Siljan News logo
Annons
Foton: Linda Axelsson.

Lokalt samarbete ger en egen stil

Genom att brygga småskaliga batcher på 500 liter öl har nanobryggeriet Gagnef Brewing full kontroll på alla steg, men kan därigenom också prova på att testa nya smaker.

— Vi vill sticka ut, samarbeta lokalt och prova nytt, just nu har vi ölen Rostig som är på gång. En öl där vi samarbetar med Gamla Snickeriet Kafferosteri i Säter, berättar Lasse Brink som är en av delägarna av bryggeriet.

— Tack vare att vi brygger så små batcher kan vi testa mycket av de idéer vi får. Ibland blir det inte så bra. En gång i början skulle vi brygga suröl, men den vart kontaminerad och så dålig att vi fick hälla ut den i avloppet.

Men att hälla ut öl är inte enbart något man gör hur som helst.

— Som bryggeri där man brygger alkoholhaltiga drycker är vi godkända som skattelager hos Skatteverket. Förenklat betyder det att vi betalar alkoholskatt först när ölen lämnar vårt lager. Då handlar det om att vi måste ha noggrann redovisning av vår produktion. Och anmäla vilken tid man ska hälla ut den, så att de kan komma och kontroller om de vill se att vi häller ut den. Så att bara hälla ut ölen är något man inte gör hur som helst, berättar Lasse.

En annan lite udda öl är Hannanas som man man kettle-surat och haft ananas i.

— Det kan låta väldigt ovanligt, men just kettle-surat öl är något man ofta smaksätter med bär och frukter, berättar Lasse.

Annons
Gagnef Brewing med några av sina öl, Humligare och Solig. Foto Anders Karlsson.

Med i teamet är förutom sonen Isak som är bryggmästare finns dottern Hanna som gör alla illustrationer, något som även det får deras öl att sticka ut i mängden. Till exempel ölen Humligare som är illustrerad med humlor och bin, vidare ölen Solig som är som namnet antyder täckt av solar och gubbar med solglasögon.

Förutom att brygga öl har man i somras haft ett popup ställe på Missionen i Gagnef. En pub där man förutom att servera öl även haft snacks och en vegetarisk nachotallrik.

— Jag skulle gärna se att det fanns en pub i Gagnef året runt. Men då måste man ha permanent serveringstillstånd och för att få det måste man ha minst tre maträtter. Nu hade vi ett tillfälligt tillstånd och behövde inte ha det. Men det var mycket uppskattat i somras. Så vi får se vad som händer framöver säger Lasse och ler.

Annons