
Krav från Älvdalen: Skippa höghastighetståg – satsa på vägnätet
I lilla Idre sker nu investeringar på närmare 30 miljarder. Det handlar om investeringar som nu sker i besöksnäringen.
När regionens politiker ska fatta avgörande beslut glöms lätt Älvdalen och vägen till Idre bort för arbetstillfällen i Ludvika, trots de minst lika stora investeringarna i norr.
Nu markerar också kommunalrådet Kjell Tenn och kommundirektör Stefan Linde när de förbereder kommunens svar på remissen om fördelningen av resurserna i. den nationella vägplanen. Kvar till den regionala vägplanen blir det bara småsmulor.

— Regeringen måste se helheten och inte satsa på höghastighetståg för så många miljarder, när de inte kan vidmakthålla resten av det befintlig vägnätet, dundrar kommundirektör Stefan Linde.
— Nu lägger man miljarder på lyxjärnvägar för att det ska gå lite fortare att åka tåg. Samtidigt sänker man hastigheten på vägarna i länet när det inte finns pengar för trafiksäkerhetsåtgärder, fortsätter Linde.

Kjell Tenn delar Lindes kritiska uppfattning av prioriteringarna.
— Vi har ju inte ens järnväg med persontrafik till Älvdalen, än mindre till Idre,
— Alla säger man ska värna landsbygden, men vi ser då inget av de satsningarna, säger Kjell Tenn.
Linde och Tenn pekar på det befintliga vägnätets betydelse för landsbygden.
— Vägsystemet med riksvägar är helt avgörande för besöksnäring. Det måste finnas ett stort intresse från staten att de är både säkra och trygga.
— Det måste också byggas bryggor som går tvärs mellan de stora turiststråken, säger Kjell Tenn och syftar på väg 311 mellan Sälen och Särna.
Problemet för landsbygden och vägar som riksväg 70 och den sista sträckan in till Idre eller väg 311 mellan Sälen och Särna, är att det inte finns tillräckligt med pengar i länsplanen.
— Vi kommer aldrig med om vi ska använda regionens pengar. Det måste komma in mer nationella pengar i länsplanen, säger Stefan Linde.
— Att man då flyttar miljarder till snabbtåg, det går inte ens att tänka tanken hur fel de tänker.
Kjell Tenn pekar på hur landsbygden döms bort.
— Det är en obalansen i politiken där det sitter så mycket fler som kommer från storstäder som styr. Istället skulle det vara en begränsning som här hos Besparingskogen. Där finns det ett tak som gör att de stora bolagen inte kan köra över de små delägarna.

En väg som står i tur för att rustas upp är riksväg 70 och sista sträckan från Kringelfjorden till Idre.
— Det finns pengar som räcker för att rusta den vägen. Då blir det pengar över som räcker en bra bit på riksväg 66 till Fagersta, menar Kjell.
Därför hopas de båda på att arbetet med vägplanen för den smala vägen in till Idre omgående tar fart.
— Det kan ske samtidigt som staten ser till att det kommer mer nationella pengar till länet så att även övriga vägar ska kunna underhållas. på ett bra sätt, menar Stefan Linde.
— Det går inte ha en gemensam uppfattning i länet när behoven är tusenfalt större än tillgången på medel.
— Innan man gör satsningar höghastighetståg måste det finnas en infrastruktur som är långsiktig, betonar Stefan Linde.
— Vi lär inte få tåg hit och samtidigt finns risken att våra vägar lyfts ur länsplanen, säger Kjell Tenn.
Till nästa kommunstyrelse ska Stefan Linde ha formulerat ett svar på remissen om länsplanen. Där kommer politikerna att få välja mellan en 13 meter bred väg en väg som är sex meter och bitvis än smalare.