Annons
Siljan News logo
Annons
Ett möte som gick bra, men när en en buss från Älvdalens utbildningscentrum mötte en bred transport på onsdagen gick det mindre bra. Arkivfoto Nisse Schmidt

Riksväg 70 till Idre kan offras – ligger för långt bort

Region Dalarna har nu inlett med arbetet med den nya länsplanen för åren 2022-2033.

I den gamla länsplanen fanns både RV 66 mellan Fagersta och Smedjebacken med, liksom RV 70 från Särnaheden genom Idre. Länsplanen innehåller bland annat investeringar till vägnätet, som inte faller på statens ansvar.

De stora vägprojekten i bland annat runt Sälen har kraftigt dragit över budget. Samtidigt belastas länsplanen av än äldre projekt som också dragit över budgeten. Totalt handlar det om 246 miljoner kronor som nu bantas i nästa vägplan för att balansera tidigare underskott. Samtidigt har framförallt sträckan Fagersta-Smedjebacken blivit 300 miljoner kronor dyrare, medan RV 70 till Idre blivit 120 miljoner dyrare, sedan de tidigare beräkningarna.

Därför fanns ett förslag att lyfta ut Särnaheden-Idre ur länsplanen, något som Siljan News var först med att berätta.

Regionen har två alternativ att jobba med, antingen byggs Fagersta-Smedjebacken och då finns det inte plats för Särnaheden-Idre. Alternativ två är att Fagersta-Smedjebacken byggs i två etapper. Då kan etapp ett och Särnaheden-Idre byggas inom nuvarande planeringsperiod. För Idres del handlar det om byggstart 2026.

I det första förslaget som landade på regionstyrelsens bord valde tjänstemännen att prioritera den redan stora och 13 meter breda vägen från Fagersta till Smedjebacken, från dalagränsen handlar det om 26 km som ska förses med mitträcke, för att kunna öka hastigheten till 100 km/tim.

Annons
Dansk långfärdsbuss med ett tjugotal passagerare i diket söder om Idre efter ett möte där bussen skar ut i vägkanten. arkivfoto Nisse Schmidt

Sträckan Särnaheden-Idre handlar om 21 km. Den sträcka som är akut är den från Kringelfjorden till Idre och då handlar det om ungefär 18 km inklusive den del som går genom Idre by. En sex meter bred väg.

Trafikverket har avvaktat Älvdalens pågående arbete med centrumplanen för att kombinera de trafiksäkerhetsåtgärder som ska lösa mycket av den besvärliga trafiksäkerheten genom Idre by.

Men nu är risken att Idre får en ny centrumplan med utrymme för trafiksäkerhetshöjande åtgärder, som inte kommer att genomföras.

— Risken är stor att hela satsningen på åtgärder på sträckan Särnaheden och genom Idre by nu lyfts ur länsplanen. Då hamnar den väldigt långt bort i framtiden, säger kommunalrådet Kjell Tenn, efter ett möte med ledningen för regionala utvecklingsnämnden efter nämndens sammanträde. Med var även regionstyrelsens ordförande Ulf Berg, liksom tjänstemän.

Från Älvdalen deltog utöver kommunalrådet Kjell Tenn även Andreas Starenhed, VD Idre Fjäll, Sofie Andersson, VD Fjätervålen och Torbjörn Wallin, VD Idre Himmelfjäll. Peter Egardt deltog per länk.

Syftet från delegationen från Älvdalen handlade om att få regionens utvecklingsnämnd att inse den stora och väldigt snabba utvecklingen av området runt Idre.

Birgitta Sacrédeus

— Vi lyfte ur förslaget om att ta bort Särnaheden-Idre ur det förslag som nu går ut på remiss. I det förslaget är det en öppen fråga om vilket alternativ som kommer att väljas, säger Birgitta Sacredeus, KD, som är ordförande för utvecklingsnämnden.

— När det gäller vägen till Idre är det en väg som redan borde ha varit på plats med tanke på den utveckling som sker där just nu, säger Abbe Ronstad, S.

— Samtidigt finns det ett behov för en bättre väg mellan Smedjebacken och Fagersta, inte minst när nu Hitachi växer i Ludvika. Samtidigt så finns det också tåg och järnvägar runt Ludvika.

— Utvecklingen går så fort i Idre, här hänger normala statliga styrsystemen med tolv års planer inte med. Vi måste fundera på hur vi bli lite mer snabbfotade när utvecklingen går så snabbt, säger Abbe.

— En diskussion som idag startades var att utreda medfinansieringsmöjligheter. Det var inte vi utan politikerna och tjänstemännen som startade diskussionen. Den diskussionen upplever jag att inte hade startats så brett om de i inte insett att det här verkligen behöver göras, säger Torbjörn Wallin.

I Älvdalen känner man pressen när Trafikverket hävdar att vägen till Smedjebacken innebär större samhällsnytta med de nyttokalkyler som myndigheten använder. Samtidigt har vägen till Idre varit relativt befriad från svårare olyckor.

Det som inte finns med i den nyttokalkylen är alla incidenter med bortslagna backspeglar på de tunga fordonen. Så länge det bara är backspeglar som ryker ser myndigheterna inte vägen som något problem, även om de medger att den är smal. Skulle en buss och timmerbil haka i varandra så skulle nyttokalkylen påverkas.

—Det stämmer det är bara dödsolyckor som registreras, bekräftar Birgitta.

Annons
Kommunalrådet Kjell Tenn. Arkivfoto Nisse Schmidt

— Jag hade tumstocken med mig för att visa bredden på vägen in till Idre jämfört med vägen vid Smedjebacken. Nu valde jag att bara stega upp vägbredden och jag tror de förstod mitt budskap, säger kommunalrådet Kjell Tenn.

— Vi är beroende av besöksnäring och industri och vi är beroende av att få ut våra produkter i världen, Därför behövs bättre vägar, säger Birgitta.

— Istället vill regeringen satsa på höghastighetståg mellan Stockholm-Göteborg

— Vi öppnar nu för att de kommer med de goda argumenten så vi kan fatta kloka beslut, säger Birgitta Sacrédeus.

Abbe Ronstad håller med.

— Det handlar om att när man fattar beslut måste man ha alla fakta på bordet.

Kjell Tenn konstaterar att det gäller att plocka fram rätt argument i et kommande remissarbetet.

— Vi måste lobba hårt fort att åter få in vägen i länsplanen, säger Kjell Tenn.

— Vi tycker man kan dela upp projektet i Smedjebacken, så vi kan få vår väg. Varför ska vi som ligger längst bort alltid drabbas när man flyttar pengarna från oss.

— Det är ändå bra att man nu inte tagit bort vårt projekt utan att det är en öppen fråga fram tills beslut ska fattas i april, säger Kjell Tenn.

Läs även: