
Sydgondolen på Idre Fjäll igång – efterlängtat lyft för skidåkningen
Sydgondolen på Idre Fjäll snurrar nu och på fredagskvällen öppnades den för allmänheten.

Det fanns en förhoppning att den största investeringen i fjällvärlden den här säsongen skulle ha varit igång före jul, men tilläggsbeställningar gjorde att det var först på fredagskvällen som sportlovsfirarna kunde få uppleva den första turen med Sydgondolen.
När Idre Fjäll beställde gondolen för ett år sedan skulle den ha varit klar till julhelgen, men istället för de traditionella liftstationerna valde Idre fjäll att bygga egna lösningar för mellanstationen och bergsstationen. Stora träbyggnader som ska smälta in i fjällmiljön på bästa tänkbara sätt skapade förseningar.
Nu är tak och väggar på plats och med det skyddade taket kunde slutmonteringen av gondolbanan genomföras.
— Än återstår det en del detaljer, men i kväll ska vi kunna köra igång om allt faller på plats, säger Kjell Skoglund som varit Idre Fjälls projektledare.

Totalt beräknas hela Sydprojektet med gondolen och de nya nedfarterna med snökanoner och belysning komma att kosta närmare 300 miljoner kronor, även om Idre Fjäll inte vill kommentera prislappen.
I kostnaden finns också de två stora biltunnlarna och skidtunneln som grävts ner i backen. Numera är det bilar som får åka under backen och inte som tidigare skidåkare, undantaget längdspåret Fjället Runt där längdåkarna nu får en säker passage under den branta delen av Pernillabacken.
Den nya gondolen marknadsförs som Sydgondolen av Idre Fjäll, medan Leitner som levererat och byggt den nya gondolen ser den som två liftar. Deras namn på nya gondolen är Wiberg 1 och Wiberg 2. Nu blev det istället backen som fick bära Pernillas namn, medan Idre Fjäll fortsätter sin namngivning av stolliftar och nu gondolen utifrån väderstreck
— Det stämmer att man kan se den som två separata liftar. Vi kommer att kunna köra enbart den nedre delen om det blåser på toppen och den består av två drivmotorer, förklarar Kjell.
Förhoppningen från Idre Fjäll var att gondolen skulle vara klar vid tretiden, men det kom att dröja några timmar därutöver innan det gick att trycka på startknappen..
— Det återstår ännu en del arbeten och sedan ska besiktningsorganet godkänna liften och kommunen ska stämpla dokumenten.

Stefano Del Simone har varit Leitners representanter på Idre Fjäll sedan i våras.
— Dags åka hem nu efter tio månader här, ler Stefano, som haft en intensiv period på Idre Fjäll med det jättebygge som Sydgondolen handlar om.
— Det här delvis en unik lösning för Idre Fjäll när det gäller kopplingen mellan de två sektionerna men det övriga är normala produkter som kommer direkt från fabriken.
Nu är det sista elskåpet är monterat, en specialist från Italien kom inflygande på fredagsmorgonen.
— Sedan ska det provköras under några timmar och pappersarbetet ska bli klart, men förhoppningsvis ska vi vara igång mellan fem och sex ikväll, säger Kjell Skoglund, samtidigt som marknadsavdelningen hoppas på några timmar tidigare.
Bara för att Sydgondolen nu är klar så får inte Stefano åka hem. Han bli kvar för att finnas på plats under den första veckans drift.

— Jag har haft det bra här och känner mig som en del av famlijen på Idre Fjäll. Synd bara att det inte är sol idag, säger Stefano och kikar ut på det kraftiga snöfall som snabbt ökar snödjupet runt Idre Fjäll.
Efter en semester hemma i norditalien blir det Kalifornien och ett liftbygge i Tahoe nästa säsong.
Än återstår det en del arbete med de tre stationerna, men nu ska skid-Sveriges häftigaste gondollösning vara klar och Idre fjäll har fått ett helt nytt skidområde när de nya nedfarterna öppnades på fredagskvällen.
En separat artikel om premiärkvällen med bilder kommer under lördagen på Siljan News.


Sydgondolen:
Längd: 2100 meter (1500 m + 600 m)
Höjdskilland: 310 meter (250 meter + 60 meter)
Kapacitet: 3000 personer i timmen
Antal gondolkupor: 80 med plats för tio personer
Sommartid: Cykelställ i ett antal gondolkupor