
Tre kranskullor i skidskytteförbundets regi
Skidskyttelandslaget ligger nu på sitt traditionella träningsläger på Idre Fjäll. Skidspåren är perfekta och landslag från hela världen finns på plats på.
Skulle det bli tävling så finns också tre kranskullor från Vasaloppet redo att rycka ut.
Det är trion Caroline Olsen, tidigare Westling, Emma Höglund och Wilma Björkman som numera jobbar åt Skidskytteförbundet i olika roller.
Med rötterna i Lima och Mora och en gemensam bakgrund som kranskullor i Vasaloppet har de nu blivit skidskytteledare av trion.
I bakgrunden finns Emmas pappa Tommy, Vasaloppets sportchef, som förvisso inte har med nomineringen av kranskullor att göra. Det sker genom tävlingsledningen och Bosse Johansson. Men Tommy som gammal skidskytt och med ett mångårigt ledaruppdrag är också tillsammans med Vasaloppssegraren Staffan Larsson och Vasaloppets vd Johan Eriksson en trio som till stor del ligger bakom Mora Biathlons snabba framväxt som en av Sveriges ledande skidskytteklubbar.
— Nu har jag hamnat i skidskyttespåren, skrattar Wilma som lockats in av Emma.
Till skillnad från Caroline och Emma, saknar Wilma någon bakgrund inom skidskyttesporten.
— Längd och alpint har jag sysslat med.

Både Emma och Wilma har jobbat med media på Vasaloppet och från Vasaloppet har de gått vidare till medarbetare och ledare inom skidskytteförbundet.
— Jag studerar media och ska nu avlasta Emma med att jobba med mediestöd åt juniorlandslaget, berättar Wilma.
— Det blir en hel del sociala medier och jag ska vara med på tävlingar i Sverige, berättar Wilma. Det på sin andra dag som mediemedarbetare åt det svenska skidskyttelandslagets nästa generation.
Emma ska därmed kunna fokusera än mer på A-landslaget och även Team Autoexpertens åkare, två lag som hon nu följt i ett par år som medieansvarig åt skidskytteförbundet.
— Det innebär mer resande, så det är perfekt att ha fått in Wilma som ska jobba mer på hemmaplan, säger Emma och fortsätter att filma skidskyttelandslagsåkare som susar förbi, samtidigt som hon instruerar Wilma som ny kameraman.
Även Caroline, som precis som Emma, numera bor i Östersund, får snabba order av Emma och en kamera i handen.
— Mitt uppdrag är nu att jobba med världscupen i Östersund där jag ska jobba med arenaproduktion och publikområdet. Det innebär bland annat att jobba med speaker och allt på skärmarna.
Caroline, med egen bakgrund som skidskydd på hög nivå, har också jobbat som skidskyttekonsulent för Region Jämtland Härjedalen. Hon jobbade också som ansvarig för alla volontärerna i samband med VM 2019.
— Nu har jag fått det glassiga uppdraget att boka artister bland annat, ler Caroline om ett av de uppdragen som nu ligger på henne, det medan hon tar rygg på Emma och fortsätter att filma åkare.
Som kranskulla fick Caroline hänga kransen om halsen på Jörgen Aukland 2008.
På fotografernas uppmaning gav hon segraren en kyss, inte på kinden som vanligt utan rätt på munnen.
— Det blev en lätt oro i familjen Aukland, ler Caroline åt minnet.
Pussa fick aldrig Wilma, för 2022 var det kyssförbud i samband med pandemin, men precis som för Caroline och Emma blev det en norsk segrare i en spurtuppgörelse, så Wilma fick varken ge segraren Andreas Nygaard en kyss eller hänga kransen runt halsen.
Emma Höglund fick däremot, precis som Caroline både hänga kransen runt Tore Björsets hals.
Under de mediadagar som nu gäller så är det Emma som media bokar intervjutider hos och som ser till att åkarna kommer till rätt mikrofon vid rätt tillfälle.
Så skidspåren mellan Vasaloppet och skidskytteförbundet är uppdragna och dessutom ordet de två sporterna, långlopp och skidskytte, som dominerar i SVTs Vinterstudio.




