
Självkörande bussar kompletterar skidbussar
I Idre har en fantastisk service med skidbussen nu fungerat i två år. Det som är glädjande är att allt fler gäster lärt sig använda skidbussen för transporter mellan de tre skidanläggningarna Fjätervålen, Idre Fjäll och Idre Himmelfjäll. Turer har även körts till Grövelsjön.
Den första vintersäsongen 2022/23 utnyttjade 2 756 personer skidbussen. I vintras mer än fördubblades antalet passagerare till 6 683 resenärer.
— Vissa gånger var det så många resande att bussen fick göra extra turer mellan vissa hållplatser, berättar frida Torsein som är verksamhetsansvarig för DIAB.
Det stöd som DIAB, (Destinationsutveckling Idre AB) erhållit under de två åren från Leader Dalälven och Jordbruksverket försvinner nu, men det gör inte Skidbussen.
— Det tre skidanläggningarna avser att driva skidbussen i egen regi nästa säsong, säger Frida Torsein.
Arbetet med ett avtal är ännu inte helt klart, men Frida är optimistiskt att det ska vara klart inom kort.


Samtidigt som skidanläggningarna är måna om att bevara Skidbussen pågår ett arbete med att komplettera Skidbussen med en självkörande buss.
Siljan News berättade om planerna för en månad sedan. Nu är det bara veckor kvar av den förstudie som förhoppningsvis ska leda till att förarlösa bussar kan köra i Sälen och Idre redan om ett år.
Redan rullar förarlösa bussar i norska Stavanger med betalande passagerare, och nu söks tillstånd om att göra det samma i Sverige.
— Går allt som planerat så ska vi kunna vara framme med en provkörning om ett år, säger Tiina Ohlsson, som är projektledare för SITE (Destinationsutveckling Sälen-Idre-Trysil-Engerdal).

Nyligen genomfördes en studieresa till norska Stavanger för att på plats få uppleva de självkörande bussarna.
Tanken är att de första bussarna ska rulla mellan Idre Himmelfjäll och Idre Fjäll samt i Lindvallen.
— Även Gustav Eriksson, VD på Kläppen, har visat sitt intresse, säger Tiina.
— Tekniken finns redan och och i Stavanger är en självkörande buss i drift med betalande passagerare, berättar Olav Madland som är VD för Applied Autonomy och som jobbar som sakkunnig med projektet.
Bakgrunden till att SITE nu tittar på självkörande bussar handlar om en möjlighet att kunna ha en buss rullade när bristen på busschaufförer snabbt ökar. I Idre finns heller idag inget privat bussbolag och ingen Taxi för kortare resor inom anläggningarna.
— De skidbussar som nu rullar påverkas inte. Det här blir mer ett komplement och då inte minst för transporter inom anläggningarna och för restaurangbesökare. Här kan ju en förarlös buss rulla betydligt längre in på kvällen, säger Tiina.

En annan förhoppning är att bussarna på sikt ska kunna ta sig längre in i anläggningarna dit inte skidbussen hinner eller når.
En förarlös buss är åtta meter lång och fyra meter bred med plats för 22 sittande och ett större antal stående passagerare.
Helt förarlösa blir inte bussarna till en början, en säkerhetschaufför sitter bakom ratten till en början tills man ser att fordonet kan hantera det som krävs för att köra på fjället.
— Han ska kunna sitta med händerna i knät. Sedan efter ett tag kommer chauffören att få en mer anonym placering i bussen, men fortsatt finnas med, berättar Olav.
När allt är intrimmat och bussen lärt sig att hitta vägen, då först blir det tal om en buss utan förare ombord.
— Det kommer att finnas en kontrollant som följer bussen från en ledningscentral. På sikt ska en kontrollant kunna hantera tio bussar samtidigt, förklarar Olav vidare.
När det gäller de aktuella bussarna så kommer de att rulla i 40 km/tim och åtminstone initialt enbart på kortare sträckor, som nu ses ut och som de ska testas på.
— Det är viktigt med bra uppkoppling, kommer 5G så är det bra, men inte nödvändigt, säger Olav.

Utmaningen för de självkörande bussarna kan vara när det snöar mycket och hållplatserna inte är snöröjda.
— Det som behövs är en sax som klipper bort grenar och kvistar som hänger ut i vägen, snö är en utmaning men inget stort problem, bedyrar Olav.
En större utmaning är hur övrig trafik kommer att uppleva ett möte med en förarlös buss.
— Trafikanter är vana att kommunicera med ögonkontakt. Istället ska vi finna tydliga skyltar som kommunicerar att det är en förarlös buss som kommer, säger Olav.
Skidbuss och en förarlös buss, tillsammans ska de två lösningarna göra att bilen inte ska behövas för att ta sig mellan olika platser i anläggningarna. Redan om ett år kan de första bussarna börja rulla.
Filmklipp: Självkörande buss i Stavanger
