Siljan News logo
Annons

”Jag klättrade i karriärstegen och slutade i trädtopparna”

Den som inte är uppmärksam kan missa att han alls är där. Den händer att människor passerar utan att ta notis om Tobias där han hänger i trädkronorna. Med hörlurar på fokuserar de på att sätta en fot framför den andra och alltjämt hänger Tobias i trädet. Den som trots allt vänder blicken mot skyn får se någonting rätt ovanligt; en vuxen man i toppen av ett träd med motorsåg i ena handen och en handsåg i den andra.

Tobias Fischer är arborist. Det är ett speciellt yrke som kräver att han arbetar aktivt, utomhus året om – ofta på hög höjd.

— Nu är det ju varmt, säger Tobias och skrattar.

Åtminstone i jämförelse med de första veckorna i januari. Hans bara händer håller i en bunt papper där han går runt, i en skogsdunge i Borlänge. Termometern visar fem minusgrader.

— Nej, men vårt jobb är ju fysiskt och annars har jag handskar på mig, lägger han till.

En arborist har mycket kunskap om träd och specialiserar sig på att vårda och underhålla dem. Deras arbetsuppgifter inkluderar trädbeskärning, borttagning av skadade grenar och diagnostisering av sjukdomar för att främja trädens hälsa och säkerhet. Ofta får Tobias mycket förfrågningar på våren om att fälla och beskära träd. Men även på vintern finns det arbetsuppgifter för arboristen.

Annons
I trädtopparna klättrar Tobias när han ska beskära träd. Kan du hitta honom på bilden? Foto: Manda Nahlbom Magnusson 

— Januari och februari är en bra tid att beskära träd. Även äppelträd är bra att beskära nu. Det finns inga vetenskapliga belägg för att det skulle vara bäst att beskära träden i JAS.

JAS är kort för juni, juli och augusti – en period som vanligtvis rekommenderas för att beskära träden i trädgården. Men då är fruktträden ofta fulla av just frukt, och det kan medföra vissa problem för den som är framme med sågen.

— Jag har hjälm på huvudet. Det skyddar åtminstone något mot fallande äpplen. Det viktigaste är inte när utan hur man gör det, säger Tobias som undviker att beskära fruktträd på sommaren.

För den som sitter vid en datorskärm eller arbetar på kontor inomhus kan Tobias arbetsuppgifter låta rätt extrema. Men det var varken de höga höjderna, att klättra i träd på arbetstid, eller den omväxlande väderleken som lockade honom till yrket. Det var istället kärleken till naturen.

— För oss är träd mycket mer än en pinne med lite grönt på. Träd utför ekosystemtjänster som inte kostar någonting.

Dessutom ger de ett behagligt mikroklimat i trädgården. Ett lövträd ger skugga på sommaren och släpper igenom sol på vintern. De kan alltså ersätta solfilm på fönstren på förskolor, kontor och boenden till exempel.

Gagnefsbaserade Tobias Fischer utför uppdrag i Dalarna. Här är han vid Gammelgården i Borlänge. Manda Nahlbom Magnusson

— Det många inte tänker på är att ett litet träd tar mer plats än ett stort.

Ett stort träd som har trädkronan en bit över marken ger trädgården ett tak. Det ger den där svalkan på sommaren utan att ta kvadratmeter från gräsmattan. Därför är det synd att många önskar att hålla sina träd små, resonerar han.

— Planterar man rätt träd på rätt plats så är det tätt på sommaren och släpper in ljus på vintern.

Tobias tar några steg i skogsdungen och blickar upp mot trädkronorna. Han gör en bedömning av träden för att sedan rapportera vilka träd som ska stå kvar och vilka som behöver fällas. En del arbetsdagar utförs helt och hållet från marken, men på veckobasis är han uppe i ett träd för att beskära det.

Blir du inte höjdrädd?

— Höjdrädsla är en naturlig överlevnadsinstinkt, konstaterar arboristen.

För att det ska bli säkrare att utföra uppdragen i trädkronorna använder sig Tobias av speciella skor för att klättra upp längs stammen. Rep kastas över grenarna och fästs sedan i midjan på den som klättrar. Med motorsågen fäst i bältet och en handsåg i handen klättrar Tobias vant upp för trädstammen. Det här trädet ska fällas och därför gör det ingenting att han har spikskorna på sig.

— Ett stort träd är inte farligt. Men att toppa ett träd, det kan vara farligt, berättar han självsäkert.

För arboristen är naturvård viktigt. Därför tar han hjälp av Grabb Emil Sund och hans häst Lukas när han ska fälla träd i naturreservatet. Hästen får forsla bort timret istället för att använda maskiner. Foto: Manda Nahlbom Magnusson

Tobias började som bagare. Han är ursprungligen från Stockholm och blev intresserad av trädgård för 25 år sedan. Det skulle visa sig att han var allergisk mot mjöl och det fick honom att lägga bakandet på hyllan. I stället började han med trädgårdsanläggning och dök in i värld av trädgård och natur.

— Jag klättrade i karriärstegen och slutade i trädtopparna, ler han.

Arborister är trädvetare, de besitter en stor mängd kunskap om träd. Utbildningen tar två år och resulterar i en karriär med mycket tid utomhus. Och det märks att Tobias brinner för träden.

— På 1700-talet fanns det nästan inga träd i Borlänge. Det var som Skånes slättlandskap.

Att det blåste så mycket gjorde att folk började plantera in ett och annat lövträd. Ask, al, ek och björk är ganska vanliga i stora delar av dalarna Dalarna och dessa lövträd har nästan alltid blivit planterade av någon.

En stor del av Tobias arbete har tidigare handlat om att ta bort dött material. Döda grenar på träd, fallna träd i skog och trädgårdar. Men under hans karriär har råden svängt. Numer vet arboristerna att det är en god idé att lämna dött material på backen eller i trädtoppen, så länge det inte utgör en fara för människor. I det döda materialet finns det nämligen mycket liv – små insekter och svamparter som lever och bryter ner det gamla träet till fin mylla.

Annons
Tobias Fischer har arbetat med träd i 25 år. Foto: Manda Nahlbom Magnusson

— Det har blivit lite mer naturvård, säger han.

Rådet till kunder är just att vårda träden innan de blir sjuka. När det gått för lång tid innan de tar hand om träden kan hinna bli för sent, och det enda alternativet då är att fälla trädet.

— Det är som att gå till frisören eller barberaren. Jag gick till barberaren och sade att jag funderade på att klippa av allt, för det såg förjäkligt ut. Men då sade han att jag måste komma oftare och trimma i stället. Lite så är det också med träd.

I sin egen trädgård i Bäsna har Tobias fattigt med träd, medger han; bara 15-20 stycken.

Det låter mycket?

— Nej, jag har ganska stor yta.

Kanske krävs en sann trädälskare för att dra en sådan slutsats.