen är beräknad att kosta 15 miljarder och utöver egen finansiering finns et en rad EU-fonder men också NATOs fonder liksom privatafonder och riskkapital, säger Anders.
— I finansieringen ingår inga lokala skattemedel. Vi lägger två miljoner konor i bolaget och det blir kommunens bidrag, säger Hans Unander.
Även Borlänge har lagt två miljoner liksom Kläppen och Fiskarheden och Skistar är på väg in i bolaget. Vansbro och Gagnef har lagt en miljon kronor i det nya bolaget.
— Det är sagt att alla som går in med två miljoner kronor får en plats i bolagets styrelse, förklarar Hans.
Ett järnvägsprojekt med två spår, antingen en järnväg till Lindvallen eller alternativt till flygplatsen i Rörbäcksnäs och vidare in i Norge.

Om försvaret går in så ligger också gamla banvallen till Särna mer eller mindre klar. Den sista milen in till Särna ägs av Älvdalens kommun medan Malung-Sälens kommun äger i princip hela banvallen från Malungsfors till gränsen mot Älvdalen.
Därmed kan försvaret nå Älvdalens skjutfält och samtidigt öppna för skogsindustrin och inte minst turistnäringen att kunna erbjuda tågtrafik till Särna eller kanske Sörberget söder om Särna. Därmed infrias det som Nato kallar för dual-use, att kunna kombinera försvarsmaktens behov med civila intressen.
— Nu får det nya bolaget 18 månader på sig att ta fram ett beslut om vi ska börja bygga eller ej, men med det som hänt i omvärlden så finns nu en möjlighet att det blir en tvärbana till Norge och inte enbart till Lindvallen, säger Anders Bjernulf.
— Alla som var emot oss vid flygplatsbygget borde nu stå och applådera, säger Hans Unander.
Om 18 månader kommer svaret om det blir en järnväg eller om det stannade vid en dröm. Både Hans och Anders är övertygade om att det kommer att bli verklighet.
— Nu har vi drivit det här så långt vi kan på egen hand och nu bildat bolag för att driva frågan vidare, säger Anders Bjernulf.