
Busschauffören: ”Jag skulle aldrig låta mitt eget barn åka buss”
— Jag skulle aldrig låta mitt eget barn åka buss, om det inte är jag själv som kör bussen.
Det säger den före detta busschauffören på Transdev som till slut fick nog och sade upp sig. Trasiga fordon, inga vinterdäck trots vinterväglag och chaufförer som kastas ut i tjänst utan tillräcklig utbildning. Det är bara några av anledningarna att Rickard, som egentligen heter någonting annat, valde att sadla om efter 13 år i branschen.
— Jag tycker om att köra buss. Jag saknar det. Jag sade till min chef när jag slutade att ’jag kommer tillbaka när det är ett nytt företag som tagit över’.
Rickard är bara en av flera röster som höjts mot företaget som hamnat i blåsväder flera gånger det senaste året efter klagomål på både arbetsförhållanden och osäkra fordon.
— Ett pass börjar mellan klockan 05.00-06.00 på morgonen och slutar klockan 18.00-21.00 på kvällen. Folk tänker inte på att det är samma person som kör på morgonen när de stiger på bussen som på kvällen när de ska hem igen från jobbet, berättar Rickard.
Arbetstiderna kräver delade arbetspass vilket innebär att busschaufförerna oftast har flera timmar ledigt mitt på dagen. För Rickard möjliggjorde det en timmes tupplur hemma på gården men för många av hans kollegor, som hade längre att pendla, blev det timmar som gick till spillo.
— Det går ju inte att ha ett familjeliv, säger han.
I Rickards familj innebar hans schema att det mesta hemarbetet föll på hans sambo, här kallad Lina. Hon fick hämta och lämna deras gemensamma barn på skolan, laga middag och skjutsa till träning alla dagar i veckan. Men trots att hennes arbetsbelastning blev större, var det ändå Rickards mående som var svårast att hantera.
— Det var mest jobbigt att se honom. Han mådde ju inte bra, han blev nästan deprimerad. Det blir ju så när man är kroniskt trött. Han led fysiskt och psykiskt. Det var vidrigt. Jag förstår inte att det är lagligt, säger Lina och syftar på de delade arbetspassen som gör att chaufförerna får väldigt långa dagar.
Men att det skulle bli på det sätter var inte vad familjen hade väntat sig. Rickard sökte sig till Transdev efter att familjen flyttat till Dalarna för snart ett år sedan. Han hade då hört gott om företaget från vänner som jobbade i Stockholm och trivdes bra. Men företaget visade sig från en helt annan sida i Dalarna. Rickard kände redan från start att det var någonting som inte stämde. Vid första kontakten med sin nya arbetsplats fick han ingen uniform utan fick istället kliva på bussen i sina privata kläder. Dessutom var det problem med nycklarna.
— Ingenting var klart, berättar han.

Efter den starten skulle allting bli värre gällande både struktur och schema. Men mest anmärkningsvärt är kanske ändå bristen på säkerhet i bussarna.
— Det är fel på dem. Det är fel på det mesta. Alla varningslampor lyser. En buss jag körde fick man inte öppna dörrarna på när bussen lutade för då gick de inte att stänga. I en annan buss läckte det in vatten från taket. I en tredje fanns det ingen värme vintertid och då blev det svinkallt. På sommaren finns ingen luftkonditionering, då är det 30 grader varmt i bussen. Motorfel, fel på växellådor, för dåligt mönsterdjup i däcken. Jag har aldrig varit med om ett företag som skötts så dåligt.
Trots att Rickard och hans kollegor påpekat felen på bussarna åtgärdas de inte. Verkstäderna är överbelastade, tror Rickard; de hinner helt enkelt inte med. Påtalas bristerna så får den bussen köras av en kollega istället, någon som inte protesterar.
— Ovana busschaufförer skickas ut utan utbildning om området, med bara en karta. Det är svårare att köra här än i städerna, med vägar genom små byar som är dåligt underhållna.
En av årets nyrekryteringar genomfördes trots att både Rickard och en annan erfaren busschaufför avrådde från den. Personen höll inte hastigheten, var nära att krocka vid flera tillfällen och var en osäker förare.
— Vi var två chaufförer som sade att ’honom kan vi inte anställa’. Nu är han ute och kör på vägarna.

