
Turistavgift i dalafjällen kan ge bättre upplevelse
När allt fler hittar till dalafjällen blir det också en utmaning att erbjuda det som krävs i form av infrastruktur och trivsel. En lösning kan vara att införa en turistavgift för besökaren.
Turistavgifter är vanliga i stora delar av världen och betalas i regel per natt vid övernattningar på hotell. I Europa har 21 av 30 länder olika former av turistavgifter.
Vid två tillfällen, ett i Sälen och ett i Särna möttes representanter från turistnäringen, kommunen och SITE-projektet.
SITE-projektet som berör fjälldestinationerna Sälen, Idre och norska Trysil och Engerdal genomförde i augusti en resa till italienska Syd-Tyrolen för att hämta kunskap och inspiration. Framförallt handlade det den gången om att få intryck om trafiklösningar som hör till SITE:s mobility projekt.
Till mobility-projektet hör bland annat de förarlösa bussarna som Siljan News skrivit om vid flera tillfällen.
— Det var vid det besöket som vi fick upp ögonen för hur besöksavgifter kunde skapa möjligheter för både ortsbor och besökare, berättar Tiina Ohlsson, som är projektledare för SITE.
— Där insåg vi hur mycket som kunde finansieras med hjälp av besöksavgifter, inte minst transporter inom de olika områdena.
Väl tillbaka i Sverige kom Malung-Sälens kommundirektör Christina Holback i kontakt med Lars-Börje Eriksson, för de sportintresserade mer känd som ”Bulan”. med OS-brons i Super-G i Calgary 1988 som en av många meriter.

Foto Nisse Schmidt
— Nu jobbar jag bland annat med destinationsutveckling och informerar här om hur schweiziska Saas Fee och Saas Grund jobbat med en turistavgift och ett kort som besökaren får som bland annat inberäknat fri transporter inom området, berättar ”Bulan”.
— Syftet med en sådana här avgift är att en ska ge något tillbaka till besökaren som betala avgiften samtidigt som den är en hjälp för orten och näringslivet att erbjuda en attraktiv ort.
”Bulan” betonar att det inte handlar om en skatt utan en avgift.
— Det finns olika varianter att införa den. Dels kan den tas ut och hanteras av näringslivet direkt. Då går det fort att införa den.
— Alternativ två tar längre dit och det innebär att det bliven kommunal avgift. Då måste avgiften stämma överens med kommunallagen, det gör att det tar längre tid att få till den lösningen.
Det tredje alternativet är det som tar längst tid och det är att det blir ett nationellt beslut. Där finns det redan en motion från Jämtland som lyft frågan men utan framgång.
— Det här är en lösning som alltfler lyfter och vi kom på allvar i kontakt med den när vi var i Syd-Tyrolen och insåg vilka möjligheter de pengarna gett till de små turistorterna, säger Tiina.
Exempel utöver transportlösningar är att pengarna kan användas till att hålla parker och torg snygga, det kan handla om offentliga toaletter, men också erbjudandet som går att få med en app eller ett besökskort.
— På så vis blir det ett win-win för både besökaren och orten som helhet.
Blir det en kommunal avgift skapas utrymme för att täcka nödvändiga kommunala kostnader, men förhoppningsvis i ett samarbete med turistnäringen.
— När jag jobbat med besökare så har jag ofta ställt frågan om en turistavgift fått dem att välja bort en ort med turistavgift mot en ort utan besöksavgift, så är det ingen som gjort det. Avgiften är inte så stor så den påverkar valet av resmål, poängterar ”Bulan”.
— Det viktiga är att införs den ska den komma besökaren till nytta.
SITE -projektet har nu tagit ett första initiativ om besöksavgifter.
— Vi gör det som en extra del i vårt projekt och det passar in i vårt projekt under rubriken ”affärsmodeller”, säger Tina Ohlsson.

Foto Nisse Schmidt
Anders Doverskog driver Lövåsgården och är ordförande för Grövelsjöns turistförening var en av deltagarna på mötet.
— Väldigt givande och det var intressant att vi som var på mötet var överens om att det här är en bra möjlighet om pengarna går tillbaka till något som också är bra för besökaren, säger Anders.
Det som upplevs som bäst är om det blir en nationell avgift, men i väntan på det kan det bli aktuellt med lokala lösningar.
Även om besökarna får betala en avgift, så är det ändå en mindre kostnad. Men tillsammans så blir det många miljoner kronor att använda för att utveckla turistorterna.
För turistkommuner tillkommer också fastighetsavgifterna som betyder mycket pengar, men med många års väntan på att pengarna betalas ut av staten.
