Annons
Siljan News logo
Annons
Riksväg 70 söder om Idre, ingen plats för misstag där. Arkivfoto Nisse Schmidt

Livsviktig vägprojekt till Idre försenas – pengarna räcker inte

Riksväg 70, eller snarare riskväg 70 från Särnaheden till Idre är alltför smal med kurvor och backkrön som döljer sikten. Dessutom är det en väg med mycket tung trafik och vintertid inte minst turistbussar.

Vägen är så smal att backspeglar ofta rycks bort när tunga fordon möts. Bitvis är vägbredden under sex meter och närmar sig det mått på fem och en halv meter då en väg behöver ha mötesfickor!

Dansk långfärdsbuss som 2018 körde i diket söder om Idre efter ett möte där bussen skar ut i vägkanten och fortsatte ner i diket och stannade mot ett träd. Arkivfoto Nisse Schmidt
Annons

2026 skulle vägen äntligen få en efterlängtad upprustning med breddning och uträtande av kurvor. Likaså skulle backkrön kapas. Det första som skulle ske var en kompletterande åtgärdsstudie genom Idre, som komplement till den år 2012 framtagna förstudien för väg 70, Särnaheden-Idre.

Den åtgärdsstudien har nu skjutits upp och samtidigt riskerar hela vägprojektet att lyftas ur länsplanen för de kommande åren.

Orsaken är att utbyggnaden av vägarna runt Sälen med vägen till flygplatsen och de nu påbörjade vägprojekten Vasaloppsvägen och riksväg 66 Ö Tandö – Bu som blivit kraftig fördyrade. Vägen vid flygplatsen var först budgeterad till omkring 50 miljoner, sedan justerades kostnaden till 132 miljoner för att stanna på 175 miljoner.

Fördyringarna gör att pengarna inte räcker till de projekt som finns med i länsplanen. Det handlar om sträckan Fagersta-Smedjebacken och så riksväg 70 Särnaheden-Idre.

Väg 66 till Smedjebacken är 13 meter bred, men saknar mitträcke. Väg 70 in mot Idre är inte ens sex meter bred.

— Även de projektet och då framförallt sträckan Fagersta-Smedjebacken har blivit betydligt dyrare. Därför räcker nu inte pengarna till båda projektet, förklarar Kent Söderlund på Region Dalarna.

Riksväg 70 söder om Idre är smal och kurvig. Foto Nisse Schmidt

Sedan förstudien för nio år sedan för vägen till Idre, har beräknade kostnaden för den stigit från 80 miljoner till 197 miljoner idag.

— Pengarna som finns beräknas räcka till sträckan Fagersta-Smedjebacken, men då finns det inte pengar till sträckan Särnaheden-Idre. Alternativet är att dela upp sträckan Fagersta-Smedjebacken i två etapper, då kan Särnaheden-Idre åtgärdas, säger Kent.

Det som sker nu närmast är att politikerna i regionens trafiknämnd ska enas om ett förslag. Det går sedan ut på remiss till kommuner och berörda. Ett preliminärt beslut fattas under våren och ska sedan fastställas av regeringen.

— När det gäller sträckan Fagersta-Smedjebacken finns möjligheten att få bidrag från den nationella planen när det gäller mittseparering, problemet är att det är ett beslut som kommer efter det att länsplanen ska tas, förklarar Kent.

— Även Västmanlands region är med och finansierar den del av vägsträckan som ligger söder om dalagränsen.

Dalapolitikerna ska nu enas om pengarna ska gå till en väg i södra Dalarna eller en väg i nordligaste Dalarna. En uppfattning som framförts av tjänstemän är att norra Dalarna fått så mycket genom satsningarna i Sälen, som ligger i västra Dalarna och inte norra Dalarna.

Den plötsliga osäkerheten som nu drabbat Älvdalen och den två mil långa vägsträckan från Kringelfjorden upp till Idre, genom Idre by och över broarna, samt delen genom byn mot Idre Fjäll, får kommunalrådet Kjell Tenn att sucka.

