Siljan News logo
Annons
Med stöd av:
Företagarna
Victor Hård af Segerstad och Mattias Eriksson

”Vi är supernöjda, men slår oss inte till ro”

Jag sparkar av mig snön och går innanför dörrarna hos DalaBryggeri i Rättvik. Innanför dörren så ligger det en hund som tittar trött på mig. Efter väggen står en rad ölkylar uppställda och det känns lugnt i lokalerna. In till vänster ligger buteljeringen. Men så kommer de plötsligt från varsitt håll Mattias från rummet med de stora tankarna där det bryggs för fullt och Victor från kontoret.

Men vi tar det från början. Victor Hård af Segerstad kock och restaurangägare fick en idé 2011. Det kunde väl inte vara svårare att brygga ett bra öl än att vispa ihop en bra sås. Det visade sig inte ha något med verkligheten att göra. Victor försökte och resultatet blev..inget bra..eller katastrof. Men skam den som ger sig.

Victor träffade bryggeriteknikern Mattias Eriksson med förflutet hos Oppigårds som gillade hans idé. Nu var de partners. Det var bara något som saknades, nämligen själva produkten. Första januari 2016 flyttade de in i sina lokaler på industriområdet i Rättvik och den första april var deras första öl ute för försäljning på Systembolaget.

— Så här i januari till mars så är det lite lugnare. Men vi har märkt att vi börjat att lära oss hur vi ska jobba. Under det första året så var det full gas hela tiden. Nu kan vi i lugn och ro förbereda kommande sommar. Tankar skall rengöras, ölkylar fixas till och mycket annat, säger Victor.

Annons

DalaBryggeri har sin ljusa lager på många av restaurangerna runt om i krokarna. Företaget vill förstås ta så mycket av marknaden som möjligt. Den ljusa lagern finns på 140 av Systembolagets 400 hyllor från Malmö till Kiruna. Det går med andra ord bra.

— Det är nu när vi varit igång i två år som rutinerna börjar att sätta sig. Vi har dessutom siffror att jämföra med från föregående år, vilket vi av naturliga själ inte hade från början. Sedan i somras har vi dessutom tagit fram nya produkter som en svart stout och så sent som den första mars lanserade de sitt veteöl, världens bästa, säger Mattias och skrattar.

Än så länge är det inget måste för bryggarna att släppa nya sorter i parti och minut. Än så länge håller de sig inom ramen för vad konsumenterna känner till.

— Just nu så har vi vårat första folköl i en av tankarna härinne. Vi har precis blivit certifierade för att kunna säljas centralt. De stora butikskedjorna köper inte in varor hur som helst. Det blev klart så sent som i veckan. Så snart ska vi börja att filtrera och buteljera ölen, säger Mattias och Victor.

Deras öl finns som sagt på många krogar och DalaBryggeri har på många ställen konkurrerat ut de större bryggerierna om att vara husöl. För det gäller liksom i många andra branscher att synas för att finnas. Det kan räcka med att Systembolaget bestämmer sig för att ta in ett annat öl och plocka bort någon av DalaBryggeris sorter så blir det kännbart för företaget.

— Det gäller att vara så bred som möjligt och det är därför vi lanserar folkölen så att vi har fler ben att stå på, säger Mattias.

Fakta
Grundades: 2016
Omsättning: 5 miljoner
Anställda: Tre personer och extrapersonal på sommaren.

Trots att de producerar 200 tusen liter om året så är de fortfarande ett mikrobryggeri. Nu finns det inga bestämmelser för var gränsen går men jämfört med vad de stora bryggerierna producerar så är det inte mycket.

— Det finns 17 mikrobryggerier i Dalarna, vilket är ganska mycket för att vara i ett län. Det är dessutom en ständigt pågående diskussion mellan oss bryggerier vad som händer i branschen, säger Mattias.

Lokalerna hyr de av Rättviks kommun och de säger själva att det är fantastiskt att vara företagare i Rättvik.

— Det funkar jättebra. Ta bara lokalerna, är det något som felar så byts det ut saker eller repareras direkt. Vi har förstås mycket kontakt med kommunens avdelning för miljö och hälsa. Sen de började jobba med projektet tillväxt & tillsyn på kommunen så upplever vi att vi i samförstånd med kommunen kan lösa problem som uppstår istället för att man kommer och gör nedslag som kan för ödesdigra konsekvenser för företaget, säger Victor.

Om de skulle vilja expandera och brygga i större volymer så är deras maskinpark anpassad efter det. Skulle företaget gasa på så är det fler människor i produktionen som behövs.

— Vi kan göra tre gånger så mycket som vi gör idag. Ser man till våra första år så kan vi inte annat än att vara supernöjda men målen tar inte slut för det. Vi tänker inte slå oss till ro, säger de båda.

Dalabryggeri har inte bara tagit fram en massa öl. Hela tretton tusen glas har lämnat deras portar på företaget. Dels finns glasen på krogarna men även hos privatpersoner som hört av sig efter att ha testat dem.

— Hemligheten ligger i tjockleken på glaset, säger Mattias och springer iväg för att se till tankarna. För i den här branschen är det verkligen tanken som räknas.