
Ingemar Axelsson tillbaka på sin fjälltopp: ”Utan Ingemar hade inte Idre varit vad det är idag”
En profil återvände till Idre och möttes med respekt. Efter 25 år besökte Ingemar Axelsson åter Idre och Idre Fjäll, den fortsatt växande anläggningen som Ingemar och hans hustru Inga-Lill byggde upp.
”Alltid före” var en slogan som lanserades under Ingemar Axelssons år som vd för Stiftelsen Idre Fjäll. Ingemar kom till Idre Fjäll våren 1968 och var sedan kvar som vd och tillsammans med Inga-Lill också som värdpar i 28 år. Under de åren var Idre Fjäll just ”alltid före”.
Sedan fortsatte Ingemar som styrelseordförande i ytterligare några år, men då från nya hemorten Jonstorp i Skåne.
Det dröjde sedan till en solig julidag innan Ingemar återvände till Idre och fick uppleva den utveckling som han själv en gång varit med om att initiera.
I Idre togs Ingemar emot av de äldre idreborna som en hjälte som återvände.
— Utan Ingemar och hans visioner hade vi inte haft det Idre som vi har idag, konstaterade Lennart Hjelm, vars pappa Erik var en av de som en gång lanserade Idre Fjäll, det kommunala vansinnet som det då kallades.

Ingemar guidas runt på dagens Idre Fjäll och kan stolt konstatera att anläggningen fortsatt att växa, men 95-åringen kommer hela tiden med snabba inspel på vad som borde göras för att fortsätta utvecklingen.
— Det behövs en ny väg till flygplatsen i Sälen och en förbindelselift från golfbanan via Idre Himmelfjäll till Idre Fjäll, säger Ingemar snabbt.
— Man ska inte vara så försiktig med visioner, det är bara att våga tänka utanför boxen, ler Ingemar.
För just tänka utanför boxen vågade Ingemar göra under åren som vd.
Satsningen på fjällvärldens första snökanonanläggning 1979 ifrågasattes då, men idag är det en självklarhet på så gott som alla skidanläggningarna även i fjällvärlden.
— Vi borde ha en snöfabrik här och kunna exportera snö, fortsätter Ingemar med ytterligare en vision.

Idre Fjälls planer på att bygga ut skidanläggningen mot Slättvåla och även många av de andra utbyggnaderna har dagens styrelse Ingemar att tacka för. Det när han köpte in stora markområden av dåvarande Domänverket.
— Vi köpte marken från vägen och hela Slättvåla för en rimlig summa, men även det fanns det då invändningar emot.
Att Idre Fjäll vuxit genom åren är något som till stor del kunnat ske genom Ingemars visioner och affärer.
— Jag är inte glad när jag ser såren i marken vid nya gondolen, jag hoppas att de snabbt kommer att sås igen.
Efter att ha slitit med postcovid så har Ingemar tvingats att acceptera att det inte blivit så mycket golfspel, men golfklubban får fungera som en käpp.

När Idre fick sin golfbana så var Ingemar till en början tveksam. Den fanns då inte med i hans visioner, men knappt var projektet igång och Ingemar blev en av golfbanans stora beskyddare. Idag har den tagits över av Idre Fjäll och när han besöker banan så möter marknadschef Tommy Halvarsson upp.
Tommy får direkt ”försvara” att anläggningen måste synas mer i TV-sändningarna från de olika världscuptävlingarna.
— Du ringer direkt det är sändning och du tycker våra skyltar syns för dåligt, skrattar Tommy och försöker förklara det internationella regelverket och TVs krav.
Ingemar lyssnar, men tycker ändå att Idre Fjäll alltid ska vara före och synas än bättre.
Idre Fjälls logga, penseldraget som oavsett vad Ingemar säger syns på väldigt många sätt, vill inte Ingemar ta åt sig äran av.
— Det var Inga-Lill som var med och tog fram och godkände den, säger Ingemar.
På golfbanan försöker Ingemar förhandla till sig en senare hemfärd, helst skulle han vilja hinna försöka spela något hål. Men hemfärden är bokad med privatflyg med gode vännen Hans Gerremo som flugit upp till Idre för att hämta Ingemar.
— Vi måste följa vädret så det blir avfärd om en liten stund, säger Hasse som ser fram emot att få prata om hur SLAO, Svenska skidanläggningars organisation, bildades 1978. Givetvis med Ingemar Axelsson som en av de drivande.
När Ingemar återvänt hem till Höganäs dröjer det inte länge innan han hör av sig.
— Idre Fjäll borde ha en ny infart genom att bygga vägen som går mot Dalsvallen.
95-åringen fortsätter att vara visionär och vem vet, lika vansinnigt som hela Idre Fjäll en gång framstod som, det gjorde också snökanonanläggningen 1979.