Siljan News logo
Annons
Veli-Matti Heikkinen. Foto: Manda Nahlbom Magnusson

Entreprenören som byggde ett imperium från Mockfjärd: ”Jag har inget dåligt samvete”

Entreprenören Veli-Matti Heikkinen har byggt upp framgångsrika företag och ett välkänt varumärke, men vägen dit har varit allt annat än spikrak. Här berättar han om drivkraften, familjen och lärdomarna längs vägen.

Annons

Redan som barn visste Veli-Matti Heikkinen att han skulle bli företagare och sedan dess har hela hans liv präglats av just det. Idag kan han njuta av frukterna från företagandet och spendera sin tid något friare. Ibland är han rådgivare, ibland styrelsemedlem i flera växande bolag. Ibland kopplar han av i sitt hem i Mockfjärd, ibland tar han med familjen till lägenheten i Florida.
Men så har det inte alltid varit. Som en av tretton syskon hade Veli-Matti visserligen alltid någon att vända sig till – men pengarna skulle räcka till alla. Pengar, insåg han tidigt, var någonting han var tvungen att skaffa åt sig själv.

— Det är ju bara positivt, att man inte får någonting gratis. Man förstår ju då att det går att tjäna ihop pengar själv – man måste inte pengar.

Som en lyckovinst kombinerades Veli-Mattis vilja att tjäna egna pengar med ett stort intresse för företagande. När familjen flyttade från Eskilstuna till Mockfjärd var Veli-Matti tolv år. Hans pappa, tillsammans med andra företagare, skulle snart slå upp portarna för ett nytt, lokalt företag – som en dag skulle komma att bli Gagnefs Industrisnickerier, GISAB.

— Min far hade ju egna företag och jag har fått förmånen att resa med honom på mässor och affärsresor. Mer än alla andra barn – jag har varit så intresserad.

Men redan innan det bar av till Mockfjärd hade Veli-Matti ett driv för att göra saker för att tjäna egna pengar. I Eskilstuna täljde han smörknivar och sålde till grannarna. I Mockfjärd tjänade han in sin egen moppe genom att plocka bär.

— Vi människor är en produkt av vår uppväxt. Av vad vi fått lära oss, konstaterar han.

Annons
När yngsta barnet flyttar ut ur huset i Mockfjärd till våren, ska Veli-Matti och hans fru Elina bo i Leksand på heltid. Huset är nybyggt och ligger fint vid vattnet. Foto: Manda Nahlbom Magnusson
Under tiden han gjorde lumpen köpte Veli-Matti ett fuktskadat hus som han renoverade och hyrde ut. Och så där har det fortsatt genom Veli-Mattis liv. År 1997 var det äntligen dags – Mockfjärdssonen skulle förverkliga drömmen om ett eget företag. I sin bror Tero hittade han en fantastisk säljare och affärsman, och tillsammans startade de Mockfjärds Fönster. Då var Veli-Matti trettio år gammal och hade redan hunnit vara förälder i tio år.

— I och med att jag hade familj tänkte jag att, om jag ska vara borta så mycket och ändå jobba så här mycket, kan jag jobba åt mig själv. Sagt och gjort – brorsan och jag delade på kakan. Han är en fruktansvärt begåvad säljare, berättar han.

Tero var affärsorienterad och hade örat mot rälsen, medan Veli-Matti var mer strukturerad. Han kände sig bekväm som vd. Med ett ben kvar på sin gamla arbetsplats reste bröderna snart runt i Sverige för att testa sina vingar och sälja sin affärsidé: de skulle bli Sveriges ledande fönsterbytare genom att sälja och installera måttanpassade fönster.

— Det var ingen som trodde på oss. På ett ställe var det en vd som satte armarna i kors och sa: ’Hörni grabbar – den här branschen kan jag. Är det nåt som kan göras är det gjort redan’.

Men Veli-Matti och Tero kände sig inte nedslagna för det. De gick ut från hans kontor, knöt nävarna i fickan och sade lättat till varandra:

— Yes! En hel bransch som sover!

— Som entreprenör vill man ju hitta sin egen väg, så vi hade det i oss. Vi var så säkra på att vi skulle klara det. Vi visste att vi skulle få rätt.

”Vi var så säkra på att vi skulle klara det”, säger Veli-Matti om satsningen på att bli Sveriges ledande fönsterbytare. Och han fick rätt. Foto: Manda Nahlbom Magnusson

Och det fick de också. När företaget såldes nästan 20 år senare omsatte Mockfjärds ungefär 700 miljoner kronor. För att lyckas ta en hel bransch med storm gick dock inte utan varken erfarenhet eller planering. En tydlig affärsplan var första steget för bröderna, som garanterade att företaget hade intäkter från dag ett. Sedan gjorde de vad som krävdes för att hålla sig till planen. Veli-Matti lever efter devisen att ett framgångsrikt företag bygger till tre procent på affärsidé och 97 procent på genomförande.

— Att få ett nej är alltså inte frågan om att ge upp eller inte. Då ringer man bara nästa namn på listan tills man får ett möte. Man släpper aldrig blicken på målet.

De första åren kastade sig bröderna helt in i entreprenörsvärlden. Med en heltidsanställning dagtid, och kvällar och nätter på Mockfjärds, blev det inte mycket tid över till familjelivet. Föräldraledighet med barnen var det knappt tal om, och Veli-Mattis fru Elina fick dra ett större lass hemma under en period.

