Siljan News logo
Annons
Lennart Sohlberg (S). Arkivfoto: Christoffer Landgren.

 Varför inte bara renovera våra högstadieskolor?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för de åsikter som framförs. Vill du få en debattartikel eller insändare publicerad hos oss? Mejla till redaktionen@siljannews.se.


Det påstås, som vore det en självklarhet, att det ”naturligtvis” måste bli billigare att renovera nuvarande högstadieskolor, istället för att bygga en ny. Den som påstår det har nog missat hur det faktiskt ser ut idag på våra högstadieskolor.

Annons

Det handlar inte ”bara” om eftersatt underhåll. Tvärtom. Underhållet, även om det inte skötts exemplariskt, har inte misskötts så pass att det är anledningen till att framför allt många lärare är angelägna om att få nya lokaler.

Nej, det handlar om att varken högstadiet i Morkarlby eller högstadiedelen i Noret har lokaler som fungerar bra för skolundervisning på högstadienivå.

  • Det saknas likvärdiga förutsättningar för NO-ämnen, slöjd, mm.
  • Korridorlayouten i Noret och Morkarlbyhöjdens många trappor och dolda hörn skapar otrygghet för många elever.
  • Toaletterna ligger så utsatta att många elever vägrar att gå på toaletten hela dagarna.
  • Duschutrymmena vid gymnastikhallarna upplevs som så otrygga att de flesta eleverna vägrar att duscha efter gymnastiken.

Det är så stora brister att det inte kan åtgärdas med ”bara” renovering. Det skulle krävas omfattande om- och utbyggnad på båda skolorna. Noretskolan är redan idag dessutom för liten och är idag ”utbyggd” med tillfälliga skolmoduler. Eller skolbaracker som en del vanvördigt kallar dem.

Annons

Rent ekonomiskt skulle det inte vara någon vinst att ge sig på att bygga om befintliga högstadieskolor. Investeringskostnaden må bli lägre, men årliga driftkostnaden blir av samma storleksordning som att bygga nytt på Stranden. Och ändå vinner man inte en enda av de fördelar som pedagoger, elevhälsa och skolförvaltning ser som det viktigaste argumentet för en samlad högstadieskola på Stranden.

En ombyggnation skulle dessutom innebära att minst fyra årskullar högstadieelever skulle få genomföra, eller snarare genomlida hela eller delar av sin högstadietid i ”skolbaracker”. Det tror jag varken elever eller lärare skulle må väl av.

Text: Lennart Sohlberg, numera övertygad ja-sägare.

Annons