Siljan News logo
Annons

Vad menar polisen egentligen?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för de åsikter som framförs. Vill du få en debattartikel eller insändare publicerad hos oss? Mejla till redaktionen@siljannews.se.

Insändaren här handlar om polisen svar på kritiken angående stölden av en Volvo 145:a natten mellan den 27 och 28 januari.

Tillförordnad chef för lokalpolisområde Mora, Rickard Eriksson har i tisdagens Siljan News bemött kritiken från Ulrika Hilding.

Han är tydligt medveten om att polisen inte hanterat ärendet korrekt. Men han säger att det till största del ändå behandlats korrekt. Är det på den nivån de ska ligga?

Han lämnar heller ingen rimlig förklaring till att det inte behandlades korrekt. Han nämner ”kommunikationsmiss” och ”den mänskliga faktorn” men detta är endast svepande och floskelliknande kommentarer som inte förklarar ett dugg.

Absolut ingen förklaring.

Annons

Vad bestod kommunikationsmissen i och vad var den mänskliga faktorn?

Är den ”mänskliga faktorn” det att polispatrullen som kommer till brottsplatsen där den nyligen stulna bilen återfinns inte utför sitt jobb? Är kommunikationsmissen att någon sagt att de inte behöver undersöka bilen? Rickard Erikssons svar väcker onekligen en del frågor.

”För att vi ska göra en husrannsakan behöver vi ha ett tydligt syfte för att få lagstöd” säger Rickard Eriksson. Menar han alltså att syfte saknades? Nog fanns det väl ett syfte. De skulle väl försöka lösa brottet. Bilen återfanns dessutom på en av polisen känd gård med stöldgods i bilen. Borde inte detta inneburit att de omedelbart kontaktat en åklagare, om det nu var det som krävdes för att få gå in i huset?

Sammanfattningsvis tycker jag att det är oroande att polisen, inte ens när de så att säga kommer till dukat bord bemödar sig om att försöka lösa ett brott. Jag förstår nu varför jag har hört så många säga att det är ingen idé att kontakta polisen med kommentaren ”de gör ändå ingenting”.

Text: Anna Håkansson

Annons
Läs även: