
Skidanläggning drevs i konkurs
Längst västerut i Sälenfjällen ligger en alpin familjepärla. Näsfjället kunde ha varit paradiset för den som vill ha skidåkning, både utför och på längden liksom närheten till ett helt fantastiskt skoterområde.
Kunde ha varit, därför att en turbulens inom ägargruppen har drivit den lilla fjällanläggningen i konkurs. En konkurs som nu leder till rättsligt efterspel.
Näsfjället var på obestånd, ägarna av Näsfjället med Hasse Borg i spetsen gjorde sitt bästa för att få ordning på bolaget. En lösning öppnades genom att ta in ytterligare ett bolag som skulle skjuta till pengar, men också sätta fart på tomtförsäljningen.
Det var ett äktenskap som ledde till dagens situation.
Henric Schef är konkursförvaltare för bolaget DalNord som tillsammans med ett annat bolag drev Näsfjället. Det som normalt skulle kunnat ha gått relativt fort har nu dragit ut i snart ett år. Krävs det en rättsprocess så kan det dra ut än mer på tiden innan lifthjulen åter börjar snurra i Näsfjällets släplift.

— Det här kan bli som på Gesundaberget, suckar Kjell Lindqvist från Mora och syftar på en annan skidanläggning som inte är öppen.
Hans kompis Andreas med plats på campingen vid Näsfjället konstaterar att anläggningen är ett perfekt komplement till de stora fjällanläggningarna i Sälen.
— Men nu är det ingen som kan ta liften till toppen för att komma ut på fjället, säger Andreas.
Ett längdspår finns på plats och utanför en stuga åker några barn pulka på en väg. Framförallt är det skoteråkning som nu är vad som gäller på Näsfjället.
— Nu har vi kunnat åka skoter i slalombacken, jag har aldrig tidigare åkt skoter i en slalombacke, säger Andreas.
Så istället för slalomsvängar på manchester ritas nu skoterspår i den opistade djupsnön i slalombacken.
— Det är ju inte så här det ska vara och värst är det för dem som investerat och byggt stugor runt Näsfjället, funderar Kjell.

Det som skedde är att det företag som köpte in sig i Näsfjällets bolag, DalNord lovade att skjuta in pengar men det skedde aldrig. Istället lyckades bolaget sälja ut ett antal tomter, lägga beslag på den fastighet där liften är placerad, den övre delen av liften ligger på mark som arrenderas av kommunen.
— Upplägget var i grunden bra. Hade ramavtalet följts och de gjort vad de lovat och sålt tomter mot provision och bidragit till att utveckla Näsfjället. Då hade alla varit nöjda, men de har tagit över mark utan att betala en krona. Sedan har de sålt tomter där vi bara har kunnat tvinga av dem den överenskomna provisionen, förklarar Henric.
Totalt ska bolaget ha sålt 20 tomter för 10 400 000 kronor, utan att betala något för de tomter de sedan sålt, utöver en överenskommen provision på 150 000 per tomt.
Likaså försökte bolaget även lägga beslag på restaurangbyggnaden, liksom en rad inventarier. Det senaste handlade om allt från pistmaskin till köksutrustning.

— Vi lyckades rädda restaurangbyggnaden och har sedan jobbare med ett förlikningsavtal som innebär att det aktuella bolaget ska lämna tillbaka det som det tagit över utan att betala för, säger Henric Schef.
Förlikningsförsöken ledde inte till något och nu och nu har Henric Schef tröttnat och lämnat över ärendet för att avgöras i domstol.
— Vi har fått en tid utsatt för huvudförhandling om ett år. Min förhoppning är att det bolag som på felaktigt sätt tillskansat sig betydande värden ur det nu konkursade bolaget ändå ska göra rätt för sig. Alternativet är att det bli konkurs. Det är enda möjligheten att komma till ett snabbt avslut. Annars blir det tingsförhandlingar om ett år.
— Bolaget som vi nu processar emot anser att det är vi som är skulden till att liften är stängd, men det är de som tömt DalNords bolag på tillgångar.
— Jag är inte nöjd med hur de hanterat situationen och det gäller även deras revisor, men som sagt. Förhoppningen är en snabb lösning, annars får vi vänta på rättsprocessen. De fastigheter de tagit över ska lämnas tillbaka och det innebär även liften liksom lösöre och inventarier som pistmaskinen.
I förvaltarberättelsen står det att läsa att bolaget hävdar att de som ersättning stått för kostnader som gällde DalNord.
Henric Schef ser en god chans att få tillbaka osålda tomter och de fastigheter som förts över till bolaget, det genom den lag som styr konkurser.

Kvar av tillgångar finns en kassa på tre miljoner kronor, plus två fastigheter, däribland restaurangbyggnaden. Tillsammans ett värde av 8 690 000 kronor. De prioriterade skulderna är 9 111 926 kronor.
De oprioriterade skulderna uppgår till 36 966 800 kronor. Den största skulden har konkursboet till fotbollsklubben Malmö FF som har ett krav på 19 247 100 kronor.
— Styrelsen för DalNord med Hasse Borg som ordförande har verkligen varit behjälpliga för att reda ut situationen. Tyvärr drabbades de av ett bolag som kunde ha räddat anläggningen, men istället tömde bolaget på deras resurser, summerar Henric Schef.
I Näsfjället är liften stängd. Henric hoppas att bolaget som han processar emot ska få slut på pengar och hamna i likvidation så fort som möjligt. Då kan Näsfjällets lifthjul börja snurra redan till nästa vinter. Annars är risken att det även nästa vinter blir en säsong utan skidåkning.
Det finns intressenter att ta över den lilla fjällpärlan. Många pekar på grannen Stöten på andra sidan dalen.
Johan Thorn som är VD för Stöten bekräftar att de känner till Näsfjället, men så länge ägarförhållanden är oklara och processen pågår är det inget som ägarna till Stöten funderar över.