Siljan News logo
Annons
Brandbilar i Mora. Arkivfoto Nisse Schmidt

Med sol och värme ökar risken för bränder

Hos region mitt hos Räddningstjänsten Dalarna som bland annat innefattar Ludvika och Säters kommuner, befarar man att vi nu kommer att få en ännu högre brandrisk.

— Under en period har det varit torrt och en stor brandrisk i Norrland, något som nu ser ut att dra ned över oss i Dalarna, berättar Per-Anders Berthlin som är områdeschef på Räddningstjänsten Dala Mitt.

Bränder i skog och mark gör att liv och hälsa hotas, samtidigt kan stora ekonomiska värden försvinna. På Räddningstjänsten använder man sig av meteorologiska prognoser för att förutse sol, värme och vind som kan orsaka bränder som sprider sig.

— Vi har väldigt lokalt på vissa ställen i vår region haft större mängd nederbörd. Men prognosen nu är att risken kommer att öka. Det vi gör för att förutse riskerna är att vi följer väderprognoser för de kommande fyra till fem dagarna. Normalt gör vi det en gång om dagen. Men nu när det är så torrt gör vi det två gånger om dagen. När vi tittar framåt helgen, är risken mycket uppenbar att det går mot mycket höjd brandrisk, berättar Per-Anders.

Annons

Själva eldningsförbuden sätts av kommunerna själva. I Ludvika och Säter är det i skrivandes stund, satt till hög brandfara och man avråder kraftigt från att elda utomhus.

— Även om eldningsförbuden sätts i kommunerna, så samordnas det genom oss för att det inte ska bli så hattigt, berättar Per-Anders och fortsätter.

— Att vi nu ser risken öka, då vill vi inte att det ska vara olika bud i vår region.

På de olika brandstationerna i regionen har man olika anspänningstider. Det vill säga den tid det tar från att larmet gått tills brandbilen lämnar stationen. I Ludvika har man beredskap med en styrkeledare och fem brandmän som kan rycka ut på 90 sekunder.

— Det är viktigt att komma snabbt till en brand. Samtidigt är utrustningen viktigt. När vi nu ser en ökad risk för bränder är vi förberedda med den materiella utrustning vi behöver. Men utöver det så har vi sett över och ställt iordning extra pumpar och extra slang, berättar Per-Anders.

Annons

Sen finns det saker som man ska tänka på om det inte är eldningsförbud och man är ute i skog och mark.

— Något som kan ställa till det om man gör upp eld utomhus är att man inte släcker elden ordentligt. Det kan se ut som att den är släckt, men glöd kan ligga kvar och pyra under en lång tid. Börjar det sen blåsa lite så kan den ta fart igen. Så man ska vara noggrann när man släcker elden i en eldstad man använt, berättar Per-Anders.

Blir det extremt torrt i skog och mark och man bor nära där det kan finnas en risk för brand, då ska man vara förbered. En brand är något man inte vill ska hända eller kan förutse. Men det finns en sak som Per-Anders avslutningsvis ger som tips att tänka på.

— Saker som är viktiga ska man förbereda sig för att ta med. Generellt kan man säga, saker som man kan köpa på affären, det kan man alltid ersätta. Men annat bör man ha ordning på, om man drabbas av det man inte vill. Det kan vara fotografier, datorer och hårddiskar eller viktiga dokument.