Kommunalrådet Kjell Tenn. Arkivfoto Nisse Schmidt

— Alltid är det enklast att lyfta ur det som är längst bort.

— Nu måste regeringen se till att pengarna kommer fram. Vi måste få en ordentlig chans att komma ikapp när det gäller vägar, säger Kjell Tenn, som själv kommer att sitta med när Dalarnas ledande politiker ska välja mellan Smedjebacken och Idre.

I länsplanen från 2018 sammanfattade regionen vägstandarden för Malung-Sälen och Idre med följande ord:  ”Vägnätet till Dalafjällen, som fortfarande lider av ett relativt stort antal brister, kan bli en än mer påtaglig flaskhals för turistnäringens utveckling och ge ökade negativa biverkningar av transportarbetet.” Nu är arbetet med vägarna till Sälen påbörjade och delvis åtgärdade.

2018 klassificeras också Malung–Sälen och Älvdalens kommuner som att ha en acceptabel tillgänglighet respektive på gränsen till dålig tillgänglighet. För Älvdalens del riskerar nu kommunens norra del få stå kvar med den dåliga tillgängligheten.

Smal och med vägräcken, det är idrebarnens väg till badplatsen. Foto Nisse Schmidt

En väg som är bara drygt fem och en halv meter innebär en risk. Petter Häggberg är en av många förare av tunga fordon till och från Idre.

— Från Kringelfjorden mot Idre är vägen väldigt smal och kurvig. Speciellt vinterhalvåret handlar det om väldigt små marginaler när tunga fordon möts, säger Petter.

Sedan vägen en gång byggdes har samtidigt bredden på lastbilar vuxit, från 2.45 till 2.60 meters bredd.

— Så gott som alla förare har förlorat backspeglar längs den smala och kurviga sträckan, fortsätter Petter.

Som förare av ett tungt fordon sitter de högre upp och upplever inte problemet med alla små backkrön. Däremot är förekomsten av både ren och älg hela tiden närvarande för både den tunga trafiken men framförallt för vanliga bilar.

— Tidigare var det mycket trafik framförallt vintertid, men nu är det trafik året runt och då inte minst all den tunga trafiken till byggnationerna på Idre Fjäll, säger Petter Häggberg.

— Den här vägen är viktig för oss i norra Dalarna, vi har bara den här vägen in till Idre från söder.

Annons

Idre Fjälls VD Andreas Starenhed är bekymrad över risken att vägprojektet ska bli än mer försenat.

— Vi har ett bokat möte med regionsledningen och då hoppas jag vi får ett bra besked. Vi ser ett ökat flöde med gäster och det kommer att öka markant och det ganska snart med tanke på allt som byggs i området, säger Andreas.

— Jag ser det som ohållbart att inte bygga vägsträckan nu. Gör man inte det står vi kvar med en alldeles för smal väg när trafiken nu kommer att öka än mer.

Kent Söderlund konstaterar att det nu är upp till politikerna att välja mellan att ge Idre den väg som trafiksäkerheten kräver, eller att satsa på en redan mer än dubbelt så bred väg mellan Fagersta och Smedjebacken.

— Det bästa vore ändå om vägen till Idre prioriterades och man bygger vägen från Fagersta mot Smedjebacken i två etapper. Då hinner också eventuella bidrag från den nationella planen för väg 66 komma med, hoppas Älvdalens kommundirektör Stefan Linde.

Riksväg 70 söder om Idre. Foto Nisse Schmidt

Så här beskriver Region Dalarna Riksväg 70 Särnaheden-Idre: Det är den norra slutdelen för riksväg 70 som pulsåder för den omfattande turisttrafiken till Idre – Grövelsjöfjällen. Aktuell sträcka är smal med dåliga sidoområden, vilket innebär framkomlighets- och trafiksäkerhetsproblem, främst vad gäller turisttrafiken, men således även för den tunga trafiken. Sträckans vägstandard avviker tydligt gentemot övrig standard längs riksväg 70.