
Ny förskollärarutbildning i Ludvika: ”Vi är stolta över den här möjligheten”
Snart öppnar ansökan till Ludvikas nya förskollärarutbildning. Detta i samarbete med Karlstad Universitet och med Samarkands Högskolecentrum Ludvika som bas. De första förskollärarstudenterna i Ludvika kommer att starta sin utbildning i januari och ansökan till vårterminens kursstart öppnar redan 15 september. Den tredje oktober hålls en informationsträff hos Samarkand för de som är nyfikna på utbildningen.
— Vi är jätteglada och kommer att kunna anta så många platser som vi har elever, berättar Janna Johansson, utbildningens kontaktperson, Samarkand.
Det har bara gått några år sedan Högskolan Dalarna förlorade sin examensrätt för förskollärarprogrammet i Falun och efter många år av ett gott samarbete med Ludvikas verksamheter är utbildningen saknad. För att åter igen kunna erbjuda förskollärarutbildningen på nära håll har Ludvika nu tagit saken i egna händer och genom ett samarbete med Karlstads universitet startar i januari 2025 en förskollärarutbildning på plats i Ludvika. Förhoppningen är att detta på sikt ska generera fler behöriga pedagoger i Ludvikas förskoleverksamheter.
— Vi är stolta över att vi får den här möjligheten. Karlstad universitet var imponerade av våra förutsättningar. Vi var väl förberedda, säger Maria Rosin, verksamhetsutvecklare vid social- och utbildningsförvaltningen.

En av förutsättningarna för att få driva utbildningen i Ludvika är att kommunen ska kunna erbjuda praktikplatser, vilket enbart är positivt för Ludvika kommun. På detta sätt hoppas man tidigt kunna introducera studenterna i verksamheten och få dem att stanna kvar när de är färdigutbildade. I Ludvika finns 23 förskolor och cirka 30 stycken utbildade handledare som nu står redo att ta emot de nya studenterna. Givetvis är förskollärarutbildningen i Ludvika också tillgänglig för studenter från andra kommuner och kan komma att tillföra utbildade pedagoger även till övriga Dalarna. Behovet av utbildade pedagoger är stort, inte bara i Ludvika.
— Vi har tittat på samarbeten med flera högskolor. Karlstads upplägg passade oss bäst eftersom vi vill få in studenterna här och få dem att stanna, förklarar Janna Johansson.
— Vi vill ha väl utbildad personal och har ett stort behov av att fylla på med fler utbildade pedagoger i våra verksamheter. Vi söker hela tiden aktivt efter förskollärare och det känns också viktigt för oss som arbetsgivare att kunna erbjuda den här möjligheten, säger Maria Rosin.
Att studera förskollärarutbildningen vid Högskolecentrum Ludvika innebär att en del föreläsningar sänds digitalt, men enbart på plats på Högskolecentrum och ses tillsammans med resten av klassen. Vissa moment kan göras helt på distans och några resor till Karlstad kommer att behövas för campusförlagda delar av utbildningen.
— Det är en lärcentraförlagd utbildning vilket erbjuds på 8-10 orter som varieras för varje kursstart. Vi ansöker om att få vara en av de orterna även inför vårterminen 2026, berättar Janna Johansson.

Genom att kunna erbjuda förskollärarprogrammet på plats hoppas man kunna underlätta för studenterna genom att tillföra ett studiesammanhang med klasskamrater, rutiner och en möjlighet att komma hemifrån för att fokusera på sina studier.
— En stor fördel är att studenterna kommer att kunna hjälpa och stötta varandra, säger Maria Rosin.
Den nya utbildningen ses som ett komplement till den tidigare satsningen på yrkesutbildning till barnskötare via VBU som skulle kunna vara ett första steg in i studier som sedan ökar motivationen att gå vidare till förskollärarprogrammet.
Vid Högskolecenterum Ludvika finns ytterligare en utbildning som ges på plats. Den utbildningen gäller elkraftsingenjörer som också är ett bristyrke i kommunen. Högskolecentrum fungerar också som ett alternativ till distansstudier för studerande vid andra utbildningar. Här kan man genomföra sina tentor, komma åt studiematerial, skrivare och scanner och så klart ta del av den sociala studiesamvaron som kan vara nog så viktig under studietiden.
Den tredje oktober hålls en informationsträff där representanter från Karlstad universitet, Ludvika kommun och Högskolecentrum Samarkand finns på plats för att berätta om behovet av förskollärare i kommunen, utbildningsmöjligheterna på Högskolecentrum och förskollärarprogrammets utformning och innehåll. Studie- och karriärvägledare från Karlstads universitet kommer att finnas på plats för att i mån av tid även svara på frågor kring enskilda personers studieval och möjligheter att validera yrkeserfarenhet eller tidigare påbörjade studier.