Siljan News logo
Annons
Malva och Iris

När inga blommor växer – då växlar entreprenören Sofia upp

En dag hade Sofia fått nog. I flera år hade hon drömt om att bli blomsterbonde, men inte gjort slag i saken. Förrän den dagen. Då beställde Sofia 720 tulpanlökar och satte i sin trädgård, hemma i Västerfors. Det skulle bli startskottet för hennes nya liv – livet som snittblomsodlare och kreatör.

Sedan dess har alltihop gått ganska snabbt. Kort efteråt fick Sofia upp ögonen för den lilla gräsplätten utanför den gamla missionshuset i Djurås by. För två somrar sedan användes den mest som parkeringsplats. Nu prunkar platsen med dahlia, aster, zinnia, solros och en rad andra blommor.

— Det finns inte en tidning jag inte varit med i nu, säger Sofia och skrattar.

Att sälja närproducerade blommor verkar vara riktig fängslande. Efter andra säsongen på odlingen är hon redan välbevakad av lokala medier.

Hur länge har du tyckt om blommor?

— Sedan jag var barn. Jag har alltid älskat blommor och gått och plockat längs vägrenen.

Men trots att passionen för blomster funnits där så länge skulle det ta ytterligare ett par decennier innan blommorna blev hennes karriär. Och den karriären uppstod i det ögonblick som Sofia dök på blomsterbönder på appen Instagram.

— Sedan jag upptäckte att det fanns andra snittblomsodlare i Sverige kunde jag inte släppa tanken. Jag låg vaken och tänkte på det på nätterna. Men jag satt hemma med en liten bebis. Hur skulle jag kunna ta mig dit?

Men när bebis nummer två tittade fram några år senare så gjorde Sofia till slut slag i saken. Hon var helt enkelt tvungen att bara börja och odlingen byggde hon upp under föräldraledigheten. Nu har hon gått ner i arbetstid i sitt arbete som familjebehandlare, vilket har möjliggjort att hon kan ägna sig åt Malva och Iris på halvtid.

— På sommaren är det nog som en heltidstjänst i företaget ändå, berättar hon.

Annons
Utanför det gamla missionshuset i Djurås by brukade gräsplätten mest användas som parkering. Nu växer där blommor.

Och det är svårt att hinna precis så mycket som Sofia skulle vilja, när hon dessutom är småbarnsförälder. I den bästa av världar hade hon hunnit lägga på ett lager halm på alla bäddarna för att hålla ogräset borta. Men det har helt enkelt inte funnits tid till det just nu, förklarar hon.

— Är det lite ogräs så får det väl vara det.

På önskelistan står ett växthus där Sofia kan arbeta för att förlänga säsongen och hålla fler workshops. Där står också önskan om att vara snittblomsodlare och kreatör på heltid. Och det är just att vara kreatör som särskiljer Sofia från en del andra jordbrukare. Hon skapar kransar och buketter till bröllop, begravningar och evenemang. Sedan delar hon med sig av sina verk på Instagram. Därför är egenföretagandet inte ensamt, menar hon.

— Jag har fått så många nya vänner sedan jag började, andra som också är intresserade av samma saker som jag, berättar hon.

Det är tydligt att hon hittat rätt. Sofia skiner upp när hon berättar om blommorna och företagandet och det är just livet som kreatör som är den starkaste drivkraften.

— Det är det viktigaste. Det är det konstnärliga som är min grej.

Annons
Sofia älskar att odla sina egna blommor. Men det viktigaste är ändå det konstnärliga. På bilden klipper hon aster som är vackra att torka.

På vinterhalvåret är det lugnare. Men trots att det är blommor, i Sverige ska tilläggs, som Sofia arbetar med så stänger inte Malva och Iris ner under vintern. Tvärtom. Försäljningen växlar upp —åtminstone när det handlar om torkade buketter. För att kunna erbjuda närodlade, hållbara blomsterbuketter utanför högsäsong är det nämligen torkade blommor som är lösningen.

— Eterneller har varit väldigt trendigt i flera år, berättar Sofia.

Många av de blommor som växer i trädgården just nu är vackra även när de torkat. Sofia går mellan bäddarna och klipper varsamt blommor från hela trädgården. Aster, vallmokapsel, dahlia och olika sorters gräs binds samman till en bukett. Sedan hängs de upp och ner inne i missionskyrkan för att torka.

— Att göra en brudbukett i torkat material vore ju drömmen, säger Sofia och minns tillbaka på hur hon odlat blommor till sig egen brudbukett.

Under sommaren har Malva och Iris kunder haft möjlighet att prenumerera på blombuketter. Den sista buketten som skickades ut var gjord av just torkat material för att den skulle stå kvar och hålla länge, kanske ända till våren.

— Det var tanken i alla fall, säger Sofia som önskar bidra till en mer hållbar konsumtion av snittblommor.

Redan nästa vecka kickstartar hon den nya säsongen med en workshop. Deltagare ska då få lära sig binda höstkransar och buketter. Dessutom ordnar Sofia ett särskilt lökevenemang, som hon kallar det, där kunder ska kunna välja och vraka bland tulpanlökar.

— Det blir lite som att välja lösgodis, säger Sofia och bevisar att det är möjligt att odla drömmar – och tulpaner – på samma gång.

Vem sa att det inte går att ha närodlade snittblommor på vintern? Under de närmsta månaderna kommer Sofia göra vackra buketter av torkat material.
Annons
Annons
Annons
Annons