
Tungt nyårsbesked för Idre Fjäll – fäbodlämningar stoppar väg och gondolbygge
Idre Fjäll växer och till våren börjar byggandet av det nya skidområdet Syd med den nya gondolen. En gondol där kontraktet med italienska Leitner precis undertecknats. Det i den största enskilda beställningen som någonsin upphandlats på Idre Fjäll.
En förutsättning för att kunna bygga gondolen är anläggandet av en ny infart som dels ska fungera i samband med byggnationen, för att sedan bli en infart till parkeringar och på sikt infart till Idre Fjälls vidare utbyggnadsplaner.
Nu har Länsstyrelsen beslutat att i avvaktan på ett slutligt beslut ett förbjuda påbörjandet av att anlägga den planerade vägen. Utöver den naturvärdesinventering (NVI) som Idre Fjäll låtit en konsult göra, så kräver Länsstyrelsens även en miljökonsekvensbeskrivning (MKB).
I Idre Fjälls egen naturvårdsinventering redogjordes för området där vägen ska anläggas för fynd av talltita, tretåig hackspett, garnlav, varglav, skrovellav och lunglav, samt signalarten stuplav. De fynden gäller för hela området som omfattas av den masterplan som tagits fram. Idre Fjäll menar att en MKB för hela området inte ska behöva tas fram för en enskild väg som behövs för den befintliga verksamhet och säkerheten.

Länsstyrelsens har sedan remitterat ärendet vidare och efterlyser en fördjupad översiktsplan från kommunen, ett arbete som redan pågår. Idre Nya Sameby säger i sitt svar nej till vägen utifrån att den påverkar renens flyttleder samt förekomst av värdefulla lavar.
Länsstyrelsens enhet för kulturmiljö begär en arkeologisk utrednings av området då det finns fäbodar inom en radie av 8 kilometer. I området kan det därför finnas spår efter lövtäkt, barktäkt, utmarksslåtter, ved- och virkeshuggning.
Även samiska lämningar som kåtatomter, härdar, förvaringsgropar med mera kan återfinnas inom planområdet, påtalar enheten för kulturmiljö.
— Därmed påverkas även byggandet av gondolbanan som kan försenas en del och även bli dyrare. Vi nu får anlägga en annan väg för det bygget. Samtidigt så påverkas också gondolbygget av att det finns fäbodar inom en radie av 8 km och omfattas av behov av en arkeologisk utredning, säger Ola Strand som är Idre Fjälls kontaktman i frågan.
— Vi får nu ta hjälp med att ta fram en MKB, men vi ska också ha en dialog med Länsstyrelsen om hur vi nu går vidare, säger Ola Strand.