Kent Svens, affärschef på Transdev Nord, menar att det är normalt att vara osäker på ett nytt arbete och håller inte med om att ovana busschaufförer skulle utgöra några problem för säkerheten.
— Grundkravet för att få köra buss är att man har busskörkort och yrkeskompetens. Men det är klart man kan känna en osäkerhet när man är ny på jobbet, säger han.
En chaufför som pratat med Siljan News har beskrivit att förare som är nya i länet skickats ut utan tillräcklig utbildning och området med bara en karta i handen. Vad säger du om det?
— Det är helt omöjligt. Det kan aldrig fungera. Alla som är nya får ha mentorer med sig först. Och så brukar de köra en linje i taget tills de kan den.
Har ni brist på personal?
— Nej. Vi har haft det, men inte nu längre.
Svens känner inte heller igen sig i kritiken gällande trasiga och osäkra fordon. Han ser inga problem med bussarna som befinner sig ute på vägarna.
— Vi har bra ordning på våra bussar. Vi genomför en säkerhetskontroll på bussarna varje dag. Med det sagt, det är viktigt att vi får in felanmälan på bussarna från chaufförerna. Vi har duktig verkstadspersonal och bussarna är i trafiksäkert skick. Sedan kan det eventuellt vara småfel eller så, om det var något bälte som var trasigt. Men det måste chaufförerna rapportera.

Busschauffören som pratat med Siljan News menar att han påpekat brister på bussarna. Han beskriver att det är dåligt mönsterdjup på däcken och och att bussarna saknar vinterdäck. Vad säger du om det?
— Det existerar inte. Det stämmer absolut inte. Vi har helt nya däck, dubbdäck, på våra bussar. Jag vågar påstå att vi har de bästa däcken i länet, det finns inget annat företag som har bättre vinterdäck.
Tidningen har också fått information om att ett arbetspass kan börja klockan 05.00 och sluta klockan 21.00 på kvällen. Det kan bli ett problem i familjelivet. Vad säger du om det?
— Jag håller med. Det är ett branschproblem i hela Sverige. Vi försöker jobba med att hitta en lösning, förklarar Kent Svens.
Har ni förändrat någonting i verksamheten sedan den förra intervjun med Siljan News i februari 2023? Då lyftes liknande kritik fram.
— Ni kanske pratat med samma källa? Vad det gäller delade turer så är det ett branschproblem men det jobbar vi med nu tillsammans med ett skyddsombud för att få en bättre arbetsmiljö. Samtidigt är det svårt. Vi kan inte köra med en tom buss, vi måste anpassa körningen till när folk behöver resa till skola eller jobb.
Siljan News har vid flera tillfällen intervjuat personer som framfört kritik mot bussbolaget. Rickard som fått komma till tals här ovan har inte medverkat tidigare.
Busschauffören som pratat skulle aldrig låta sina egna barn åka buss. Vill du ge en kommentar på det?
— Jag skulle mer än gärna släppa iväg mina barn att åka buss, avslutar affärschefen.
Från Dalatrafiks håll har det inte upplevts som ett problem med Transdev som leverantör. De har ett avtal med Sambus som samlat flera företag som kör buss i Dalarna, där Transdev är ett av dem.
— Det nuvarande avtalet löper ut 2026. Det ska vara omfattande brister för att ett avtal med en leverantör ska sägas upp, säger Henrik Öijer, teamledare i linjetrafik på Region Dalarna.
Och enligt Öijer har bristerna inte varit så omfattande. Istället har det pratats om en förlängning när avtalet löper ut.