
”Våra skidor har vunnit Vasaloppet sex gånger”
Med en pizzeria runt hörnet, en artistförmedling som granne och med Folkmusikens hus mitt emot sitter John Vikman och jobbar i en lokal fylld av skidor. John som en gång i tiden var riktigt vass som skidåkare är idag lika vass som entreprenör inom samma område. Det finns många företag som jobbar i det dolda i vår bygd och Sportwin AB är ett av dem.
—Jag flyttade in i den här lokalen för två år sedan. Jag bodde här i Rättvik förut men flyttade till Karlstad när jag slutade att tävla. Nu tyckte vi att Karlstad hade vuxit lite väl mycket, så då flyttade vi tillbaka igen, säger John.
I lokalen har det tidigare varit mjölkaffär och radiohandel men idag är det skidor som gäller, men du kan inte köpa några över disk. För det här handlar om grossistverksamhet.
—Tidigare hade vi agenturen för fem olika märken och var också distributörer för varorna vilket gjorde att vi var tvungna att hålla ett lager, vilket kostar mycket pengar. Sportbranschen är en väldigt tuff bransch och vi som sitter mellan butik och tillverkning lever på små marginaler. Konkurrensen med näthandeln och större utländska kedjor är tuff, säger John.
Sedan fyra år jobbar företaget bara med Madshus skidor vilka Sportwin alltid har haft agenturen för. Idag slipper företaget ligga på ett kostsamt lager då de order som läggs går direkt till fabriken i Norge. Sen skickas varorna och fakturan direkt till kunden. Risken blir på så sätt minimal.
Den nya satsningen har gett resultat för på topp 100 listan över leverantörer till landets sportbutiker ligger företaget nu på tredje plats.
—När jag var aktiv skidåkare så var jag inte mycket värd men runt 2010 så hände något antagligen för att det blev en riktig vinter. Plötsligt så ökade längdintresset. Det är en fantastisk motionsidrott som alla kan utöva, kruxet är att det behövs snö vilket dittills varit en bristvara. Men 2010 så tömdes alla butiker på längdskidor och trenden håller i sig.
Nu har konstsnöanläggningarna utvecklats vilket är en bidragande orsak för så mycket mer natursnö kom det inte efter de bra vintrarna mellan 2010/2011, säger John.
John berättar att exempel på detta är Tranemo i Småland där det är åkbart sex månader per år. I Borås bor 100 000 personer och där finns tre konstsnöanläggningar. Sportwin fokuserar på den aktiva motionären och toppen som satsar på att vinna Vasaloppet och för dem finns det inga dåliga vintrar.
—Våra skidor har vunnit Vasaloppet sex gånger de senaste åtta åren. Jörgen Brink har rekordet på att ta sig snabbast mellan Sälen och Mora och han åker också på våra skidor, sånt betyder mycket.
Sportwin driver också den officiella vallaservicen i Sälen under Vasaloppsveckan. 45 personer står och vallar skidor hela nätterna.
—Det största felet vanligt folk gör är att krångla till det i onödan. Det här med att valla ska inte få motionären att stanna hemma istället för att ge sig ut i spåren. Idag finns det vallningsfria skidor som är riktigt bra. Skulle jag tipsa någon om hur man ska valla så använd så få produkter som möjligt och använd sunt förnuft, säger John.
Men hur stor roll har utrustningen egentligen. Där står skidorna för 80 % av prestationen, strukturen och vallan för varsina 10 %. I världstoppen så kan skidorna vara skillnaden mellan medalj eller fiasko, för där är åkarna fysiskt så jämna.
—Vi är ett litet bolag men specialiserar oss på längd. Våra konkurrenter har ofta fler saker i sin påse som alpint till exempel. Jag tror dock att detta är ett vinnande koncept att specialisera sig. Har man bara en bra produkt så varför inte köra på den. Vi ligger i täten och försöker hela tiden att utveckla oss, säger John.
Ett exempel på det är att alla skidor spannmäts i fabriken som sedan samlas på en server. Under skidan sitter ett chip inmonterat så att när skidan når butiken så kan personalen läsa av vilket spann det är. Som konsument kan man också lägga in det i sin mobiltelefon så om du mot förmodan skulle gå upp fem kilo i vikt så kan du korta ner vallan. Låter som professor Baltazhar varit framme om du frågar mig.
Fakta
Namn: Sportwin AB.
Grundades: 2006.
Kontor: Rättvik.
Antal anställda: 2 heltid samt 30 som jobbar timmar.
Omsättning: 30 miljoner kronor.
Ledord: Noggrannhet, passion och kundupplevelse med vilket menas att det är företagets mission att se till att kunden får den ultimata skidupplevelsen.
De flesta av er har väl legat sömniga i soffan och tittat på Vasaloppet på TV och kanske liksom jag undrar varför vinnaren snabbt blir av med sina skidor när mållinjen är bruten för att istället få ett par nya.
—Bättre reklamplats kan man inte få, så vi ser till att det kommer in ett par nya snygga lagom till tv-intervjuerna. Vasaloppet är ju en tävling som tittaren kan relatera till, man kan ju anmäla sig själv, säger John.
Innan han startade Sportwin så testade John på livet som bilförsäljare ett tag. Han läste ekonomi och marknadsföring på högskolan i Borlänge samtidigt som han var aktiv åkare. Ett tag sålde han sportkläder men är nu tillbaka i skidvärlden igen.
—Det är roligt att kunna jobba med en sak som man gillar. Sen har jag fortfarande drivet att vinna, det skadar inte, säger John.
Apropå Professor Balthazar så har John sett till att det byggts en lastbil helt enligt önskemål. Den innehåller två vallaplatser med utsug, 30 skidutrustningar och ett showroom. Den åker Sportwin runt med för att utbilda butikspersonal.
—Vi ville sticka ut lite, nu har konkurrenterna tagit efter, vilket är ett bra betyg, säger John
Visste du att den butik som säljer mest längdskidor i landet ligger i Älvdalen och då ligger Rättvik på ett bra avstånd. För även om John har många resdagar per år så satsar han alltid på att få sova hemma i sin säng i Rättvik.