
Polischefen om utmaningarna inför CCW och Moras LPO
På fredagen inleds Classic Car Week, vilket innebär en utmaning för poliser i lokalpolisområde (LPO) Mora. Polischef Rickard Eriksson berättar att evenemangen kräver stor närvaro och att de tar till specifika metoder när det behövs. Han att det blivit lugnare sedan han tog över som polischef, men att det fortsatt finns mycket att jobba med.
— Jämfört med några år sedan så har nivån gått ned en aning, säger Rickard Eriksson.
Inom LPO Mora avlöser de välbesökta evenemangen varandra sommartid. Förra veckan var Dansbandsveckan i Malung och idag inleds Classic Car Week i Rättvik. Precis innan juni var det Orsa Cruising. Snart väntar också Älvdalens Musik- och Motorvecka (vecka 32).
Till dessa evenemang krävs resurser. Sammantaget arbetar runt 100 poliser i LPO Mora. Nyligen rekryterades fyra nya. Två av dem placeras i Mora, en placeras i Idre och en i Malung.
Dock går det inte att säga att en polis bara ska arbeta på en ort. De kan få arbeta på den plats där behovet är störst.
Nyrekryteringarna gläder polischef Rickard Eriksson, som kom in i rollen hösten 2023. Han säger att de behövs för organisationen.
Själv han tog sig an uppdraget som polischef för att han såg förbättringspotential i Moras lokalpolisområde.
— När jag kom hit var det ganska turbulent för Moras LPO. Visst funderade jag på om jag skulle kliva in i det. Samtidigt var jag helt övertygad om att det skulle gå att vända. Till en början kände jag inte till LPO:t, men började titta på vilka som arbetade här. Många av dem kände jag igen och förstod att det gick att lösa de problem som fanns tillsammans med dem, säger Rickard Eriksson.
Tidigare arbetade han i Falun och arbetade för utredningssektionen i hela Dalarna.
— Där arbetade man med utredningskopplade fall – som grova brott, bedrägerier, relationer eller barnbrott.

Uppdraget liknar det han har idag. Skillnaden är att han som LPO-chef ska vara mer lokalt förankrad och ha ett större fokus på extern kommunikation.
— I denna roll ska man ha mer kontakt med media och kommuner samt ha en annan lokal närvaro. På förra jobbet var man inte lika offentlig som det jag har idag. Här utreder jag exempelvis inte mord, men som chef för LPO ska man hjälpa till för att underlätta i utredningen. Uppdraget är mer spretigt då det har fler aktörer inblandade.
Att jobbet som polischef är så brett tycker han är ”häftigt”. Sommaren är inget undantag.
Trots att resurserna oftast är begränsade – många är på semester – går det att lägga pusslet som får verksamheten att gå samman.
— Det blir ett tryck på oss med tanke på alla evenemang. Verksamheten slår om på sommaren. Vi arbetar alltid mycket operativt, men sommartid blir det enbart det. Då arbetar vi nästan inte alls med utvecklingsfrågor.
Skulle Rickard Eriksson jämföra de olika sommarevenemangen och säga att ett är tuffare att bevaka än det andra, så nämner han specifikt Classic Car Week.
— Även om det kommer lika mycket folk på CCW som på Dansbandsveckan, är det en större blandning i Malung. Till Dansbandsveckan kommer man för att dansa och man märker att de flesta är nyktra då. CCW upplever vi som jättetrevlig på dagen, med en massa familjeaktiviteter. Det slår om på kvällen och natten.
Han fortsätter:
— Nivån blir då en helt annan på CCW än på Dansbandsveckan. Det blir mer fylla och det brukar bli helt knökfullt, med tanke på hur vägen ser ut in till Rättvik. Irritation uppstår och det blir tuffare.
Nykterhetskontroller tillika drogtestning finns hela tiden. Däremot kan polisen inte ha dem överallt, påpekar Rickard Eriksson.
Och det är mer regel än undantag med att det blir stökigt.
— När det är så stora evenemang kommer det alltid finnas ordningsstörningar. Man måste acceptera att detta inte är en vanlig måndagseftermiddag. Mycket folk är på plats och berusning finns. Vårt uppdrag är att kapa, så att störningarna inte blir så stora. Vi vill inte ha några grova brott. Däremot finns alltid risken för att någon tar med sig narkotika dit.
Folk ringer ofta till polisen mitt i natten, med klagomål på den höga musiken. Dock har den saken blivit bättre.
Detta beror på flera saker.
— Jämfört med några år sedan så har nivån gått ned en aning. En anledning är att den lagstiftning som kom nyligen, som säger att vi kan bötfälla de som stör. Sedan använder vi lagstiftningen generellt ännu bättre. Vi kan enligt polislagens 13:e paragraf avvisa folk från området vid ordningsstörning. En tredje sak är att vi nu kan använda resurserna på ett annat sätt, mycket tack vare drönare.

Verktyget med drönarövervakning är ovärderligt i polisens arbete vid stora evenemang.
— Idag har vi en helt annan överblick. Drönarnas kameror kan zooma in registreringsskyltar från att de är högt upp i luften. Behövs de så kan de även filma och de kan lysa upp på kvällen. Användningsområdena är många och har hjälpt oss jättemycket.
Rättvik och Malung är bara två av flera orter i LPO:t. Fast jobbet med att utveckla hela polisområde Mora är stort. Den vision, dröm, Rickard Eriksson har som polischef handlar om något annat än Malung eller Rättvik.
Han vill ge bättre möjligheter för ökad polisnärvaro i Vansbro, som också ingår i lokalpolisområdet. Då behövs fler lokaler.
— En önskan som jag har, gäller ett nytt polishus i Vansbro. Vi har gjort en otrolig utvecklingsresa vad det gäller de senaste åren – ser man till Idre så har det ett fint polishus, Sälen har ett stort nytt hus som är jättefint, Malung har ett polishus, det här i Mora byggs ut hela tiden och i Rättvik ska det bli en till våning. Min vision är att det blir ett polishus i Vansbro, som liknas med det i Idre.
Detta skulle underlätta för områdespoliser att rekryteras direkt till Vansbro.
— Man skulle ha lokaler för utryckningsfordon. Det skulle vara väldigt viktigt. Nu har vi stärkt upp hela LPO:t med lokaler i övrigt, för att bli attraktiva för poliser att söka sig till området. Strategiskt skulle detta bli viktigt för hela regioner; med kortare förbindelser mot Borlänge, Leksand, Malung och Värmland.
Han avslutar:
— Det beslutet har kan inte just jag ta, men jag kan jobba för att det händer. Och man får aldrig vara nöjd i min roll. Kan jag arbeta för att förverkliga mina visioner så gör jag det, säger Rickard Eriksson.