— Jag har en sådan princip: ’Gör det nu’, så har jag det inte ogjort. Så när jag är ledig har jag inte så mycket som hänger över mig.

Med tiden skulle det där jämna ut sig, och entreprenören tror inte att han jobbat mer än snittet på det stora hela. Idag är han glad att familjen prioriterat tiden som de gjort.

— Jag har jobbat mycket, men vi har haft mycket tid tillsammans. Jobbmobilen stängde jag av när vi var på semester. Vi har rest en hel del i världen, vi har åkt mycket båt – gjort roliga saker tillsammans. Jag har inget dåligt samvete över att jag jobbat för mycket.

Annons
Det nybyggda huset ligger på en skogstomt. Så ville de ha det, efter många år av trädgårdsskötsel i Mockfjärd. Foto: Manda Nahlbom Magnusson

Under en period jobbade Elina också i företaget, men sedan 2015 har hon valt att vara hemma på heltid – det är en förmån som familjen har möjlighet att prioritera.

— Det passar vår familj alldeles utmärkt. Det är inte alla förunnat att komma hem till ett bulldoftande hem. Om det är traditionellt eller inte, det vet jag inte, men vi trivs jättebra. Alla måste få göra sina egna val, säger Veli-Matti.

Idag är sexbarnspappan snart ensam med sin fru. Till våren är yngsta dottern klar med högstadiet och då lämnar Veli-Matti huset i Mockfjärd – för första gången på 45 år. I det nybyggda huset på en strandtomt i Leksand är allt klart och huset väntar på dem. Där hoppas han få spendera tid med både barn och barnbarn som hälsar på. Med en stuga i fjällen och lägenheten i Florida blir Leksand en hemort att landa på. Han må ha flyttat från Mockfjärd, men är kvar hemma i Dalarna.

Och när det gäller företagarlivet är Mockfjärds bara ett kapitel av historien. Veli-Matti är fortfarande aktiv i flera växande bolag och deläger bland annat Dala Metallpartier och Svedala Tak.

Kan alla nå dit du är idag?

— Ja, det tror jag absolut. Det finns fruktansvärt många begåvade människor som inte har självförtroende nog att få för sig att göra det de vill. Det handlar inte så mycket om intelligens eller naturbegåvning – det handlar mer om genomförande och att ha styrkan att göra det. Att ha tron på sig själv.

Samtidigt poängterar Veli-Matti att bygga bolag inte behöver vara för alla – för honom var det ett kall. Ändå är det bästa i livet gratis: familj, relationer, skogspromenader.

Annons

Finns det någonting du önskar att du gjort annorlunda?

— Nej. Jag tänker ofta på det. Jag har fina barn, barnbarn, fin fru. Livet är ju här och nu. Sedan har man gjort misstag på vägen, men det går inte att välja bort misstag. Det är ju fruktansvärt tråkigt, men det är ju en lärdom samtidigt.

I dagarna är det dags för nästa generation Heikkinen att göra sin företagsresa. Två av Veli-Mattis egna söner ska starta bolag – en bilhandel.

Vad har du för råd till dem?

— Var beredd att jobba så hårt som krävs. Sedan är det viktigaste när du driver bolag att bolaget ska vara lönsamt från dag ett. Intäkter ska vara större än utgifter från början. Så sitter det i väggarna, i kulturen, från början. Sedan: gör det bra. Gör det bättre än någon annan.

Då och då hamnar Veli-Matti i en udda situation. Han berättar att han bor i Mockfjärd och personen han pratar med förknippar omedelbart orten med fönster. Ibland kan han inte hålla sig från att berätta att han var en av grundarna, men ibland avvaktar han istället för att höra vad de tycker. Det är kanske ett av de tydligaste tecknen på att Veli-Matti varit med och byggt upp ett riktigt starkt varumärke som är välkänt i hela Sverige.

Ändå återkommer entreprenören ofta till det något oväntade tipset att satsa sin tid och energi på andra saker än företaget och att tjäna pengar. Det är tydligt att när han ser tillbaka på hur livet utvecklats så här långt är det familjen, inte Mockfjärds, som betytt allra mest.

— Jättefin familj, jag trivs jättebra med familjen. Det är klart att det är fruktansvärt kul att lyckas som entreprenör. Men för mig betyder ändå de här långsiktiga värdena mera. Min värld står inte och faller med ett misslyckande inom företagsvärlden – jag har så mycket annat som betyder mer. Då kommer familjen främst.


Entreprenörens 6 råd till dig som vill starta eget

  1. Ha en tydlig affärsplan från start
    – Se till att ditt företag är lönsamt från dag ett. Intäkterna ska vara större än utgifterna från början, så att en sund företagskultur sitter i väggarna från start.
  2. Ge aldrig upp vid motgångar
    – När du får ett nej, ring nästa person på listan. Det handlar om att aldrig tappa fokus på målet.
  3. Fokusera på genomförandet
    – Ett framgångsrikt företag bygger bara till tre procent på en bra affärsidé – resten handlar om att genomföra planen med disciplin och uthållighet.
  4. Var beredd att arbeta hårt
    – Framgång kräver tid, energi och kompromisser. Var redo att lägga ner det arbete som krävs för att lyckas.
  5. Tro på dig själv och din idé
    – Många begåvade människor saknar självförtroendet att våga satsa. Självförverkligande handlar mer om att våga genomföra än om medfödd talang.
  6. Sträva alltid efter att bli bäst
    – Gör det du gör bättre än någon annan. Kvalitet och konkurrenskraft är avgörande för att lyckas.