
”Vi vill ju få hjälp med vad det är som vi behöver göra”
Turistgården i Särna drivs av paret Mieke och Jacco Langelaar från Nederländerna som nu är ytterligare ett litet hotel med restaurang som fått problem med att få ett serveringstillstånd i Älvdalens kommun.
— Vi ville kunna erbjuda öl och vin till vårt planerade julbord, så i augusti skickade vi en ansökan om serveringstillstånd men inget hände. Först i slutet av november fick vi svar och då var det vårt kök som inte ansågs duga, trots att det är godkänt för vår matlagning, suckar Micke.
— Vi vill inte ha någon krog eller bar, men våra gäster måste kunna få ett glas öl eller vin till maten. Nu tappar vi många av våra matgäster då vi inte kan erbjuda öl eller vin till maten.
När kommunens inhyrda konsult äntligen behagade svara på ansökan så krävdes först mer handlingar. När de skickats in kom svaret ytterligare några veckor senare. Nu var det köket som inte uppfyllde kraven för ett serveringstillstånd, trots att det dög utmärkt för matlagning. Något som kommunens livsmedelsinspektör intygade.
Att laga mat enligt miljöregelverket och baka bröd, gjort av en kock som jobbat åtta år i olika krogkök med Michelinstatus i ett av kommunen godkänt kök. Det räcker inte för serveringstillstånd.
— Vi vill ju få hjälp med vad det är som vi behöver göra, men från kommunen får vi ingen hjälp trots att vi betalat avgiften för serveringstillstånd, suckar Mieke.

Att gå vidare med ansökan när de inte vet vad det är som fattas känns inte seriöst. Kommunens alkoholhandläggare gör bedömningen att köket inte uppfyller de krav som krävs, därtill duger inte heller Turistgårdens meny. I det fallet har myndighetsnämnden tidigare underkänt ett antal hotell och restaurangers koncept med tre-rätters middagar för gäster som bokat hel eller halvpension. Just det beslutet har lett till att kommunen är öppen för att lyfta bort frågorna om serveringstillstånd från myndighetsnämnden.
Kommunen beklagar att behandlingen av serveringstillstånd dragit ut på tiden, men förklarar för Siljan News att just Turistgårdens ansökan hanteras av konsulten som kommunen använt fram till årsskiftet och som nu får slutföra det här ärendet.
— De måste ha ett kök med restaurangstandard och när det gäller vad som krävs för det får de ta hjälp av leverantörer och branschexpertis. Kommunen kan inte tala om vad som krävs för att köket ska vara godkänt, förklarar Kristin Haga som är enhetschef för samhällsenheten.
— Vi kan inte ge precisa råd, det finns en gräns för vad vi kan göra. När det gäller köket så görs en helhetsbedömning. Där har alkoholhandläggaren gjort en bedömning utifrån foton och ritningar.
Därför finns inga tydliga svar från kommunen om vilka krav de ställer på ett kök för att ett serveringstillstånd ska beviljas.
På turistgården serveras mat och hembakat bröd, något som kommunen själva utnyttjat vid flera möten. Men det hjälper inte när en konsult 60 mil bort bedömer att kök- och meny inte räcker. Det utan att tala om vad som krävs för att köket och menyn ska bli godkända.
Det så Turistgårdens gäster ska kunna få sig ett glas vin eller öl till middagen.