Siljan News logo
Annons
Foto: Ulrika Eriksson.

Näringslivet och kommunen går samman i innovativt klimatprojekt i Borlänge

I Borlänge samarbetar kommunen med bl a Dalarna Science Park, Borlänge Energi, 2047 Science Center, Högskolan Dalarna och ett trettiotal engagerade företag, i det ambitiösa projektet ”Klimatneutrala Borlänge 2030”. Målet är att, genom innovation och erfarenhetsutbyte med andra svenska städer, snabbare sänka utsläppen av växthusgaser.

Sveriges miljömål är noll nettoutsläpp av växthusgaser 2045, men tjugotre svenska städer spänner bågen hårdare och siktar på att nå dit redan 2030. Bland dessa städer finns bland andra Stockholm, Göteborg, Malmö – och i Dalarna – Borlänge. Städerna samverkar genom initiativet Viable Cities satsning ”Klimatneutrala städer 2030”.

Vad handlar det här om?

— Vi försöker hitta nya sätt att sänka utsläppen av växthusgaser i Borlänge, och vi delar med oss av våra erfarenheter om vad som fungerar till övriga städer i Viable Cities. Likaså får vi tips i retur från de andra städerna som medverkar. En fördel i Borlänge är att vi har ett framåtlutat näringsliv som besitter både kunskap och driv, vilket sätter Borlänge på kartan som en stad att inspireras av, berättar Rebecca Bergman, nytillträdd projektledare vid Borlänge kommun.

Anna Wenstedt hållbarhetsstrateg hos Borlänge Energi och delprojektledare för Klimatneutrala Borlänge och Rebecca Bergman Projektledare Klimatneutrala Borlänge.

Hur vet ni om era insatser gör någon skillnad?

— Borlänges utsläpp mäts i en så kallad koldioxidbudget som beräknas på samma sätt i ett stort antal städer. I koldioxidbudgeten mäter man både utsläppens storlek, vad som orsakar dem och hur de ökar eller minskar över tid, berättar Anna Wenstedt, hållbarhetsstrateg hos Borlänge Energi och delprojektledare för Klimatneutrala Borlänge.

Har ni kommit på något nytt sätt att minska utsläppen i Borlänge?

— Ja, vi kan se att transporter står för en stor andel av utsläppen. Det har vi försökt komma åt genom att till exempel använda en app för samåkning som nu erbjuds anställda på Borlänge kommun, Borlänge Energi, SSAB och IKEA som medverkar i initiativet. Även Dalarna Science Park är involverade och de har en viktig roll i att driva innovation och nytänkande inom Klimatneutrala Borlänge, berättar Rebecca.

Gör ni något mer?

— Ja, det pågår flera konkreta insatser, bland annat jobbar vi med en modell för hållbar mobilitet. En annan viktig del är att vi informerar och pratar om klimatfrågor och omställning. Vi behöver få med hela samhället i den här frågan och det finns även ett uttalat mål att vi ska skapa nya former för samverkan med både näringsliv och medborgare. Som exempel har vi utbildat tvåhundra aktiva ungdomar i IK Brages organisation, berättar Anna.

Vad informerar ni idrottsungdomarna om?

— Det handlar mycket om förståelse för att även små insatser gör nytta. Alla steg är viktiga, ju fler och snabbare desto bättre. För idrottare är det till exempel bra att veta att flaskvatten har trehundra gånger högre klimatpåverkan än kranvatten. Alltså bör man använda kranvatten på träningar och matcher. Dessutom blir det ju mycket billigare.

Arbetsgruppen för Klimatneutrala Borlänge. Från v, översta raden: Anna Engman, Borlänge kommun näringslivskontoret Jonas Rengman, Borlänge kommun, miljöstrateg Anna Tunmarker, Borlänge kommun, Projektledare Nedre raden fr v: Ann-Louise Larsson, Dalarna Science Park, Innovationsledare Rebecca Bergman, Borlänge kommun, Projektledare Klimatneutrala Borlänge Anna Torsgården, Dalarna Science Park, Innovationsledare Foto: Henrik Hansson.

Hur tycker ni att projektet fungerat hittills?

— Vi går framåt. Som det ser ut nu har vi minskat utsläppen med drygt fem procent förra året. Å andra sidan skulle vi behöva en sänkning med runt elva procent för att det ska ta verklig fart. Vi märker att intresset från företagen är stort och många vill signera klimatkontrakt för att vara en del av satsningen och arbeta med konkreta lösningar, även företag utanför Borlänge

Varför valde ni att gå med i Viable Cities?

— Det här är en så stor fråga att vi själva inte kommer kunna hitta alla lösningar för att nå målen. Därför måste vi hjälpas åt. Inom Viable Cities så gör vi det på ett strukturerat sätt där vi träffar både myndigheter och städer för att tillsammans arbeta fram lösningar på såväl klimat- och hållbarhetsutmaningar som hur de ska möjliggöras, menar Rebecca.

Då önskar vi lycka till i fortsättningen!

— Tack.

Läs mer om Klimatneutrala Borlänge här