Siljan News logo
Annons
Hanna Fors, personalutvecklare i Malung-Sälens kommun tillsammans med Bone Thay, Country Director at Finn Church Aid.

”Kvinnorna här hittar sin motivation i att vilja förändra för den yngre generationen”

Hanna Fors arbetar sedan snart tre år tillbaka som personalutvecklare i Malung-Sälens kommun.

Nu befinner hon sig i Kambodja för att studera kvinnligt ledarskap. De nyförvärvade insikterna kommer hon att dela med sig av till övriga chefer i kommunen när hon kommer hem.

Hanna kommer från Borlänge och reste redan under sina studier till personalvetare till Kambodja. Detta i syfte att lära sig mer om kvinnligt ledarskap och att leda som minoritet. Då fick resan avbrytas alldeles för tidigt eftersom pandemin kom, men nu är hon tillbaka tack vare ett stipendium från fackförbundet Vision.

— Det är väldigt kul. Jag har vuxit och fått många nya lärdomar. Det bor 2,2 miljoner människor här i huvudstaden Phnom Phen. Det är 30 grader varmt och ganska kaotisk trafik. Det är lite kontrast mot Malung, skrattar Hanna.

Intresset för ledarskap och att leda under utmanande förutsättningar har funnits hos Hanna länge.

— Det intresserar mig hur de hittar motivationen att fortsätta kämpa och hur man är en bra ledare och tar sig framåt. Det här är kvinnor som är förebilder, som banar vägen för yngre generationer, berättar Hanna.

Annons

I Kambodja är det svårt för kvinnor att få en ledande position. De kvinnor som lyckas har ofta arbetat hela sitt liv och mycket hårt för att nå fram. De har en hög utbildningsgrad men är ändå ifrågasatta och möter dagligen motstånd.

— Det stereotypa ledarskapet i Kambodja är väldigt hierarkiskt och det är svårt att göra förändringar. Dessa kvinnor vill byta till ett mer tillitsbaserat ledarskap och menar att en god ledare inte bestämmer utan får sina anställda att själva komma på svaret, att ledarskapet ska handla om trygghet, berättar Hanna.

Hanna har genomfört fem längre intervjuer, bland annat med Kim som är en av Kambodjas första kvinnliga Tuktuk-förare. Kim har fått kämpa hårt för att ens få tillstånd från regeringen att få arbeta inom yrket. Sedan en tid har hon fått ett godkännande till att starta ett nätverk för fler kvinnliga förare och Hanna berättar att det nu finns ett nätverk med cirka 40 förare.

— Kvinnorna här hittar sin motivation i att vilja förändra för fler kvinnor och den yngre generationen berättar Hanna.

Tuktuk-föraren Kim Sokleang har kämpat hårt för sitt arbete.
Annons

— I Sverige har vi kommit långt. Inom den kommunala verksamheten är det ofta en majoritet av kvinnliga ledare. Jag har fått berätta om arbetet i Sverige. De är väldigt nyfikna och har blivit inspirerade och fått mer motivation till att fortsätta kämpa av det jag berättat. För dem är det väldigt stort med en majoritet av kvinnliga ledare, berättar Hanna.

Hanna har varit bosatt i Malung sedan hon startade sitt arbete där och givetvis kommer hon att ta med sina nyförvärvade kunskaper till kommunen och arbetsplatsen.

— Tanken är att jag ska berätta om min resa för cheferna i kommunen. Att höra hur andra gör och reflektera tillsammans är viktigt, menar Hanna.

Särskilt tar hon med sig lärdomen vikten av att vara en reflekterande ledare.

— De som kämpar för att ha kvar sina arbeten utvecklas ständigt vidare. Man är aldrig klar som ledare och behöver reflektera över sin roll. Många tar sitt ledarskap föregivet och blir bekväma, menar Hanna.

Den spännande resan fortsätter ännu en tid. Ännu en tid framåt befinner sig Hanna i Kambodja innan hon vänder hemåt mot snö och arbete i Malung-Sälen igen.

Nog är det häftigt att tänka sig att kvinnorna i Kambodja och personalen i Malung-Sälen lär och inspireras av varandra – tack vare Hannas ambitioner.