
Goda baktips till julen – Två kaféer tipsar om sina favoritrecept
Matilda Boström på Gamla apoteket – bageri och kafé i Smedjebacken om ett enkelt men effektfullt bakverk som passar både stora och små när det vankas julfika.
Det vet också Granzer Jensen och Johanna Surtmann på Gamla brukskontoret – hembageri och kafé i Nyhammar.
Matilda Boströms tips är kort och gott en egenartad chokladboll.
— Alla vet hur man gör en god chokladboll. Det är ett recept de flesta redan har hemma, säger Matilda Boström när hon får frågan om ett bra tips till fikastunden under julen.
Matilda Boströms idé är att ge den klassiska chokladbollen en ny form – inspirerad av den engelska jultraditionen.
— Jag gör dem som små “Christmas puddings”. Man rullar en vanlig chokladboll, lägger på lite vit choklad och dekorerar med gröna marsipanlöv och ett litet bär, berättar Matilda.

Resultatet blir ett juligt bakverk som både ser festligt ut och är enkelt att göra.
— Det är lätt, fint och smidigt. Och perfekt att göra tillsammans med barnen, säger hon. Inspirationen kommer från sociala medier och hennes egen bakgrund.
— Jag älskar Instagram för inspiration och följer många engelska konton. Ibland lägger jag bara ihop idéer och gör det på mitt eget sätt. Jag är ju lite halvengelsk, skrattar hon.
För Matilda handlar det inte om avancerade recept – utan om att göra något välbekant lite roligare.
Det är något annorlunda, och det poppar verkligen till i disken. Lite extra fint till jul, helt enkelt.

Även Gamla brukskontoret i Nyhammar har ett smakfullt tips på lager. En speciell speciell lussebulle-variant som Ingela Granzer Jensen och Johanna Surtmann gärna lyfter fram.
Det hela går ut på att man fyller lussebullarna med mörkt muscovadosocker.
— Man kan vara lite mer experimenterande med lussebullarna. Det behöver inte bara vara vanliga lussekatter, utan man kan göra fyllning i dem också, säger Ingela Granzer Jensen.
Deras variant bygger på att mörkt muscovadosocker istället för kanel, vilket ger både saftighet och djupare smak.
För den som inte bakar så ofta är tipset enkelt: följ ett vanligt grundrecept på lussekatter och gör fyllningen som till klassiska bullar.
— Jag gör precis som i ett basic-recept hemma. Smör i botten och istället för vanligt socker tar jag muscovadosocker. Man blandar smör och socker till en röra, brer ut den och rullar ihop degen till den form man vill ha, förklarar Ingela Granzer Jensen.

Johanna Surtmann fyller i att just muscovadosockret gör stor skillnad.
— Det är ett väldigt mörkbrunt socker, med toner av lakrits. Det passar jättebra ihop med saffran och framhäver smaken, säger hon.
Hur mycket fyllning man ska använda är en smaksak, menar bagarna.
— Det är precis som med kanelbullar. En del vill ha jättemycket smak, andra lite mindre. Man får prova sig fram, säger Ingela Granzer Jensen. Till de fyllda lussebullarna passar både kaffe och glögg.
— Ja, det är en perfekt kombination till jul, säger hon.