
Betydelsefullt styrelseuppdrag för unga Hilda Virtanen
Hilda Virtanen, elev vid naturvetenskapsprogrammet på Västerbergslagens Utbildningscenter (VBU), brinner för att lyfta fram goda förebilder bland kvinnor och ickebinära personer inom naturvetenskap och teknik. Nu har hon tagit sitt engagemang till nästa nivå genom att bli styrelsemedlem i Girls in STEM, en förening som arbetar för ökad jämställdhet inom STEM-områdena (Science, Technology, Engineering, Mathematics).
För Hilda Virtanen handlar det om mer än bara att studera naturvetenskapliga ämnen – hon vill göra skillnad. Utöver sitt arbete i Girls in STEM engagerar sig Hilda i flera ideella föreningar genom styrelsearbete. Hon tycker att det är så roligt att få göra skillnad och upplever inte att det känns som arbete utan snarare som något som tillför glädje i hennes liv.
— Det känns kul att få jobba och göra något viktigt, säger Hilda som bland annat också företräder föreningen Astronomisk Ungdom.
Hennes engagemang bottnar i en vilja att motverka de fördomar som fortfarande finns inom dessa områden.
— Jag har känt av att det är en mansdominerad värld. Många som arbetar inom de här yrkena är män. Bland nobelpristagarna finns exempelvis bara sex procent kvinnor.
— I vår klass är vi faktiskt 14 tjejer. Men det är ovanligt på det Naturvetenskapliga programet, förklarar hon.
Hilda beskriver en förutfattad mening om att man som tjej förväntas studera någon inom samhällskunskap eller liknande. Hon menar att det saknas förebilder, vilket är just vad hon vill vara med och skapa.
— Jag vill kunna inspirera. Att man ska tänka; kan hon så kan jag, säger Hilda.
Girls in STEM grundades 2016 av fyra gymnasietjejer efter att de upplevt att kvinnor var underrepresenterade inom STEM. Sedan dess har organisationen vuxit och idag arbetar sju personer i styrelsen, tillsammans med ytterligare ett tiotal personer i arbetsgrupperna Girls in Groups.
Föreningens mål är att inspirera fler tjejer och ickebinära personer att upptäcka STEM genom att sprida information, skapa nätverk och anordna evenemang. De besöker skolor, arrangerar workshops och deltar i paneldiskussioner.
— Jag är ekonomi- och eventansvarig, berättar Hilda som lägger en stor del av sitt arbete i föreningen på att arrangera en årlig temadag.
— Vi har bland annat ett onlineforum med över 800 medlemmar dit man kan skriva frågor om allt från utbildningsval till hjälp med skoluppgifter, förklarar hon.
Efter gymnasiet planerar Hilda att ta ett sabbatsår innan hon bestämmer sig för sin framtida bana. Exakt vilket yrke eller utbildning hon kommer att satsa på är ännu inte bestämt, men hon gläds åt att ha en bred bas att stå på och många möjligheter efter den naturvetenskapliga utbildningen.
Hon ser detta som en förutsättning hon vill hjälpa till att skapa för fler. Genom sitt engagemang i Girls in STEM hoppas hon kunna inspirera och stödja andra unga personer att våga utforska STEM-områdena och skapa sina egna vägar in i framtidens yrkesliv.
— Jag tror att en av nycklarna är att ungdomar hjälper varandra så som vi gör här. Att ungdomar är förebilder för ungdomar, avslutar Hilda.