Siljan News logo
Annons
Bittis Stafsudd och Rosa Flank tutar igång Kulltåget efter pandemin. Foto: Linda Axelsson.

Dräpo göre sig icke besvär på Kulltåget 

Varje vår under fyra års tid har ett gäng dalkullor rest till Stockholm iklädda folkdräkter. Det hela började 2016 när initiativtagarna och goda vännerna Rosa Flank och Bittis fick för sig att de skulle ta tåget till huvudstaden iklädda bygdens högtidsdräkt. Då var de fyra kullor som åkte, förra året var de dräktklädda uppe i sjuttiofyra.

Historiskt sett har människor vandrat från Dalarna till Stockholm för att söka jobb. Nu åker gänget dit för att det är kul. Kul att visa upp dräkten och att göra något tillsammans.  

– Vi vill passera hundra personer och vi vill givetvis ha med masar och barn på tåget! Att ha dräkt är en isbrytare, man pratar med människor som man aldrig skulle ha samtalat med om man inte kommit i dräkt, berättar Rosa och fortsätter

  Det brukar vara så himla bra stämning på tåget och kanske det följer med någon fiolspelare i år. 

Annons

De båda kvinnorna är helt för att folkdräkten ska användas med glädje och inte vara regelstyrt. Vad gör det om en hårslinga dyker fram vid hättan eller om längden på förklädet kanske är lite kort och varför inte använda ett gummiband för att sjalen ska räcka till när man blivit bredare med åldern.

– Förr tog man det man hade, jag förstår inte varför det blivit så strikt nu? Undrar Rosa. 

Rosa och Bittis har funderat mycket på vad det är med dräkten som gör att folk tar sig rätten att öppet kritisera någons klädsel. På den här resan får man inte komma med åsikter om hur någon annan klär sig. 

– Tänk att stå på perrongen i Djurås och så kommer det fram någon och säger att du har klätt dig fel, det skulle ju inte kännas något vidare att gå runt så hela dagen i Stockholm! Förklarar Rosa och förstärker

– På den här resan behöver man inte frukta någon dräktpolis (dräpo).

Kvinnorna har fått mycket positiv respons, men också frågor om att namnet utesluter alla masar, men även frågeställningar om vad som är en äkta dalkulla.

– Vi kan inte följa med, vi är inte äkta dalkullor, säger vissa. Va ni bor väl i Dalarna!? Svarar vi då. 

De vill fylla ett helt tåg och människor med alla olika typer av dräkter är välkomna, det spelar ingen roll om du har en dräkt ifrån Värmland eller Polen. Bittis har ingen anknytning till Dala-Floda, men har en Flo´dräkt som hon säger.

– Mitt förkläde är lite stort så kolla så att inte det kommer synas någon hud när du fotograferar, du vet som kassler, skrattar Bittis.

Förra gången var de 74 kullor som intog Stockholm. I år vill de som håller i påhittet att resenärerna ska bli över hundra personer.

Med 1423 vänner på sin Facebook-sida ”Kulltåget till Stockholm” så tror båda att det är fullt möjligt. 

– Nu har det blivit trendigt med dräkten och påsömskurser, det var inte alls lika i ropet när vi började åka.

De första åren blev vi stannade längs gatan och folk ville ta bilder, men nu är vi så många som kommer gående så det är svårt att stoppa promenadtåget. 

Rosa och Bittis är inga reseledare, alla bokar sin egen tågbiljett och alla ansvarar för att man själv har kul. Man stiger på tåget på sin respektive ort och åker tillsammans till Stockholm för att gå i samlad tropp till Kungsträdgården och ta massa bilder.

Vad gör ni mer i Stockholm?

– Efter Kungsträdgården är det fri aktivitet. Några går till Skansen andra går på stan, vi själva brukar stanna i Kungsträdgården för att äta och dricka gott, innan tåget går hem senare på eftermiddagen, berättar Rosa.

Den här eftermiddagen är Rosa och Bittis på spa för att ta lite reklambilder som ska locka med fler på upptåget.

När de sätter sig i bubbelpoolen med röda lurkor (hättor) så är det fler som undrar varför de har konstiga mössor på sig.

25 april passerar Kulltåget Djurås klockan 07:30 för påstigning, Rosa och Bittis vill passa på att hälsa alla välkomna med eller utan dräktdelar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons