
Det går en grön tråd genom Byns Skafferi
Tar man en litteraturvetare tillika poet ifrån Mora adderar en rejäl portion bartenderkunskap och ett brinnande matintresse så får man Göran Gröning. Tillsätter man sedan restaurangchefen Anna Fredén, som sedan barnsben spenderat tid hos släkten i Floda och som på sin innehållsdeklaration har mångårig erfarenhet av restaurangvärlden. Hon har arbetat på allt ifrån rockkrogar till finrestauranger i London, Stockholm och Göteborg. Ja, den blandningen blir ett nytt liv och ett hem i den nyöppnade restaurangen i det ljusgula värdshuset på Badvägen i Dala-Floda.
Där är man inte på jobbet utan hemma, som paret Anna och Göran säger med värme i rösten. De vill och hoppas att just deras hemma ska bli en plats och restaurang där alla känner sig välkomna. Hållbarhetstänket är en viktig del av parets koncept. Anna skriver ut nya menyer nästan varje dag.
— Om en maträtt säljer slut så ändrar jag lätt i menyn kollar i ”skafferiet” och så skapar jag en ny rätt av något som finns hemma.

I matsalen står stora glasburkar fyllda med småkakor, det ska få matgästerna att känna sig hemma.
— Man ska lätt kunna servera sig en kopp kaffe och ta en kaka och slå sig ner här i vår lugna atmosfär.
Restaurangen består av två rum, ett loungerum med låg mörkgrå soffa intill kakelugnen, matbord av olika storlekar. Anna tänder alla stearinljus och går med raska kyparsteg genom hallen och in till matsalen. Hon och Göran ska förmiddagsfika på husets äppelkaka innan de förbereder det sista inför dagens matgäster.
Är den hembakad?
— Ja, svarar de i munnen på varandra och tittar lite frågande, vad skulle den annars vara?
Bortabakad?
— Ha..ha, jaha du menar så. Nej, vi gör allt ifrån grunden, på vår restaurang är det inga halvfabrikat.

Genom åren har de båda sneglat på just den här restaurangen och lokalerna. Flera gånger har de pratat med ägarna till värdshuset och i höstas under en promenad gick de igenom huset igen och bestämde sig. De ville hyra hela huset, flytta in och driva en restaurang på bottenvåningen.
— När vi väl hade bestämt oss gick det väldigt fort, vi åkte hem till Göteborg och jag sa upp mig från den italienska restaurangen jag var chef på. Sedan totalrenoverade vi lägenheten på ovanvåningen och satte sedan vår prägel på restauranglokalerna.
Det går en grön tråd genom Byns Skafferi. Paret vill ta in atmosfären av Dala-Flodas grönska och trädgårdsprakten inomhus. Gröna kulörer på stolar, dukar och skåp gifter sig med de många krukväxterna och slingrar sig upp i taket som är prytt med målade skira lövverk. Nu har restaurangen varit öppen i tre veckor och det har gått över förväntan ler Anna. Påskbuffén blev så populär att maten höll på att ta slut. I mitten av maj hoppas de kunna öppna upp serveringen i trädgården och till sommaren behöver de anställa personal.

— Egentligen är det Annas Skafferi, jag hjälper mest till, ler Göran stolt och tittar på sin partner.
Annas farfar Lennart är uppväxt vid Flosjön och släkten har alltid haft hus en bit från värdshuset. Båda två har under lång tid haft en inneboende längtan till Dalarna, till naturen, lugnet och långa skogspromenader.
— Vi har inte flyttat från Göteborg, utan vi har flyttat till Dala-Floda, förklarar Göran och avslutar
— Nu står huset klart och ska fyllas med liv! Levande atomsfär och god mat och en annan sak. Det som händer på Byns Skafferi, det stannar på Byns Skafferi.