
Krogetablering med rekordfart – Knoddes streetfood nu på Himmelfjäll
Det var klart med en trio nya krögare till Idre Himmelfjäll, men samtidigt som snön började falla så kom nya regler för krogar och coronaregler. Det gjorde att Idre Himmelfjäll plötsligt stod utan krögare för backkrogen och det med bara några veckor kvar till öppningen för säsongen.
I Älvdalen bor Idre Himmelfjälls VD Torbjörn Wallin och i Älvdalen finns Knoddes Streetfood och i Orsa bor Jan-Olov Nises som driver Knoddes Streetfood.
— Jag fick offra min övernattningslägenhet i Idre för att övertala Jan-Olov Nises, som driver Knoddes Streetfood, att flytta till fjället över vintern, skrattar Torbjörn Wallin.
Därmed blev Torbjörn pendlare, men med en snabb och säker lösning på krogfrågan.

Idre Himmelfjäll har inlett bygget av den nya restaurangen, men den står klar först till nästa vinter. Därför flyttar nu Knoddes Streetfood in i restaurangtältet.
— Det här blir nog bra och det har varit riktigt bra med folk under helgerna, säger Jan-Olov, som möblerat om i restaurangtältet efter de nya coronareglerna.
— Jag fick snabbt trycka upp skyltar om förhållningsregler och dra isär borden. Likaså fick jag ta med mig stekbord med mera, men nu är vi igång.
Det som brukar ta lite tid är tillståndsfrågan för mathantering men också för utskänkningstillstånd.
— Det första löste jag med att Karelius i Lima levererar entrecotes i vacumpack och när det gäller utskänkningstillståndet så nöjer jag mig med folköl och det har jag fått beviljat, säger Jan-Olov.
— Jag dricker själv inte alkohol och att då tipsa gäster om vin blir lite svårt, ler Jan-Olov.
Sedan blir det ju inte något after ski i vinter och då blir mat och fika viktigare.
På menyn blir det alltifrån köttbitar till hans paradrätt hamburgare, både högrevsburgare och vegetabiliska burgare, men också kaffe och våfflor. Mycket hämtat från hans streetfood-koncept.

— Jag kommer också att dra hit min matvagn och ställa den vid värmestugan vid sexstolsliften till sportloven eller när det blir lite varmare, säger Jan-Olov, medan kylan utomhus lockar in besökare i tältets värme och väl där lockar även matlukten från nystekta hamburgare.
— Jag har minskat ner utrymmet för dem som bara vill värma sig, allt för att undvika onödig trängsel.
När Jan-Olov nu räddar Idre Himmelfjäll så drabbar det delvis hans trogna kunder vid gamla turistbyrån i Älvdalen.
— Det är tuffa tider och medan jag öppnar upp här på Himmelfjäll minskar jag ner öppethållandet något i Älvdalen. När det väl snurrar här ska jag nog kunna vara i Älvdalen lite mer, hoppas Jan-Olov Nises.