Siljan News logo
Annons
Lena Karlsson, rektor Dahlander Kunskapscenter. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

Ny utbildning ska minska personalbristen hos Säters restauranger

Restaurangbranschen i Säter behöver mer folk – och nu kommer en ny utbildning som ska lösa problemet. Dahlanders kunskapscenter drar igång en satsning på restaurang och livsmedel tillsammans med lokala restauranger.

Under pandemin tvingades många restauranger skära ner på personal och viktig kompetens gick till spillo. Många sökte sig till andra branscher och när pandemin var över fanns de inte kvar att återanställa. Därför samarbetar flera av Säters restauranger nu med Dahlander kunskapscenter för att täcka luckan av kompetensbrist genom att kombinera språkutbildningar som SFI och SVA med en utbildning och restaurang och livsmedel. På så vis kan arbetssökande med bristande språkkunskaper lära sig sitt yrke och samtidigt få en språkutbildning med extra fokus på det kommande arbetet.

— Det är så vi jobbar. Vi ska anpassa oss efter den lokala arbetsmarknadens behov, berättar Lena Karlsson, rektor på Dahlanders kunskapscentrum.

Annons
Leyla Celik driver bland annat restaurang Athenas grill och bar i Säter. Hon har har som många andra restaurangägare haft en tuff tid under pandemin. Foto: Veronica Rigtorp.

Eleverna går utbildningen i små grupper på runt sju personer under ett helt år. Mycket handlar om praktik, och redan under utbildningen får de vara ute på restauranger som Athenas Grill & Bar, Skedvi Bröd och i en skolmatsal.

För att göra det så enkelt som möjligt används digitalt material som kan textas på över 100 språk. Filmer spelas också in direkt i restaurangerna så att deltagarna får en så verklig bild som möjligt av yrket.

— Det kan till exempel handla om hur en tryckkokare fungerar. Vi skapar material så att man kan titta om och om igen, berättar Lena Karlsson.

Annons

De första kursdeltagarna är igång och arbetskraften är efterlängtad. En av aktörerna som kommer att ta emot deltagarna under praktiken är Athenas Grill & Bar.

Vi fick en förfrågan om samarbetet redan förra året och tyckte att det var ett mycket bra initiativ. Restaurangbranschen har tagit stor skada efter pandemin, då många valde att söka sig till andra yrken och utbildningar. Genom det här samarbetet vill vi lyfta fram branschen och samtidigt stötta eleverna under deras utbildning, säger, Leyla Celik, Athenas Grill & Bar. 

Hon berättar att deltagarna under sin praktik får möjlighet att kombinera sina teoretiska kunskaper från skolan med praktiska erfarenheter från arbetslivet. De kommer också att få inblick i hur det är att arbeta i en miljö som ofta är både intensiv och krävande, men också väldigt utvecklande. Viktiga delar som lagarbete, kommunikation, språk, hygien och samarbete kommer att stå i fokus.

— Vår förhoppning är att kunna bidra med så mycket kunskap och erfarenhet som möjligt. Med mina snart 28 år i branschen ser jag fram emot att dela med mig av det jag lärt mig och inspirera nästa generation inom restaurangyrket, säger Leyla.

Utbildningen avslutas med praktik under sommaren – den period då restaurangerna har som mest att göra. Då får eleverna testa sina kunskaper på riktigt och restaurangerna får samtidigt den extra personal de behöver.